MENU
klinika

Zbulojeni!

A është zëvendësimi i tiroideve i rrezikshëm tek të moshuarit?

06.04.2020 - 17:07

Terapia për zëvendësimin e hormoneve tiroide përshkruhet zakonisht kur testet e gjakut tregojnë një rënie të niveleve të hormoneve tiroide, por hulumtimet e reja sugjerojnë se nuk mund të jetë gjithmonë zgjidhja më e mirë për të moshuarit.

Studimi afatgjatë zbuloi se njerëzit mbi 65 vjeç që marrin terapi për zëvendësimin e hormoneve tiroide kanë një rrezik më të lartë të vdekjes sesa moshatarët e tyre që nuk e bëjnë këtë. “Mesazhi këtu është të jesh i kujdesshëm dhe konservator kur të përshkruani levotiroksinë [zëvendësimin e hormonit tiroide]”, tha autori i studimit.

“Të rriturit e moshuar kalojnë shumë ndryshime – ndryshimet e gjumit, nivelet e ndryshimit të inflamacionit kronik – dhe nivelet më të ulëta të tiroides mund të jenë një adaptim i moshës. Mund të jetë mënyra e trupit për të ftohur motorin. Nëse ju zëvëndësoni hormonin tiroide, ju mund të jeni duke tejkaluar ato ndryshime “, tha ajo. Mammen paralajmëroi se studimi nuk duhet të shtyjë askënd që menjëherë të ndalojë marrjen e medikamenteve të përshkruara. Në vend të kësaj, ajo rekomandoi që njerëzit të bisedojnë me mjekun e tyre.”Dikush që ka qenë në zëvendësimin e hormonit tiroide që kur ishin 20 vjec sepse tiroidja e tyre dështoi, mund të duhet të qëndrojë në të. Por, dikush që filloi ta marrë atë në moshën 75 vjeç sepse nivelet e tiroides janë pak më ndryshe, mbase nuk duhet të të jetë në të, “tha ajo.

Dr Kashif Munir, drejtor i Qendrës për Diabet dhe Endokrinologji në Universitetin e Maryland, tha që pacientëve që kanë nivele të ulëta të qarta tiroide (hipotiroidizëm) duhet t’u jepet trajtim. Në fakt, mund të jetë e rrezikshme të mos zëvendësoni hormonin tiroide kur është vërtet i nevojshëm. Sidoqoftë, Munir tha që ka pacientë që mund të kenë disa simptoma të hipotiroidizmit – të tilla si ndjeheni të lodhur, të ftohtë ose që kanë vështirësi të përqendrohen – dhe kanë rezultate të testit të vijës kufitare (i quajtur edhe hipotiroidizëm subklinik). Për këtë grup, tha ai, “mund të mos jetë e dobishme për të trajtuar këto nivele, dhe ky studim sugjeron se mund të jetë i dëmshëm”. Mammen ishte planifikuar të paraqiste gjetjet e saj në mbledhjen vjetore të Shoqërisë Endokrine, e cila u anulua për shkak të shqetësimeve të koronavirusit. Studimi do të publikohet në një seksion plotësues special të Gazetës së Shoqërisë Endokrine.

Studimi përfshiu informacione nga një Institut Kombëtar i Sh.B.A-së për Studimin e Plakjes. Kishte të dhëna për më shumë se 1.000 njerëz gjatë pothuajse dy dekadave (2003-2018). Pjesëmarrësit e studimit ishin 65 vjeç e më të vjetër. Të gjithë pjesëmarrësit kishin të paktën një hormon stimulues tiroide (TSH) dhe një matje tiroksinë (T4) gjatë studimit. Tiroksina është hormoni tiroide që zëvendësohet me terapi me hormon tiroide. Kur nivelet e tiroksinës bien, trupi zakonisht përgjigjet duke rritur nivelin e hormonit stimulues të tiroides.

Kur studiuesit krahasuan të dhënat vit pas viti, ata zbuluan se të rriturit që merrnin hormon tiroide kishin 60% shanse më të larta të vdekjes në krahasim me njerëzit që nuk po e bënin trajtimin. Mammen tha se ka kufizime në studim. Për shembull, studiuesit nuk e dinë pse njerëzit u vunë në hormon tiroide, kështu që ata nuk kanë asnjë mënyrë të dinë nëse vullnetarët e studimit kishin hipotiroidizëm të rëndësishëm ose hipotiroidizëm të vijës kufitare. Ata gjithashtu nuk e dinin se sa kohë vullnetarët kishin marrë terapi për zëvendësimin e hormoneve tiroide.

Doktor Carol Chiung-Hui Peng, një mjek i brendshëm i mjekësisë në Universitetin e Maryland Center Center në Baltimore, tha, “Ky është një studim domethënës që ofron prova të mëtejshme mbi një pyetje klinikisht të rëndësishme”, por shtoi se përfundimet nuk mund të jenë të nxjerra nga një studim. Kohët e fundit Peng kreu një meta-analizë me Munir dhe kolegët e tjerë. Ajo u botua në Gazetën e Endokrinologjisë Klinike dhe Metabolizmit. Analiza përfshin 27 studime të kaluara mbi sëmundjen e tiroides me më shumë se një milion pacientë mbi 60 vjeç. Ata zbuluan se mos trajtimi i rasteve të qarta të hipotiroidizmit rrit rrezikun e vdekjes nga ndonjë shkak. Ata gjithashtu zbuluan se nëse njerëzit me hipotiroidizëm nënklinik nuk merrnin  trajtim, rreziku i tyre për vdekje nuk rritet.

Ndërsa një ose dy studime mund të mos ndryshojnë mënyrën se si mjekët përshkruajnë medikamente, të tre ekspertët menduan se do të ishte e dobishme për studiuesit të shikojnë nëse vargu i asaj që konsiderohet një nivel normal i tiroides duhet të ndryshojë bazuar në moshën e një personi.