MENU
klinika

Rreziku nga koronavirusi

Amerikën e paralajmëruan dhe ajo sërish nuk u përgatit…

09.03.2020 - 20:35

Administrata Trump ka pasur gati tre muaj për të vëzhguar përhapjen e koronavirusit dhe për t’u përgatitur për ardhjen e tij në Shtetet e Bashkuara.

Por duke pasur parasysh gjendjen e nivelit të qeverisë së gatishmërisë dhe mesazheve publike, mund të supozohet se Covid-19 lindi dje.

Tani do të shohim si Donald Trump do të përgjigjet ndaj katastrofës, përfshirë këtu, edhe duke përhapur dezinformata me deklarata, duke minimizuar shtrirjen e problemit dhe duke kundërshtuar zyrtarët e shëndetësisë.

Mesazhet e qëndrueshme publike janë të rëndësishme në çdo kohë, por informacioni i qartë dhe i saktë është veçanërisht i rëndësishëm gjatë një krize si një epidemi. Është shumë e rëndësishme për të informuar njerëzit pa nxitur apo ushqyer panik.

Presidenti është një tjetër fatkeqësi në këmbë, duke folur, e duke postuar në Twitter, kur bëhet fjalë për strategjinë e komunikimit të kërkuar gjatë një krize komplekse si kjo.

Për të mos përmendur që kjo shtron pyetjen themelore: Nëse nuk jemi të përgatitur për një virus vdekjeprurës që u paralajmërua, për çfarë jemi të përgatitur?

Amerikanët po marrin pjesë pa dashje në një studim rasti se si të mos përgatiten për një krizë. Dhe mungesa e përgatitjes së administratës po vë në rrezik jetën e amerikanëve.

Një nga mënyrat më themelore për të përmirësuar përhapjen e virusit është të përcaktoni se kush e ka atë. Duke vepruar kështu, zyrtarët mund të kontrollojnë se me kë mund të kenë kontaktuar dhe të bëjnë njoftime për karantinën dhe të monitorojnë për simptoma.

Politico ka raportuar që administrata Trump nuk pranoi javë më parë të përdorë testin e zhvilluar nga Organizata Botërore e Shëndetit.

Ndërsa pasditen e së Premtes, Departamenti i Shëndetit i New York City tha se më pak se 100 njerëz ishin testuar për koronavirusin në një qytet me më shumë se 8 milion njerëz.

Administrata duhej të kishte parashikuar ose të përshpejtonte prodhimin vendas të SHBA të pajisjeve të provës ose të kërkonte ato të prodhuara jashtë vendit.

Ne nuk kemi maska ​​të mjaftueshme për fytyrën dhe respiratorë, ndërsa zinxhirët e furnizimit global janë duke luftuar për të përmbushur kërkesën.

Është e vërtetë që Trump ka nënshkruar një faturë prej 8.3 miliardë dollarësh për financimin e urgjencës dhe ka folur për përdorimin e autoritetit ekzekutiv për të rritur prodhimin e artikujve themelorë si maska ​​për punonjësit e kujdesit shëndetësor.

Administrata gjithashtu ka provuar të kufizojë udhëtimet midis Shteteve të Bashkuara dhe vendeve me rrezik të lartë, duke kontrolluar vizitorët nga Kina, Koreja e Jugut, Italia dhe Irani dhe duke ndaluar hyrjen për të huajt që kanë qenë në disa nga ato zona.

Por shumë masa janë marrë me vonesë. Koha është shumë e rëndësishme. Ne nuk mund t’i vendosim pauzë virusit. Dëmet tashmë janë bërë.

Trump ka sinjalizuar që edhe në çështjet jetë a vdekjes, ai është ose i paaftë ose nuk dëshiron të udhëheqë.

Përkthyer dhe përshtatur nga CNN/ konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN