MENU
klinika

RT/ Ndikimi i krizës në tregun e punës

Më shumë se gjysma e fuqisë punëtore në botë, në rrugë!

29.05.2020 - 12:09

Më shumë se gjysma e fuqisë punëtore në botë (gati dy miliardë njerëz) rrezikojnë të humbasin punën e tyre ose të kalojnë në punë me kohë të pjesshme në vitin 2020, si rezultat i pasojave ekonomike nga shpërthimi i koronavirusit.

Kjo është sipas një studimi të bërë nga Boston Consulting Group (BCG), parë nga RIA Novosti.

“’Eshtë e vështirë të mbivlerësohen ndryshimet rrënjësore në fuqinë globale të punës për shkak të krizës së shkaktuar nga shpërthimi i COVID-19”, thuhet në raport, duke përmendur vlerësimet e Organizatës Ndërkombëtare të Punës se humbjet globale të të ardhurave të punës do të arrijnë në 3.4 trilion dollarë këtë vit.

Në dy deri në tre muajt e ardhshëm, një nga gjashtë njerëzit në botë do të humbasin vendet e tyre të punës, me shkallën e papunësisë të kalojë 17 përqind, thanë autorët e hulumtimit.

Ndikimi i krizës në tregun e punës do të ndryshojë shumë në të gjithë industritë, me ato që preken direkt nga masat karantinë për t’u goditur më rëndë. Sipas analizës së BCG, më shumë se 80 përqind e të gjitha pushimeve nga puna në botë ka të ngjarë të ndodhin në sektorin e shitjes me pakicë jo-ushqimore, në prodhim, në hoteleri dhe në restorant, në turizëm dhe ndërtim.

konica ekonomiakonica ekonomia mobile

“Ne presim që niveli i papunësisë në botë do të fillojë të kthehet në ekuilibër deri në fund të vitit 2020. Sidoqoftë, [pandemia] tashmë ka filluar procesin e ndryshimeve strukturore afatgjata – nga skemat fleksibël dhe të largëta të punës deri në automatizimin e përshpejtuar – dhe këto ndryshime do të ndikojë deri në 1.5 miliardë vende pune gjatë dekadës së ardhshme. “

BCG vlerëson se deri në vitin 2030, automatizimi do të rrezikojë 12 përqind të punëve ekzistuese, dhe rreth 30 përqind e vendeve të punës do të kërkojnë aftësi plotësisht të reja.

Studimi tregoi gjithashtu se më shumë se 10 përqind e fuqisë punëtore globale ka shumë të ngjarë të punojë nga distanca mbi një bazë të përhershme, ndërsa për punonjësit e zyrës, shifra mund të arrijë në 30 përqind.

BCG tha që për të parandaluar rënien e furnizimit në tregun e punës, masat mbështetëse duhet të sigurohen nga qeveritë – nga subvencionimi i pagave dhe zgjerimi i mbrojtjes sociale në përjashtimet financiare dhe tatimore dhe rishpërndarja e përkohshme e punës.

“Për më tepër, tani është koha për të përgatitur për të ardhmen pas COVID-19, duke prezantuar në një deri në tre vitet e ardhshme një strategji të përbashkët për aftësi profesionale, në të cilën rikualifikimi do të jetë thelbësor,” tha BCG.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga RT