MENU
klinika

Nga The New York Times

Britania do t’i bindet BE-së edhe pas Brexit…

04.03.2020 - 18:46

Britania nuk ka plane për të mos respektuar rregulloren për sektorin e saj të madh bankar, tha të mërkurën ministri i shërbimeve financiare, John Glen, duke shpresuar se kjo do t’i lejojë Londrës të mbajë qasjen e saj në tregjet e Bashkimit Evropian.

BE është tregu më i madh i eksporteve për firmat financiare të Britanisë, por hyrja e tyre do të ndërpritet nëse nuk bihet dakord për një marrëveshje tregtare deri në janar kur të përfundojë një periudhë e tranzicionit pas Brexit.

Para se të lejojë disa hyrje, BE duhet të vlerësojë nëse bankat me bazë në Mbretërinë e Bashkuar, siguruesit dhe menaxherët e pasurive respektojnë rregullat që janë “ekuivalente” ose po aq të forta sa ato në bllok.

“Nuk ka asnjë plan të fshehtë për të devijuar,” i tha Glen nën-komitetit të Shtëpisë së Lordit për çështje financiare. “Mesazhi që kemi është që ne do të respektojmë standardet,” tha ai. “Ne jemi ekuivalent me sytë e secilit,” tha Glen.

Britania kërkon një kapitull të shërbimeve financiare dhe një marrëveshje të tregtisë së lirë me BE për të përcaktuar se çfarë ndodh nëse shfaqet një divergjencë e mundshme në rregullat financiare.

Guvernatori i ardhshëm i Bankës së Anglisë, Andrew Bailey ka thënë se ka nevojë për një mekanizëm të tillë.

Shumë firma financiare me qendër në Mbretërinë e Bashkuar kanë hapur filiale në BE për të shmangur çdo ndërprerje të mundshme me klientët.

“Unë dua që ne të jemi udhëheqës botërorë në çdo shërbim financiar. Ndaj nuk duhet te themi vetëm jo, ”tha Glen.

“Ne nuk mund të kemi situata kur jemi në një pozitë më pak të avantazhuar ndaj të tjerëve, por duhet të bëjmë atë që është e drejtë për sigurinë sistematike të industrisë sonë të shërbimeve financiare,” tha Glen.

Përkthyer dhe përshtatur nga The New York Times/ konica.al

Për më shumë lajme vizitoni www.konica.al!

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Kadare dhe intelektualët paralajmërojnë

“Evropa do të zhduket nën dallgët e populizmit”

Deklarata e Sekretarit të Jashtëm britanik

“Tronditet” Britania/ Brexit mund të anulohet?