MENU
klinika

Streset emocionale

Ilaçet që mund të ndihmojë në parandalimin e sulmit në zemër

18.02.2020 - 11:50

Kur dikush afër ndahet nga jeta , pikëllimi mund të thyejë zemrën, por dy ilaçe të zakonshme mund të ndihmojnë në parandalimin e një sulmi në zemër.

“Ndërsa pothuajse të gjithë humbasin dikë që e duan gjatë jetës së tyre dhe pikëllimi është një reagim natyror, kjo kohë stresuese mund të shoqërohet me një rrezik të shtuar të sulmit në zemër”, tha Dr. Geoffrey Tofler, profesor i kardiologjisë parandaluese në Universitetin e Sidneit në Australi. Tofler drejtoi një provë klinike marramendëse që gjeti përdorimin e dy ilaçeve të zakonshme – aspirinë me dozë të ulët dhe metoprololin ulës të presionit të gjakut – beta-bllokues (Lopressor) – mund të zvogëlojë rrezikun e të mbijetuarve nga një sulm fatal ose jo fatal në zemër.

“Një kontroll mjekësor është i dobishëm. Ndërsa shumica e njerëzve gradualisht rregullohen, mjekët mund ta konsiderojnë këtë kombinim trajtimi si një opsion,” tha Tofler.

Rreziku i sulmit në zemër dhe vdekjes është më i lart në ditët e para të shqetësimit – veçanërisht për ata që kanë humbur një bashkëshort ose fëmijë. Për një muaj më pas, rreziku i sulmit në zemër është katër herë më i lartë se zakonisht, dhe një rrezik i rritur vazhdon deri në gjashtë muaj, tha Tofler.

“Të prekurit nuk duhet të lënë pas dore shëndetin e tyre ose të injorojnë simptomat që mund të jenë të lidhura me zemrën,” tha ai, duke shtuar se familja dhe miqtë duhet të jenë ekstra-mbështetës në këtë kohë. Trajtimi i kombinimit është një ide e re që kërkon më shumë testime për të zbuluar se kush do të përfitonte më shumë nga terapia, tha Tofler. Pacientët nuk kishin efekte anësore nga ilaçet, shtoi ai.

kolana e librave

“Këto gjetje ofrojnë inkurajim për mjekët e familjes dhe profesionistët e tjerë të kujdesit shëndetësor që të konsiderojnë këtë qasje parandaluese në mesin e njerëzve që ata konsiderojnë se janë me rrezik të lartë “, tha ai.

Për studimin, ekipi i Tofler caktoi rastësisht 85 bashkëshortë ose prindër në një kombinim të aspirinës dhe beta-bllokues me dozë të ulët, ose një qetësues, brenda dy javësh nga vdekja e një anëtari të familjes. Pas gjashtë javësh, studiuesit monitoruan rrahjet e zemrës së pjesëmarrësve, presionin e gjakut dhe ndryshimet në koagulimin e gjakut. Ata që morën medikamente përjetuan më pak goditje në presionin e gjakut dhe rrahjen e zemrës, zbuloi studimi. Ata gjithashtu kishin një profil më të mirë të mpiksjes së gjakut. Përveç kësaj, njerëzit që merrnin  ilaçet ishin më pak të shqetësuar dhe në depresion, tha Tofler. Për habinë e tij, niveli i ulët i ankthit dhe presionit të gjakut mbeti edhe pasi ilaci ishte ndalur.

“Gjetja jonë për përfitimin potencialisht mbrojtës të këtij trajtimi është një kujtesë e mirë për mjekët që të marrin në konsideratë mirëqenien e pacientit dhe që të tremburit të kenë një kontroll shëndetësor me mjekun e tyre,” tha Tofler.

goditje ne zemer-konica.al

Dr Gregg Fonaroë, një profesor i kardiologjisë në Universitetin e Kalifornisë, Los Angeles, shqyrtoi gjetjet.
Ai vuri në dukje se studimet e hershme kanë treguar që stresi emocional i pikëllimit mund të shkaktojë ndryshime fizike, duke përfshirë rritjen e rrahjeve të zemrës, presionin e gjakut, si dhe në faktorët inflamatorë dhe koagulimit. Ky studim sugjeron që aspirina dhe metoprololi mund të ndihmojnë në zvogëlimin e efekteve anësore fiziologjike që mund të shkaktohen nga stresi emocional i pikëllimit , tha Fonaroë.

“Sidoqoftë, do të nevojiten gjykime më të mëdha për të provuar nëse kjo qasje mund të ulë rrezikun e ngjarjeve kardiovaskulare fatale dhe jofatale në këta individë të cenueshëm”, shtoi ai. Gjetjet u botuan në numrin e 10 shkurtit të American Heart Journal.