MENU
klinika

Nga The Washington Post

Në luftë me koronavirusin dhe të vërtetën!

28.02.2020 - 19:29

Ndërsa koronavirusi përhapet në të gjithë botën, qeveria kineze po lufton një luftë në dy fronte: një kundër virusit vetë dhe tjetri kundër së vërtetës.

Pekini është i dëshpëruar për të mbrojtur imazhin e vet. Por ka ardhur koha që bashkësia ndërkombëtare të kërkojë që Pekini t’i japë fund luftës për të vërtetën, në mënyrë që të mund të punojmë së bashku për të kontrolluar epideminë.

Që nga fillimi i shpërthimit, strategjia e Kinës ka qenë të heshtë kritikët dhe të minimizojë raportimet në lidhje me shkallën e kërcënimit.

Kjo axhendë politike ka penguar aftësinë e bashkësisë ndërkombëtare për të bashkëpunuar dhe për të mbrojtur siç duhet pjesën tjetër të botës. Këtë javë, shkencëtari kinez Zhong Nanshan, pohoi në një konferencë shtypi se virusi ka arritur kulmin dhe se do të jetë nën kontroll deri në prill. Ai gjithashtu sugjeroi që virusi mund të mos e ketë origjinën në të vërtetë në Kinë.

Por të dyja këto pretendime i përshtaten nevojave politike të udhëheqjes kineze, ndërsa potencialisht përhapin dezinformata që pengojnë përpjekjet urgjente për të kuptuar se si filloi virusi dhe si ta ndalojë atë.

Grupi ndërkombëtar që synon të zgjidhë ato pyetje bazuar në prova shkencore është Organizata Botërore e Shëndetit.

Më 30 janar, Komiteti Ndërkombëtar i Urgjencës së Rregullave të Shëndetit (një organ i OBSH) lëshoi ​​një deklaratë duke lavdëruar “angazhimin e qeverisë kineze për transparencë”.

Disa besojnë se OBSH thjesht nuk dëshiron të sfidojë Pekinin, donatorin e tij të dytë më të madh.

OBSH mund të besojë se po bën atë që është e nevojshme për të ruajtur aksesin dhe bashkëpunimin e saj me qeverinë kineze. Por ai kompromis vjen me një kosto jo vetëm për integritetin e tij, por edhe për sigurinë e pjesës tjetër tonën.

Zyrtarët e SHBA-së, përfshirë Presidentin Trump, gjithashtu duhet t’i rezistojnë tundimit për të përsëritur pohimet e Pekinit dhe të injorojnë problemet me përgjigjen e Kinës.

Javën e kaluar, organi i mediave kineze Global Times akuzoi New York Times për nxitjen e “panikut”,.

Reagimi i koronavirusit është një nga ato gjëra, për të cilat duhet të bashkëpunojmë me Kinën. Kjo gjithashtu nënkupton nxitjen e qeverisë kineze për të shfaqur më shumë transparencë dhe ndershmëri sesa është mësuar.

Vetë virusi është imun ndaj propagandës së qeverisë kineze.

Përfundimi i tolerancës tonë ndaj përpjekjeve të Kinës, për të kontrolluar dhe manipuluar diskutimet rreth epidemisë, është çështje jetë a vdekje.

Përkthyer dhe përshtatur nga The Washington Post/ konica.al