MENU
klinika

Për ski dhe dëborë...

Si ti mbani fëmijët ngrohtë kur argëtohen gjatë dimrit?

17.02.2020 - 16:23

Udhëtimet, ski dhe patinazhi në akull janë argëtim i madh në dimër, por gjithashtu mund të çojë në dëmtime të mëdha.

Akademia Amerikane e Pediatrisë (AAP) u kujton prindërve të ndërmarrin hapa për t’i ndihmuar fëmijët të shmangin dëmtimet dhe sigurohuni që ata të jenë veshur siç duhet për motin e ftohtë.

“Kjo është koha e vitit kur shohim që njerëzit kthehen nga pushimet e dimrit me lëndime në gju nga skijimi, dhe lëndime dore nga dëbora. Ne gjithashtu shohim tronditje nga të dyja këto sporte”, tha Dr. Rebecca Carl i Këshillit AAP në Mjekësi sportive dhe palestër.

“Helmetat janë të rëndësishme për ski dhe dëborë,” tha Carl në një njoftim lajmesh për akademinë. “Dorezat e dorës janë të rëndësishme për dëborën.”

kolana e librave

AAP ofron këtë këshillë për lojëra në natyrë në dimër:

Vishni fëmijët në shtresa poshtë për të mbajtur lëkurën e fëmijëve të thatë. Sigurohuni që ata të veshin një kapelë, doreza dhe çizme.
Vendosni afate kohore për të luajtur në natyrë për të shmangur hipoterminë dhe ngricat. Kujtojuni fëmijëve të hyjnë brenda herë pas here për tu ngrohur.
Lëreni vetëm fëmijën të rrëshqasë në sipërfaqe të aprovuara. Sigurohuni që ata të bëjnë patinazh në të njëjtin drejtim si turma.


Asnjëherë mos e lini fëmijën të rrëshqasë pranë rrugëve, zonave të mbushura me njerëz, pellgje, liqene dhe pemë. Organizoni që dikush ti mbikëqyrë.
Përdorni slitë të qëndrueshme që janë të forta dhe nuk kanë skaj të mprehtë. Mos përdorni disqe të borës ose tuba të brendshëm.
Shikoni për instruktorë të kualifikuar dhe programe të krijuara për fëmijë nëse fëmija dëshiron të mësojë të skijojë ose të rrëshkassë në dëborë.
Asnjëherë mos përdorni alkool ndonjë aktiviteti dimëror.
Zgjidhni pajisje të sigurta që janë përshtatur siç duhet kur bëni ski.
Përdorni helmeta të miratuara për ski dhe dëborë.
Mos lejoni që fëmijët nën moshën 16 vjeç të operojnë motorë dëbore. Asnjëherë mos lejoni që një fëmijë nën moshën 6 vjeç të hipet në një motor dëbore.