MENU
klinika

Ja ç'tregon studimi

‘Bakteret e mira’ mund të luftojnë infeksionin gjinekologjik

15.05.2020 - 17:41

Një dozë e baktereve të shëndetshme mund t’iu japë grave një “ndihmë” të heqin dorë nga një infeksion i zakonshëm por i bezdisshëm vaginal, raporton një provë e re klinike.

Gratë e trajtuara me Lactin-V – një ilac eksperimental që përmban baktere të gjalla – kishin shumë më shumë gjasa të përfundonin periudhat e përsëritura të vaginozës bakteriale sesa gratë të trajtuara me një qetësues , thanë studiuesit.

“Ajo që ne po bëjmë në thelb është rrëzimi i baktereve të këqija dhe pastaj zëvendësimi i baktereve të mira, duke i lejuar ato të rriten dhe të mbajnë nën kontroll bakteret e këqija si pjesë e një ekuilibri optimal”, shpjegoi studiuesi kryesor Dr Craig Cohen, profesor i obstetrikë, gjinekologji dhe shkenca riprodhuese në Universitetin e Kalifornisë, San Francisko. Vaginoza bakteriale (BV) është gjendja më e zakonshme vaginale tek gratë e moshës 15 deri në 44 vjeç, duke prekur gati 30% të grave të moshës riprodhuese, thanë studiuesit në shënimet në sfond. Vaginoza shfaqet kur bakteret “e këqija” përmbysin bakteret normale “të mira”.

Simptomat përfshijnë një rrjedhje vaginale të hollë të bardhë ose gri, kruajtje ose djegie dhe një erë të fortë si peshku, sipas Qendrave Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Gjendja gjithashtu rrit rrezikun e lindjes së parakohshme ose peshës së ulët tek të porsalindurit, si dhe ngritjen e rrezikut të një gruaje për kontraktimin e HIV-it dhe sëmundjeve të tjera seksualisht të transmetueshme, thotë CDC. Terapia standarde është për të trajtuar infeksionin me një kurs gjashtëmujor të një xheli antibiotik aktual të quajtur metronidazole, tha Dr. Taraneh Shirazian, drejtore e shëndetit global të grave në Shkollën e Shëndetit Publik Global të Universitetit të Nju Jorkut. Ndërsa Cohen dhe ekipi i tij e shohin atë, ka një problem me atë terapi standarde. Pasi të bëhet terapia me antibiotikë, nuk ka asgjë për të parandaluar që bakteret e këqija të mbingarkojnë përsëri mikrobin vaginal. Për shkak të kësaj, rreth 75% e grave kanë infeksionin e përsëritur brenda tre muajve nga trajtimi, thanë studiuesit.

“Ata po bëjnë atë që rekomandon mjeku , ata po marrin antibiotikë dhe, edhe pse po e bëjnë këtë, infeksioni kthehet,” tha Cohen.

gjinekologu

Në studim, 228 gra që u diagnostikuan me vaginozë bakteriale u trajtuan me një kurs pesë-ditor të xhelit metronidazole. Dy të tretat e atyre grave më pas u caktuan të marrin Lactin-V për 11 javë. Laktina-V është një pluhur që gratë vetë-administrohen me një aplikues . Ai përmban Lactobacillus crispatus, një lloj bakterie që shfaqet natyrshëm . Kjo baktere prodhon acid laktik, i cili pengon rritjen e baktereve të këqija. Deri në fund të tre muajve fillestarë, 30% e grave në grupin Lactin-V kishin provuar përsëritje të infeksionit të tyre, krahasuar me 45% të grave në grupin e qetësuesve, treguan rezultatet.

“Në thelb, është e lidhur me një rrezik të zvogëluar prej 34% të përsëritjes gjatë asaj periudhe 12-javore,” tha Cohen Gratë u kontrolluan për gjashtë muaj gjithsej dhe ato që morën Lactin-V vazhduan të bëheshin më mirë, tha Cohen. “Ne gjithashtu gjetëm që afro 80% e grave që ishin në krahun Lactin-V u kolonizuan me sukses me Lactobacillus crispatus, lloji aktual që testuam,” tha Cohen. Shirazian tha se ky trajtim i ri duket premtues, duke pasur parasysh që u deshën tre muaj në krahasim me trajtimin standard të gjashtë muajve. Aktualisht, gratë aplikojnë xhel antibiotik për shtatë ditë, pastaj dy herë në javë për gjashtë muaj për të trajtuar vaginozën bakteriale të përsëritur.

“Kjo është shumë më e shkurtër, gjë që është e dobishme,” tha Shirazian, i cili nuk ishte pjesë e studimit. “Është e vështirë të vazhdosh një terapi për gjashtë muaj. Është e vështirë ta mirëmbash atë.”

Sidoqoftë, Shirazian tha se studimet e ardhshme të Lactin-V do të prodhonin rezultate më të forta nëse krahasojnë trajtimin e ri kundër terapisë standarde aktuale, si dhe qetësuesit. Studiuesit po diskutojnë për të vazhduar fazën e 3 provave klinike me prodhuesin e Lactin-V, Osel, Inc me bazë në Kaliforni, tha Cohen. Për momentin nuk ka një afat kohor për daljen në treg të trajtimit të ri. “Unë e di se ka shumë gra që vuajnë nga BV, dhe ky produkt nuk është në dispozicion tani. Është një afat kohor i gjatë për të kaluar procesin e aprovimit të ilaçeve nga [Administrata e Ushqimit dhe Barnave të Sh.B.A”, “tha Cohen.

Gjetjet u botuan në 14 maj në Neë England Journal of Medicine