MENU
klinika

Mësoni shkakun

Ju djeg goja ose keni ndjesi shpimi gjilpërash?

16.02.2020 - 13:10

Sindroma e djegies së gojës është dhembje në gojë që mund të ndodhë çdo ditë me muaj ose më gjatë. Mjekët dhe dentistët nuk kanë një test specifik për sindromën e djegies së gojës, gjë që e bën të vështirë diagnostikimin.

Mjeku ose dentisti do të përjashtojë kushte të tjera përpara se të diagnostikoni sindromën e djegies në gojë.  Asnjë trajtim specifik nuk funksionon për të gjithë njerëzit. Sidoqoftë, mjeku mund të përshkruajë ilaç për t’ju ndihmuar të menaxhoni dhimbjen e gojës, tharjen e gojës ose simptoma të tjera.

Simptoma kryesore e sindromës së djegies së gojës (BMS) është dhimbja në gojë që të djeg, skalitet ose ndjesi shpimi gjilpërash. Ose, dhimbja mund të ndodhë me një ndjenjë mpirjeje, e cila vjen dhe shkon. Simptoma të tjera përfshijnë gojën e thatë ose shijen e ndryshuar në gojë.BMS është një gjendje e dhimbshme. Zakonisht, gjuha është e prekur, por dhimbja mund të jetë gjithashtu në buzët ose çatinë e gojës, ose në të gjithë gojën. Dhimbja në BMS mund të zgjasë me muaj ose vite. Disa njerëz ndjejnë dhimbje të vazhdueshme çdo ditë. Për të tjerët, dhimbja rritet gjatë gjithë ditës. Për shumë njerëz, dhimbja zvogëlohet kur hani ose pini.

BMS është e vështirë për t’u diagnostikuar. Një arsye është se njerëzit me BMS shpesh nuk kanë ndonjë problem në gojë që mjeku ose dentisti mund të shohin gjatë një provimi. Dentisti ose mjeku  mund t’ju drejtojë tek një specialist. Specialistët që diagnostikojnë BMS përfshijnë dentistët që specializohen në mjekësinë orale ose kirurgjinë orale. Specialistët e tjerë përfshijnë mjekë që janë specialistë të veshit, hundës dhe fytit; gastroenterologë; dermatologists; neurologë; reumatologists; dhe / ose alergjistë. Dentisti ose mjeku do të rishikojnë historinë  mjekësore dhe do të ekzaminojnë plotësisht gojën. Mund të duhen shumë teste.

Testet mund të përfshijnë:

kolana e librave

 • Testet e gjakut për të kontrolluar për probleme të caktuara mjekësore
 • Testet e shtupës orale
 •  Testet e alergjisë
 • Testi i rrjedhës sanitare
 • Biopsia e indeve
 •  Testet e imazhit

BMS primare dhe sekondare BMS parësore: Nëse testet nuk zbulojnë një problem themelor mjekësor, diagnoza është BMS parësore. Ekspertët besojnë se BMS primare është shkaktuar nga dëmtimi i nervave që kontrollojnë dhimbjen dhe shijen.

BMS sekondare: Disa gjendje mjekësore mund të shkaktojnë BMS. Trajtimi i problemit mjekësor do të kurojë BMS sekondare.

Shkaqet e zakonshme të BMS sekondare përfshijnë:

 •  Ndryshimet hormonale (të tilla si nga diabeti ose problemi i tiroides)
 • Alergjitë nga produktet dentare, materialet dentare (zakonisht metalet), ose ushqimet
 • Goja e thatë, e cila mund të shkaktohet nga çrregullime të caktuara (siç është sindroma e Sjögren) dhe trajtime (të tilla si ilaçe të caktuara dhe terapia me rrezatim)
 • Disa ilaçe, të tilla si ato që ulin presionin e gjakut
 •  Mangësitë ushqyese (siç është niveli i ulët i vitaminës B ose hekuri)
 • Infeksioni në gojë, siç është një infeksion nga myku

Ilacet mund të ndihmojë në kontrollin e dhimbjes dhe lehtësimin e gojës së thatë. Për shkak se BMS është një çrregullim i ndërlikuar i dhimbjes, trajtimi që funksionon për një person mund të mos funksionojë për një tjetër. Simptomat e BMS sekondare largohen kur trajtohet gjendja themelore mjekësore, siç është diabeti ose infeksioni nga myku. Nëse një ilaç po shkakton BMS sekondare, atëherë mjeku mund t’ju jap një ilaç të ri.