MENU
klinika

Këto produkte kontaminohen shumë lehtë

Helmimi i ushqimit nga bakteret Stafilokok

23.05.2020 - 12:08

Helmimi nga ushqimi stafilokoksik rezulton nga ngrënia e ushqimit të kontaminuar me toksina të prodhuara nga lloje të caktuara të stafilokokëve, duke rezultuar në diarre dhe të vjella.

Ky çrregullim mund të shkaktohet nga toksinat e prodhuara nga bakteret Staphylococcus aureus. Toksinat gjenden në ushqime të kontaminuara. Simptomat tipike përfshijnë nauze të rënda dhe të vjella që fillojnë rreth 2 deri në 8 orë pasi të hahet ushqimi i kontaminuar. Diagnoza zakonisht bazohet në simptomat e personit.

Përgatitja e kujdesshme e ushqimit është mënyra më e mirë për të parandaluar helmimin nga ushqimi. Trajtimi zakonisht përfshin pirjen e shumë lëngjeve. Bakteret e stafilokokut rriten në ushqim, në të cilin prodhojnë toksina. Kështu, helmimi nga ushqimi stafilokoksik nuk rezulton nga gëlltitja e baktereve, por përkundrazi nga gëlltitja e toksinave të bëra nga bakteret që janë tashmë të pranishme në ushqimin e kontaminuar. Ushqimet tipike të kontaminuara përfshijnë mbajtësin, pastën e mbushur me krem, qumështin, mishin e përpunuar dhe peshkun. Rreziku i një shpërthimi është i lartë kur punonjësit e ushqimit me infeksione të lëkurës kontaminojnë ushqime që janë nën hije ose lihen në temperaturën e dhomës. Pavarësisht ndotjes, shumë ushqime kanë një shije dhe erë normale.

Simptomat

Simptomat e helmimit nga stafilokoku i ushqimit zakonisht fillojnë papritmas me vjellje të rënda dhe të vjella duke filluar rreth 2 deri në 8 orë pasi të hahet ushqimi i kontaminuar. Simptoma të tjera mund të përfshijnë dhimbje barku, diarre dhe ndonjëherë dhimbje koke dhe ethe. Humbja e rëndë e lëngjeve dhe elektroliteve mund të shkaktojë dobësi dhe presion shumë të ulët të gjakut (shok). Simptomat zakonisht zgjasin më pak se 12 orë, dhe shërimi zakonisht është i plotë.

Herë pas here, helmimet nga ushqimi stafilokok janë fatale, veçanërisht në shumë të rinjtë, shumë të moshuarit dhe njerëzit të dobësuar nga sëmundja afatgjatë.

Diagnoza

Vlerësimi i një mjeku

Ndonjëherë testet laboratorike të ushqimit/ Simptomat janë zakonisht të gjitha që i duhen një mjeku për të diagnostikuar gastroenteritin (pezmatimi i rreshtimit të stomakut dhe zorrët ). Një diagnozë më specifike e helmimit nga ushqimi stafilokoksik mund të dyshohet kur njerëzit e tjerë që hëngrën të njëjtin ushqim preken në mënyrë të ngjashme dhe kur çrregullimi mund të gjurmohet në një burim të vetëm të kontaminimit. Për të konfirmuar diagnozën, një laborator duhet të identifikojë stafilokokët në ushqimin e dyshuar, por ky testim zakonisht nuk bëhet sepse rezultatet nuk ndryshojnë trajtimin.

Parandalimi

Përgatitja dhe trajtimi i duhur i ushqimit/ Përgatitja e kujdesshme e ushqimit mund të parandalojë helmimin nga stafilokoku i ushqimit. Kushdo që ka një infeksion në lëkurë nuk duhet të përgatisë ushqim për të tjerët derisa të shërohet infeksioni. Ushqimi duhet të konsumohet menjëherë ose të futet në frigorifer dhe të mos mbahet në temperaturën e dhomës.

  • Trajtimi
  • Lëngjë
  • Ndonjëherë ilaçet për të kontrolluar të vjellat
  • Ndonjëherë lëngjet nga vena

Trajtimi i helmimit nga ushqimi stafilokoksik zakonisht konsiston në pirjen e një sasie të përshtatshme të lëngjeve. Një mjek mund të japë një ilaç antinause, qoftë si injeksion ose si supozitor, për të ndihmuar në kontrollin e të vjellave të rënda. Ndonjëherë humbet aq shumë lëng saqë lëngjet duhet të jepen nga vena (intravenoze).