MENU
klinika

Mësojini njëherë e përgjithmonë

Dhimbjet e kokës tek gratë: Si ndikojnë hormonet?

05.03.2020 - 18:12

Një dhimbje koke e keqe mund të prishë ditën tuaj të punës, të tendosë marrëdhëniet  me anëtarët e familjes dhe të ndikojë në aftësinë për të ushtruar.

Ndërsa një e treta e popullsisë ka dhimbje koke, gratë vuajnë më shumë sesa burrat. Nauman Tariq ,drejtor i Qendrës së dhimbjes së kokës Johns Hopkins, shpjegon se ndryshimet në hormone mund të jenë ndër arsyet që gratë kanë më shumë dhimbje koke sesa burrat.

Këto shkaktues të dhimbjeve të kokës të lidhura me hormonet përfshijnë:
menstruacion
marrja e kontraceptivëve oral
shtatzani
ushqim me gji
menopauzë

Pse hormonet?

Estrogjeni është përgjegjës për zhvillimin dhe rregullimin e sistemit riprodhues të femrës. Një dhimbje koke mund të shkaktohet në çdo kohë që ka një luhatje në nivelet e estrogjenit, përfshirë edhe kur ka një rënie në nivelet e estrogjenit gjatë kohës së ciklit menstrual. Gratë gjithashtu mund të pësojnë më shumë dhimbje koke rreth fillimit të menopauzës. Tariq shpjegon se vajzat dhe djemtë para pubertetit kanë dhimbje koke në të njëjtën normë. Sidoqoftë, ato shfaqen më shpesh për vajzat pasi të arrijnë pubertetin dhe cikli i tyre menstrual fillon dhe pas menopauzës.

Për të parë nëse cikli  menstrual po ndikon në dhimbjen e kokës, Tariq sugjeron të mbani një kalendar për të parë kur fillojnë simptomat. Nëse shihni një model, mjeku mund të jetë në gjendje të ofrojë disa parandalime dhe trajtime siç janë:

duke filluar ilaçet para fillimit të ciklit menstrual, për të ndihmuar në uljen e dhimbjes së kokës
marrja e kontracepsionit oral ose përdorimi i terapisë për zëvendësimin e hormoneve, nga e cila mund të përfitojnë nga disa pacientë por jo të gjithë
në disa raste, mbyllja e ciklit menstrual me ndihmën e ilaçeve nëse dhimbja është ekstreme.

A kam një migrenë apo dhimbje koke?
Llojet më të zakonshme të dhimbjeve të kokës për gratë janë dhimbje koke tensioni dhe migrene. Dhimbje koke tensioni përshkruhen zakonisht si të ndjeheni si një brez rreth kokës, por nëse ndonjëherë keni ndjerë një dridhje dhe rrahje në kokë , mund të keni përjetuar një dhimbje koke migrenë.

Simptomat e dhimbjes së kokës së migrenës
zakonisht zgjasin katër deri në 72 orë

njolla ose linja zigzag në vizion (vetëm midis 15-25 përqind të të sëmurëve nga dhimbja e kokës)
dhimbje në njërën anë të kokës (15 përqind e pacientëve mund të kenë dhimbje nga të dy anët)
dhimbja përkeqësohet nga aktiviteti fizik
ndjeshmëri ndaj dritës, tingullit ose erës
nauze dhe / ose të vjella (pacientët me dhimbje koke tip tensioni zakonisht nuk kanë nauzë)

Opsionet e trajtimit të stilit të jetës

Ju mund të keni nevojë të merrni parasysh ndryshimet në stilin e jetës për të ndihmuar në menaxhimin e simptomave të dhimbjes së migrenës. Shmangni shkaktarët e njohur si alkooli dhe stresi, dhe sigurohuni që të hidratoheni .(Duhet të pini 1,5 deri në 2 litra ujë çdo ditë.) Nëse konsumi i kafeinës po ndikon në mënyrat e gjumit, kufizoni kafenë e tepërt dhe pijet energjike. Së fundmi, gjumi – si cilësia ashtu edhe sasia janë jashtëzakonisht të rëndësishme për një jetë të shëndetshme, pa migrenë. Cështja kryesore është të qëndroni në përputhje me kohën e gjumit, zgjimit dhe ngrënies. Terapia fizike, veçanërisht rreth qafës dhe shpatullave, mund të jetë jashtëzakonisht e dobishme në lehtësimin e ngurtësisë së muskujve që mund të shkaktojë një dhimbje koke. Terapia e sjelljes dhe trainimi i relaksimit gjithashtu mund të ndihmojnë në uljen e stresit për të trajtuar dhimbjet e kokës.

Nëse masat e modifikimit të jetesës dështojnë, konsultohuni me mjekun. Tariq thekson se migrena si dhe dhimbja e kokës mund të menaxhohet, duke ju lejuar të shijoni aktivitetet tuaja të përditshme. Të kuptuarit se si ndikojnë hormonet tek ju dhe si mund të shkaktojnë migrene ose dhimbje koke është hapi i parë për të gjetur mundësi trajtimi që funksionojnë.