MENU
klinika

Nga Annegret Kramp-Karrenbauer/ Financial Times

Çfarë po bën NATO për pandeminë?

11.05.2020 - 19:25

Sekreti i jetëgjatësisë së NATO-s është përshtatshmëria e tij. Aleanca transatlantike menaxhon krizat në të gjithë botën. Krijon stabilitet përmes një rrjeti partneritetesh.

Dhe, tani, po lehtëson bashkëpunimin ndërkombëtar në luftën kundër pandemisë koronavirus.

NATO është përshtatur gjithmonë me sfidat. Për të vazhduar këtë traditë të suksesit dhe efektivitetit, vendet anëtare sot duhet të reflektojnë se si. Këtu janë disa sugjerime.

Së pari, NATO nuk ka nevojë të rikthehet. Ka qenë e suksesshme sepse parimet e saj janë “të shëndosha”: demokracia, liria individuale, sundimi i ligjit. Premtimi i tij thelbësor, që një sulm kundër një është një sulm kundër të gjithëve dhe të gjithë janë të përgatitur për të ndihmuar njëri-tjetrin, siguron më shumë sesa mbrojtje kolektive. Ajo siguron paqe mendore, duke lejuar vendet anëtare të ndalojnë shqetësimin për mbijetesën dhe prosperitetin, duke kontribuar kështu në stabilitetin ndërkombëtar.

Suksesi ekonomik i pasluftës së Gjermanisë, Wirtschaftswunder, u mundësua nga kjo garanci e sigurisë. E njëjta gjë vlen edhe për shtetet e Evropës qendrore që rrëzuan Perden e Hekurt dhe iu bashkuan NATOs pas Luftës së Ftohtë. Që nga koha kur NATO filloi të zgjerohej pas saj, anëtarësimi në aleancë i ka paraprirë anëtarësimit në BE. Siguria i hap rrugën zhvillimit politik dhe ekonomik.

Tani që vendet anëtare po përballen me pasojat ekonomike të Covid-19, ne duhet ta mbajmë në mend këtë mësim. Ne duhet të vlerësojmë përfitimet e paçmuara gjeostrategjike dhe ekonomike të marrëveshjeve të besueshme të sigurisë dhe të një Europe të tërë dhe të lirë.

Së dyti, NATO duhet të përmirësojë aftësitë e saj ushtarake dhe gatishmërinë. Krizat siç është kjo pandemi janë të rrezikshme përtej efektit të tyre të menjëhershëm. Kundërshtarët mund të përfitojnë nga shoqëritë e shpërqendruara dhe të dobësuara. NATO është e domosdoshme në një kohë të tillë. Ne kemi nevojë të mos lejojmë shndërrimin e një krize shëndetësore në një krizë sigurie.

Së treti, NATO duhet të përmirësohet në luftimin e sfidave më pak tradicionale të sigurisë. Kjo pandemi është një nga kërcënimet e shumëllojshme për sigurinë kombëtare, nga terrorizmi dhe sulmet kibernetike deri te fushatat dezinformuese dhe efektet e ndryshimit të klimës.

Asnjë nuk mund të pengohet nga tanket dhe raketat. Kjo do të thotë që ne duhet të përmirësojmë qëndrueshmërinë tonë – për shembull duke forcuar dhe rregulluar infrastrukturën tonë kritike, qoftë rrjetet energjetike, rrugët dhe hekurudhat, apo rrjetet kompjuterike dhe sistemet e kujdesit shëndetësor.

Ndërsa kjo është kryesisht një detyrë për qeveritë kombëtare, NATO duhet të luajë një rol të fortë mbështetës, duke ndërtuar rezistencë në strukturat, forcat dhe operacionet e veta dhe duke shtuar ekspertizën ushtarake dhe organizative në përpjekjet kombëtare.

“Rezistenca” duhet të bëhet kryefjala e aleancës. Për të ndërtuar një rezistencë të tillë, NATO duhet të angazhohet në mënyrë më të rregullt dhe sistematike me organizatat civile, nga forcat e policisë në agjensitë e ndihmës nga katastrofat, tek ekspertët në mjekësi, klimë dhe sigurinë kibernetike.

Aleanca sapo ka krijuar një grup reflektimi, i kryesuar nga liderët amerikanë dhe gjermanë.

Unë jam i sigurt se ky grup do të ndihmojë zhvillimin strategjik të NATOs, duke zhvilluar ide të reja se si të arrihet siguri më e madhe për të gjithë aleatët transatlantikë.

Vendi im po bën pjesën e vet. Në fund të fundit, Gjermania Perëndimore u bashkua me NATO 65 vjet më parë. Aderimi në aleancë nënkuptonte kthimin në civilizimin perëndimor, vetëm 10 vjet pas përfundimit të luftës së dytë botërore. Ai lejoi ribashkimin gjerman dhe një Evropë të bashkuar disa dekada më vonë.

Sot, NATO vazhdon ta mbajë atdheun tonë të sigurt, projekton stabilitetin dhe siguron ndihmë të menjëhershme nga katastrofat e paparashikuara siç është kjo pandemi.

Duke u mbështetur në këtë traditë krenare të ruajtjes së lirisë dhe sigurisë për të gjitha shtetet, 30 anëtarët sovranë duhet të ndërmarrin hapin tjetër për krijimin e një aleance më elastike.

Annegret Kramp-Karrenbauer është ministrja gjermane e mbrojtjes dhe liderja e Unionit Kristian Demokratik.

Përkthyer dhe përshtatur nga Financial Times/ Konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Krijimi, zgjerimi, kërcënimet

70-vjetori i NATO-s dhe sfidat e aleancës

Çfarë parashikojnë dispozitat?

A mund të largohet Turqia nga NATO?


"Më shumë sesa thjesht shtrëngime duarsh”

Çfarë pritet nga vizita e Putin në Korenë e Veriut?

Pse dënimi me burg do të ishte katastrofë në SHBA

‘Lufta’ e Trump me gjyqtarët po bëhet gjithnjë e më e egër

“Biden do gjak të derdhur në Europë”

Rusia: NATO po bëhet gati për luftë të drejtpërdrejtë