MENU
klinika

Nga The Hill

Trump kishte të drejtë për Kinën!

11.03.2020 - 19:04

Donald Trump ka insistuar për vite me radhë se vendi ynë ka qenë shumë i varur ekonomikisht nga Kina, kështu që është e trishtë që u desh një krizë globale e shëndetit publik për të dëshmuar se ai kishte të drejtë gjatë gjithë kësaj kohe.

Kur ai filloi të vendostte tarifa strategjike ndaj Kinës në përgjigje të historisë së saj të gjatë të praktikave abuzive të tregtisë, liberalët krejt papritmas u bënë fondamentalistët e tregtisë së lirë, duke parashikuar se kjo “luftë e re tregtare” do të dëmtonte ekonominë amerikane. Përkundrazi, ishte ekonomia kineze që na tronditi.

Përhapja e koronavirusëve në të gjithë botën mund të përshpejtojë në mënyrë dramatike eksodin prodhues nga Kina, pasi kompanitë fillojnë të njohin rreziqet e dhënies së vendit autoritar aq shumë fuqi mbi zinxhirët e tyre të furnizimit.

Arsyeja e shkëputjes nga Kina në radhë të parë ishte mbrojtja e punëtorëve dhe bizneseve amerikane. Përderisa koronavirusi nuk mund të parashikohej, gjithmonë ekziston një rrezik nga varësia nga çdo vend i vetëm.

Koronavirusi thjesht ka qenë kriza që demonstroi një herë e përgjithmonë pse statusi i statusit të tregtisë së lirë që u rrënjos në dekadat e kaluara ishte aq i rrezikshëm për vendin tonë.

Rastësisht, koronavirusi vërteton edhe axhendën e sigurisë kufitare të presidentit.

Mbyllja e vendit për udhëtarët nga zonat e prekura nga shpërthimi është një nga hapat më efektivë që mund të ndërmarrim për të kufizuar përhapjen e tij brenda vendit tonë, dhe Trump nuk harxhoi asnjë kohë në zbatimin e kësaj mbrojtje.

Kjo tingëllon shumë e tmerrshme si argumenti që Trump bën për nevojën për të siguruar kufijtë tanë kundër imigrimit të shfrenuar të paligjshëm.

Ne duhet të dimë se kush po hyn në vendin tonë, në mënyrë që të mund t’i mbajmë njerëzit e rrezikshëm jashtë komuniteteve tona.

Presidenti natyrisht nuk kishte ide ose njohuri paraprake për koronavirusin.

Trump thjesht ka një axhendë të hartuar mirë të politikave që është po aq e përshtatshme për të mbrojtur vendin tonë nga koronavirusi, po aq sa është për krijimin e një ekonomie të fortë që gjeneron prosperitet që arrin tek të gjithë individët dhe familjet amerikane.

Përkthyer dhe përshtatur nga The Hill/ konica.al