MENU
klinika

Nga Financial Times

Britania u largua por ja ç’kërkon BE tani prej saj

26.02.2020 - 16:32

Mbretëria e Bashkuar dhe BE do të nisin së shpejti bisedimet e tensionuara tregtare.

BE ka publikuar direktivat e saj për kryenegociatorin Brexit Michel Barnier, pas një takimi të ministrave të çështjeve evropiane. Ndaj, Financial Times merr në konsideratë pikat e mundshme të konfliktit dhe rrugët drejt një kompromisi.

Çfarë marrëveshje tregtare dëshirojnë të arrijnë Mbretëria e Bashkuar dhe BE?

Kryeministri britanik Boris Johnson, e quan marrëveshjen një “marrëveshje të tregtisë së lirë të stilit Kanada”, e cila do të kishte “tarifa zero, kuota zero” për mallrat e prodhuara në zemër të saj.

Johnson pranon se kjo formë modeste e marrëveshjes tregtare mund të çojë në më shumë konflikte lidhur me tregtinë dhe kostot në kufi, taksat, kontrollet rregullatorë, por argumenton se kjo është një çmim që ia vlen të paguhet që Britania të marrë përsipër autonominë mbi rregullat e veta.

Pengesa më e madhe është kërkesa e BE-së që çdo marrëveshje tregtare të përfshijë dispozita të rrepta të “fushës së lojës” për të mbajtur Mbretërinë e Bashkuar në hap me standardet e BE-së. Downing Street javën e kaluar akuzoi BE për shtimin e kushteve të reja në çdo marrëveshje tregtare, duke argumentuar se marrëveshjet tregtare të bllokut me vende të tilla si Kanada ose Japonia nuk imponojnë kërkesa të tilla të mëdha në fusha të tilla si ndihma shtetërore, ligji i punës dhe mjedisi.

Por Johnson vitin e kaluar nënshkroi një deklaratë politike me BE-në, që “afërsia gjeografike dhe ndërvarësia ekonomike” e të dy palëve kërkonte angazhime të “fuqishme”.

Downing Street dëshiron një autonomi të plotë në krijimin e rregullave, por mandati negociues i BE i miratuar të martën dëshiron të përdorë standardet e Brukselit në fusha të tilla si ndryshimi i klimës, taksat dhe standardet e punësimit si “një pikë referimi”.

Megjithëse BE është tërhequr nga kërkesat franceze që Britania të detyrohet të miratojë ndonjë rregullore të re në fusha të tjera siç janë puna dhe standardet mjedisore.

Ndërkohë, ministrat e jashtëm të BE paralajmëruan dje se bisedimet tregtare mund të shmangen nëse  Johnson do të përpiqej t’i shmangej angazhimeve, tani të përfshira në një traktat ndërkombëtar, mbi tregtinë me Irlandën Veriore.

Mbretëria e Bashkuar është e shqetësuar se BE mund të revokojë ato të drejta hyrëse në tregjet financiare me një njoftim të shkurtër. Britania po kërkon një marrëdhënie më të qëndrueshme.

Georgina Wright, nga Instituti për Qeveri, ka shkruar në Twitter se mandati i BE-së kishte fleksibilitet në fushën e lojës: “Nuk thotë që Mbretëria e Bashkuar dhe BE duhet të kenë të njëjtat standarde, por” standarde të larta përkatëse “duke përdorur Standardet e BE-së si një pikë referimi. ”

Përkthyer dhe përshtatur nga Financial Times/ konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Akuzat për kryeministrin e mundshëm

“Johnson s’ka guxim të përballet me njerëzit”