MENU
klinika

Nga The Guardian

As COVID-19 nuk e fundosi Xi Jinping!

06.04.2020 - 15:40

Përgjigja e Republikës Popullore e Kinës (PRC) ndaj shpërthimit Covid-19 bëri që të gjithë të zemëroheshin.

Por masat drakoniane të Pekinit, ka konsoliduar më tej fuqinë në duart e Presidentit Xi Jinping dhe Partisë Komuniste Kineze (CCP).

Covid-19 ka përforcuar perceptimet për dobësitë në sistemin politik të PRC.

Pandemia mendohej se do të dëmtonte ka dëmtuar qëndrimin e Xi dhe CCP, brenda shtetit dhe globalisht. Në fakt, ajo ka bërë të kundërtën.

Izolimi në Hubei dhe masat e tjera ekstreme të zbatuara nga CCP u hartuan, të paktën pjesërisht, siguruan besimin e njerëzve tek forca e aftësisë së CCP për të qeverisur.

Por paraliza dhe mungesa e transparencës në të gjitha nivelet e qeverisë, veçanërisht gjatë fazave të hershme të shpërthimit të Covid-19, zbulon një hendek të dëmshëm midis retorikës zyrtare dhe realitetit në terren.

Modeli i përgjigjes ka qenë shqetësues i njohur dhe transparenca ka munguar dukshëm.

Ka ngjashmëri të habitshme në përgjigjet e PRC ndaj Covid-19 në vitin 2020 dhe shpërthimit të SARS gati 18 vjet më parë.

Paralelet me Covid-19 janë të qarta.

Së pari, zyrtarët lokalë u përpoqën të fshehin shtrirjen e plotë të çështjes nga qeveria qendrore dhe publiku. Midis fundit të dhjetorit 2019 dhe janarit 2020, Komisioni Kombëtar i Shëndetit i Kinës dërgoi tre ekipe në Wuhan për të mbledhur prova të Covid-19. Por ata u penguan nga zyrtarët lokalë që kërkonin qetësi përpara një takimi vjetor të zyrtarëve lokalë nga Provinca Hubei.

Në SARS dhe Covid-19, zyrtarët u përpoqën të heshtnin ata që kërkonin të paralajmëronin publikun. Në prill 2003, gazetarët dhe redaktorët e gazetave u arrestuan për përhapjen e “thashethemeve” dhe për publikimin e dokumenteve zyrtare në lidhje me SARS.

Janë tre mësime nga SARS dhe Covid-19 në lidhje me qëndrueshmërinë e regjimeve autoritare. Së pari, interesi për veten, ruajtja e vetvetes dhe preokupimi per stabilitetin dhe rritjen ekonomike përputhen me transparencën e nevojshme.

Së dyti, krizat si SARS, Covid-19 dhe tërmeti Wenchuan i vitit 2008 demonstron fuqinë dhe kontrollin e investuar në parti.

Më në fund, shteti kontrollon në mënyrë active gjithçka.

Covid-19 nuk e ka dobësuar pozitën e Xi. Përkundrazi, ai është më i fuqishëm, dhe regjimi autoritar është më i fortë se kurrë.

Përkthyer dhe përshtatur nga The Guardian/ konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Kërkohen vullnetarë për testimin

Kina ka gati vaksinën për koronavirusin

Po i shmanget përgjegjësisë?

Kinezët vdesin e presidenti zhduket!