MENU
klinika

Historia e Seldit

“Djali lindi me 2 defekte në zemrës, 4 ditë pas lindjes…”

05.02.2020 - 18:38

Binjakët tanë, një djalë dhe një vajzë, kanë lindur gjashtë javë para kohe në 2002.

Djali ynë, Seldi, lindi me dy defekte të lindura të zemrës: koarktimi i aortës dhe valvula aortike bicuspidike. Koarctacioni i aortës është një ngushtim i një pjese të aortës (arteria kryesore që furnizon gjak të oksigjenuar në të gjithë trupin). Valvula aortike bicuspidale është një valvul aorte që ka dy hapje, në vend të tre që duhet të ketë normalisht. Seldi  ishte mjaft i vogël, peshonte vetëm 3 kile. Në moshën katër ditore, ai filloi të kishte vështirësi në frymëmarrje. Mjekët zbuluan një murmuritje në zemër dhe pulsin e zvogëluar në këmbët dhe krahët e tij. Përmes ekokardiografisë (ultratinguj të zemrës) u gjetën defektet e lindura të zemrës. Tri ditë më vonë, kirurgu i zemrës riparoi lidhjen. Nuk ka ndërhyrje për valvulën e tij aortike bicuspide.

Familja jonë ishte tërësisht e tmerruar që ai nuk do të mbijetonte dot nga një operacion i madh në zemër për shkak të sa i vogël ishte. Ai u bë më mirë për rreth dy javë pas operacionit, dhe më pas ai zhvilloi komplikime (një rrezik me ndonjë procedurë kirurgjikale). Lëngu i mbledhur rreth mushkërive, duke e bërë të vështirë për të të marrë frymë. Ai kërkonte një ventilator për ta ndihmuar me frymëmarrjen dhe tubat e gjoksit të vendosur për të kulluar lëngun. Pas gjashtë javësh pa përmirësuar gjendjen e tij, si dhe zhvillimin e meningjitit bakterial (i cili pothuajse i mori jetën), ai u fut përsëri në operacion. Brenda 24 orësh, ai ishte në gjendje të merrte frymë përsëri. Pas 11 javësh në njësinë e kujdesit intensiv për të porsalindur, Seldi më në fund ishte në gjendje të kthehej në shtëpi, për tu ribashkuar me motrën binjake dhe të jetonte me familjen tonë. Sidoqoftë, ai u mbajt ca kohë me një tub ushqyes.

Kjo ishte e domosdoshme sepse gjendja e zemrës shkaktonte lodhje gjatë ushqyerjes dhe ai nuk ishte në gjendje të merrte sasinë e plotë të nevojshme nga goja. Menjëherë pas kthimit në shtëpi, Seldi zhvilloi një gjendje të quajtur disfagia, për shkak të refluksit të rëndë të acidit të stomakut. Disfagia është një problem me gëlltitjen. Djali  filloi të refuzojë të hajë. Ai më vonë kishte një tub ushqyes të vendosur në mënyrë kirurgjikale, nga i cili mori ushqim për disa vjet. Pak para se të bënte katër vjeç, ai më në fund po hante dhe pinte mjaftueshëm për ta hequr tubin.

Gjendja e zemrës e bëri atë jashtëzakonisht të brishtë vitet e para të jetës. Si foshnjë, ai u shtrua në spital për disa javë (në gjendje kritike) në njësinë e kujdesit intensiv pediatrik, me ndërlikime nga gripi. Në moshën dy vjeç, ai kontraktoi virusin sinkitial të frymëmarrjes (RSV) dhe u shtrua në spital për 1 javë për shkak të vështirësisë në frymëmarrje.

Duke parë Seldin sot, nuk do ta dinit se ai kishte një fillim kaq të ashpër në jetë. Edhe pse është i vogël për moshën e tij, ai është në gjendje të vrapojë dhe të luajë me bashkëmoshatarët , dhe ha gjithçka!! Sidoqoftë, ai kërkon ndjekje vjetore nga një kardiolog, një mjek i zemrës. Përmes ekokardiografisë, ata kërkojnë çdo shenjë të ngushtimit të aortës përsëri, si dhe kontrollimin e funksionit të valvulës së tij aortike bicuspidale. Komplikimet e valvulës bicuspidale të aortës përfshijnë: dështim kongjestiv të zemrës, rrjedhje të gjakut përmes valvulës përsëri në zemër dhe ngushtim të hapjes së valvulës. Valvula do të kërkojë riparim ose zëvendësim nëse kjo ndodh. Seldi kurrë nuk lejohet të marrë pjesë në sporte të kontaktit (futboll, hokej dhe mundje). Megjithë këtë kufizim, ai është një djalë energjik, i lumtur, i cili pëlqen të bëjë shaka me të tjerët (sidomos motrat e tij). Ai kënaqet me ndërtimin e gjërave, duke lexuar libra të Harry Potter, dhe duke mësuar matematikën dhe lëndë të tjera shkollore.

Ai gjithmonë do të ketë “mbresën e tij të betejës”, megjithëse bën shaka dhe thot se “e bën atë të duket i ashpër” !! Ne kemi qenë vërtet të bekuar që kemi Seldin në familjen tonë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN