MENU
klinika

Historia e Gabrielit

“Infeksioni i patrajtuar më çoi në sëmundje të valvulave të zemrës”

27.02.2020 - 15:56

Pavarësisht sa shumë  u përpoq, Gabrieli kurrë nuk mund të ishte si fëmijët e tjerë.

Ndërsa u rrit , ai përjetoi rëndim në gjoks, episode të shpeshta të dhimbjeve të fytit dhe nyjeve të dhimbshme të rastit. Ndonjëherë frymëmarrja bëhej shumë e shpejtë dhe nuk mund të flinte gjithmonë i shtrirë.
Por ajo që ai kujton më shumë ishte rraskapitje e vazhdueshme. “Edhe kur nuk bëja asgjë, ndjehesha i lodhur,” tha Gabrieli. Do të mungoja në shkollë. Do të më mungonin shumë gjëra.” Në rrënjë të çështjeve shëndetësore të Gabrielit  ishte diçka që shumë , veçanërisht fëmijët, vuajnë çdo vit – fyti. Antibiotikët zakonisht përshkruhen për të trajtuar  bakteret strep të fytit . Por kur shkon e patrajtuar ose e pazbuluar, gjendja mund të çojë në ethe reumatike akute. Nga atje, mund të zhvillohet në sëmundje reumatike të zemrës, e cila dëmton seriozisht valvulat e zemrës. Në rastin e Gabrielit, dy nga katër valvulat e zemrës nuk po funksiononin më. Në vitin 2017, ai pati fatin të lidhej me Qendrën Rheumatike të Sëmundjeve të Zemrës në Amerikë.

Qendra studion parandalimin dhe trajtimin e sëmundjes dhe po trajnon gjeneratën e ardhshme të profesionistëve kardiovaskular. Ai drejtohet nga Dr. Craig Sable, shefi i divizionit të asociuar i kardiologjisë.

“Sëmundja reumatike e zemrës është një nga sëmundjet më vdekjeprurëse infektive në botë,” tha Sable. Nëse sëmundja dëmton një valvul të zemrës të mjaftueshme për të tendosur zemrën, valvula mund të duhet të zëvendësohet. Njerëzit nuk po i kushtojnë vëmendje RHD sepse ajo kryesisht ndodh në zonat që nuk kanë shumë zhvillim. “Plus, kur shihni qindra mijëra njerëz që vdesin nga sëmundja e zemrës në fazën e fundit, nuk është e barabartë me trajtimin e dhimbjeve të fytit,” tha Sable. Gabrieli iu nënshtrua një operacioni në zemër për të zëvendësuar valvulat e dëmtuara, me ndihmën e mjekëve të spitalit në SHBA. Gabrieli, tani 23 vjeç, ndihet me fat që ishte në mesin e të paktëve që morën diagnozën dhe kirurgjinë e duhur, megjithëse gjithashtu i vjen keq për për rininë dhe shkollimin e tij t humbur . Tani ai është në gjendje të rri me miqtë, të luajë një futboll dhe të ndihmojë familjen të punojë tokën e tyre dhe të korrat.

“Jam shumë më i lumtur ,”tha ai .”Dhe prindërit e mi nuk shqetësohen gjithë kohën.”