21.03.2020 - 08:15
Receta për: 6 persona
Të bukura për t’u parë, elegante në formë, të shijshme për t’u ngrënë. Macarons me çokollatë janë një ëmbëlsirë klasike e shkollës franceze, që vijnë nga traditat e rafinuara të fisnikërisë pariziene: për shembull mbretëresha Maria Antonetta marrosej prej tyre. Sot do t’ju prezantojmë një ëmbëlsirë perfekte, për t’u shijuar me një filxhan kafe ose me një filxhan çaj pasdite.
INGREDIENTËT
- 6 vezë në temperaturë ambient
- 60 gr sheqer
- 50 gr kakao pluhur
- 400 gr sheqer pluhur
- 250 gr bajame të grira pluhur
- Për mbushjen:
- ½ shkopi vanilje
- 1 filxhan pana
- 200 gr çokollatë fondente
- 75 gr gjalpë
UDHËZIMET
- Bluani bajamet derisa të bëhen pluhur.
- Rrihni të bardhat e vezëve derisa të bëhen marengë. Mënjanë, përzieni 60 gr sheqer me 50 gr kakao pluhur dhe me një spatul, shtoni të bardhat e vezëve duke i përzier me delikatesë.
- Në një enë tjetër, bashkoni miellin e bajameve dhe sheqerin pluhur, më pas shtojani me kujdes përbërjes.
- Transferojeni përbërjen në një xhep pastiçerie dhe në një tepsi ku keni shtruar letër furri formoni disqe në madhësinë e dëshiruar duke derdhur kremin e krijuar.
- Lërini të thahen në ajër për një orë.
- Vendosini në furrë, në mesin e saj, në programim të ventiluar (160 gradë) për 10-15 minuta në mënyrë që nxehtësia t’u shkojë nga poshtë-lart. Lërini të ftohen para se t’i hiqni nga tepsia: Ëmbëlsirat duhet të jenë të buta së brendshmi dhe krokante nga jashtë.
- Për mbushjen: Ndani për së gjati shkopin e vaniljes që të nxirrni prej tij faat. Në një tigan shtoni shkopin, bashkë me farat dhe panën duke i ngrohur derisa pana të marrë valë.
- Më pas hiqeni vaniljen dhe shtoni çokollatën të cilën e keni copëtuar më parë dhe gjalpin duke i përzier fort derisa të merrni një përbërje homogjene.
- Lëreni të ftohet në frigorifer duke e përzier herë pas here.
- Nxirreni kremin nga frigoriferi, përziejeni fort me një rrahëse vezësh dhe transferojeni në një xhep kuzhine. Vendoseni nëpër macarons dhe bëjini çift ato.