MENU
klinika

Editoriali i The Guardian

Lehtësimi i masave: Të vendosësh politikën para popullit!

29.05.2020 - 16:16

Mbretëria e Bashkuar hyri në krizën Covid-19 si një komb. Duket se do të dalë nga pandemia, si disa.

Në fillim, qeveritë e ndryshme të Britanisë së Madhe morën qasje të ngjashme. Rregullat e bllokimit u respektuan nga qytetarët në të gjitha pjesët e vendit, me disa përjashtime individuale famëkeq si Dominic Cummings.

Në Angli, qeveria ka qenë gjithmonë e interesuar të heqë masat herët. Çështja për këtë nuk ka qenë kurrë e lehtë për t’u pranuar. Virusi nuk ka qenë një plagë më e lehtë në Angli.

Boris Johnson dhe ministrat e tij kanë njoftuar qëllime arbitrare dhe më pas kanë luftuar, përgjithësisht pa sukses dhe me kosto njerëzore, për t’i përmbushur ato.

Qasja nuk ka qenë kurrë gjithëpërfshirëse, e shpjeguar mirë ose e efektshme. Ndër shembujt më tronditës kane qenë mungesa e pajisjeve mbrojtëse personale, testimi i mnguar për shtëpitë e pleqve dhe refuzimi për teste në porte dhe aeroporte.

Masat e gjurmimit të virusit këtë javë në Angli janë shembulli i fundit i kësaj qasjeje.

Johnson tha në 20 maj se një sistem gjurmimi për koronavirusin do të krijohej deri më 1 qershor.

Lehtësimi i masave është i lidhur me nevojën për një sistem të tillë. Pa atë rreziqet nga një valë e janë shumë reale. Megjithatë, tani është e qartë se sistemi i gjurmimit në Angli do të jetë shumë më modest dhe jo i plotë nga sa pretendoi Johnson. Një aplikacion ende nuk ekziston. Nuk do të jetë gati para fundit të qershorit. Një sistem i gjurmimit më të ngadaltë, më pak efikas dhe më intensiv të punës tani ka filluar të vihet në veprim, por ka probleme të shumta.

Sidoqoftë, qeveria e Mbretërisë së Bashkuar po ecën përpara.

Zemërimi i Johnson është i shtyrë jo vetëm nga qasja e tij, por edhe nga dëshpërimi i tij për të “mbytur” skandalin e Cummings. Duket shumë e mundshme që ai të dështojë në të dyja frontet, duke kombinuar një lehtësim të keqmenaxhuar të masave dhe një përpjekje marrëzie dhe të dëmshme për të mbajtur Cummings në post.

Ndërkohë në Skoci, qeveria e Nicola Sturgeon ka proceduar në një mënyrë të kujdesshme, logjike dhe të planifikuar. Mark Drakeford në Uells dhe Arlene Foster në Irlandën Veriore kanë bërë të njëjtën gjë, por kryeministri i Skocisë tani është përkushtuar të lehtësojë masat nga fundi i kësaj jave.

Shumë nga këto masa janë lejuar në Angli për gati tre javë, por mesazhi i Sturgeon mbetet më i kujdesshëm se Johnson. Të udhëtosh më shumë se gjashtë milje në Skoci për ushtrime do të mbetet e ndaluar, për shembull. Në Angli, dikush mund të udhëtojë 260 milje ose më shumë.

Një nga mësimet e shkëlqyera të pandemisë ka qenë se qeveritë që besojnë në publikun e tyre, bashkohen me ta dhe ndjekn këshillat e tyre.

Sturgeon, Drakeford dhe Foster vazhdojnë ta bëjnë atë. Johnson jo. Populli i Anglisë meriton shumë më mirë.

Përkthyer dhe përshtatur nga The Guardian/ konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Britania flet me shifra: Parashikojmë 5.700 vdekje, izolim për 3 muaj

Boris Johnson letër anglezëve nga karantina: Gjërat do të përkeqësohen