MENU
klinika

Nga The Guardian

Koronavirusi tregoi edhe një herë dështimet e BE-së…

29.03.2020 - 16:39

Europa po shkatërrohet nga pandemia e koronavirusit. Ka pasur më shumë se 10,000 vdekje në Itali. Spanja është e dyta.

Jeta normale është pezulluar në të gjithë kontinentin dhe ndikimi në ekonomi është i jashtëzakonshëm. Prodhimi i Francës po shkon me dy të tretat e asaj që ishte vitin e kaluar.

Gjermania ka braktisur korrektësinë fiskale dhe, së bashku me pjesën tjetër, ka adoptuar një qasje që disi quhet “çfarëdo që të duhet”.

Kontrollet kufitare janë ngritur për të ndaluar rrjedhën e njerëzve edhe pse kjo bie ndesh me një nga parimet themelore të tregut të përbashkët. Rregullat për ndihmën shtetërore për kompanitë në vështirësi janë lehtësuar.

Jean Monnet, forca shtytëse e krijimit të asaj që do të bëhej Bashkimi Evropian në vitet ’50, tha që Evropa do të formësohej në kriza, dhe Covid-19 e plotëson qartë këtë kriter. U

Kjo është kriza më e rëndë që Evropa është dashur të përballet që nga nënshkrimi i Traktatit të Romës në 1957: më keq se mesi i viteve 1970, më keq sesa shkrirja bankare e vitit 2008.

Megjithatë, Monnet tha se gjithçka do të varej nga “zgjidhjet e miratuara për ato kriza”. Dhe, në këtë drejtim, shenjat nuk kanë qenë të mira.

Nëse kishte një moment që BE duhet të vepronte si një e vetme, ky ishte momenti. Megjithatë, kur Italia i kërkoi vendeve të tjera që t’i dërgonin asaj pajisje mjekësore si maska, Franca dhe Gjermania jo vetëm që nuk arritën të përgjigjen, por vendosën ndalimin e eksportit. Në fund iu la Kinës t’i tregonte BE-së se si t’i përgjigjet një vendi në nevojë.

Takimi virtual i liderëve të BE-së javën e kaluar duhej të dilte me një qasje të përbashkët për krizën, por ishte në fakt një kaos.

Gjermania mendon se Italia duhet të kërkojë ndihmë përmes Mekanizmit Evropian të Stabilitetit. Mark Rutte, kryeministri holandez, tha se në asnjë rrethanë nuk do të pajtohej për obligacione të përbashkëta.

Për Gjermaninë, Hollandën dhe një numër anëtarësh të tjerë të eurozonës veriore, është çështje morale.

Nuk ka dyshim se cilën anë do të mbështetej Monnet. Kjo nuk ka të bëjë vetëm me shpëtimin e Italisë. Bëhet fjalë për legjitimitetin politik dhe nëse BE ecën përpara ose prapa.

Kryeministri i Italisë, Giuseppe Conte, tha gjatë fundjavës: “Ne jemi në një pikë kritike në historinë evropiane. “

Mesazhi që dërgohet është se nuk është koha që secili të mendojë për vetëm për qeverinë e tyre dhe shtetin kombëtar.

Përkthyer dhe përshtatur nga The Guardian/ konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Asnjë ndihmë për vendet e Evropës...

A po tregohet egoiste Gjermania?