MENU
klinika

Historia e Danielës

“Më kishte rënë disa herë të fiktë dhe fajësoja lodhjen”

10.02.2020 - 16:07

Të kthehemi mbrapa , tregimi i parë i Danielës kishte diçka që ndikoi në zemrën  e saj  në dhjetor 2010, kur i ra të fikët përpara një konkursi vallëzimi.

Në atë kohë, ajo ishte 30 vjeç, nëna e dy djemve të vegjël dhe në gjendje të nofullës-në mënyrë të mirë. Pse do të kishte menduar që marramendja dhe vjellja që ndiqnin imunitetin e dobët, mund të ishte një shenjë se jeta e saj ishte në rrezik? “Unë kisha qenë një balerin konkurruee për një kohë të gjatë, pastaj pasi linda fëmijët, vendosa të kthehem përsëri në punë ,” tha Daniela .”Doja të provoja se në moshën 30 vjeç akoma mund të konkurroja me gra të reja.” Ajo ishte në rrugën e duhur, derisa i ra të fikët.
“Unë mendova se ishte për shkak të kohës së keqe dhe lodhjes,” tha ajo. “Shumë njerëz ishin sëmurë në atë konkurs.”

Për të qenë e sigurt se ishte gjithçka në rregull, ajo shkoi për një kontroll. Mjeku i atribuoi simptomat e saj në ankth ose ndoshta një virus. Dy muaj më vonë, Danielës i ra sërisht të fikët në një konferencë. Përsëri, simptomat mendohej se ishin ankth, ose mbase diçka hormonale.

Episodet vazhduan, duke u shfaqur përfundimisht rreth një herë në javë. Daniela ndjeu një dhimbje  kokë shumë të fortë në një dyqan ushqimesh dhe u ul pasi smund të ecte dot më, por e anashkaloi dhe këtë herë.
Në maj të vitit 2012, ajo shkoi në një klinikë të kujdesit urgjent. Asistentja e mjekut i bëri  elektrokardiogramin e parë. Ajo rishikoi drejtimet, nuk dukeshin normale . Mjeku i kërkoi infermierit që të bënte përsëri provën.

Duke parë rezultatet, infermierja tha: “Jam e mahnitur që ju jeni ulur këtu duke vepruar krejtësisht normalisht”. Shkalla e zemrës ishte vetëm 32. Një normë normale është 60 deri në 100. Mjekët e diagnostikuan atë me një gjendje që e mban rrahjen e zemrës të ulët. Një aparat për kontrollin e rrahjeve të zëmrës u implantua në qershor 2012 për të ndihmuar në mbajtjen e një ritmi të shëndetshëm. Duke u zgjuar nga ajo procedurë, ajo ndihej më mirë sesa kishte qënë në vite. Ajo pa burrin e saj dhe tha: “Kjo është ajo që duke të jetë normale”.

Në shkurt 2014, ndërsa ishte në për punë, Daniela nuk ndihej mirë. Ajo përfundimisht u diagnostikua me një lloj të rrahjeve të shpejta të zemrës të quajtur takikardi supraventrikulare. Ajo pati operacione në zemër atë nëntor.
Katër muaj më vonë, u zgjua dhe ra nga shtrati. Ana e saj e majtë nuk po funksiononte. Ajo kishte një goditje në tru.
Djali i saj ishte 8 vjeç në atë kohë. Për shkak të përfshirjes së familjes në trajtimin e saj, ai njohu shenjat paralajmëruese.

“Mami,” i tha ai, “Unë do të telefonoj ambulancën.”
Ajo i mori telefonin djalit  dhe në vend të ambulancës  e thirri motrën e saj – një veprim që neurologu i saj i tha se mund ta kishte vrarë atë. Daniela ishte me fat; goditja dukej se ishte “zgjidhur vetë”. Ndërsa dora e majtë nuk kap fortë, dhe ajo nganjëherë përzien gjuhët që flet – anglisht, gjermanisht dhe frëngjisht – nuk ka efekte të tjera afatgjata. Mjekët përcaktuan që goditja ishte shkaktuar nga fibrilacioni atrial, një rrahje e zakonshme e parregullt e zemrës, kështu që ata e vendosën atë në hollues të gjakut.

“Ka shumë takime mjekësh dhe njerëz që shqetësohen për nënën tonë,” tha djali i saj i madh . “Të mirat janë se kemi mësuar shumë nga kjo. Ne e dimë se sëmundja e zemrës mund t’u bëjë të tjerëve atë që bëri me nënën time.” Por si nëna e tyre, edhe djemtë janë optimistë. Dhe, si ajo, ata kanë nxjerrë mësime nga përvoja në vazhdim.

“Ata janë më të vetëdijshëm. Ata kanë pak më shumë ndjeshmëri ,” tha Daniela.