MENU
klinika

Zbulojeni!

A shtohen dhimbjet e reumatizmit nga prishja e moti?

03.06.2020 - 17:09

Nëse keni artrit ose reumatizëm, mund të keni vërejtur që moti ndikon në simptomat tuaja. E dëgjoj nga pacientët e mi gjatë gjithë kohës.

Nëse është e vërtetë që moti mund të përkeqësojë dhimbjen e artritit, si funksionon? A ka ndonjë provë shkencore për ta shpjeguar atë? Njerëzit kanë bërë këto pyetje për shumë vite pa gjetur përgjigje të sakta. Por kjo nuk po i pengon studiuesit të përpiqen ta kuptojnë më mirë.

Ajo që ne (mendojmë se dimë).

Studimet e kaluara që shqyrtojnë efektin e shiut, lagështirës dhe faktorë të tjerë që lidhen me motin në simptomat e artritit kanë qenë jokonkluzive, dhe në disa raste, kontradiktore. Disa sugjerojnë që ndryshorja kryesore është rritja e presionit barometrik. Studime të tjera gjetën krejt të kundërtën – se presioni në rënie mund të provokojë dhimbje të nyjeve ose ngurtësi. Madje ka pasur përpjekje për të ndryshuar artificialisht kushtet mjedisore për të imituar ndryshimet e motit, siç është vendosja e të sëmurëve nga artriti në dhomat barometrike dhe ndryshimi i presionit lart e poshtë. Përkundër kësaj, ne ende nuk e dimë nëse është një veçori e veçantë e motit apo një kombinim i veçorive që ka rëndësi. Ka shumë faktorë të mundshëm – lagështia, temperatura, reshjet dhe presioni barometrik midis tyre. Edhe nëse do të mund të përcaktonim saktësisht se si moti ndikon në dhimbjen e artritit dhe ngurtësinë, ne ende nuk jemi të sigurt pse – duke folur biologjikisht – moti duhet të ketë ndonjë ndikim në simptomat e kyçeve.

Pas rishikimit të studimeve, unë e kuptoj se nuk po dimë  si t’i përgjigjemi pacientëve që pyesin pse simptomat e tyre përkeqësohen me besueshmëri kur moti është i lagësht ose po vjen shiu, ose kur ndodh ndonjë ngjarje tjetër moti. Zakonisht u them atyre se, së pari, besoj se ka një lidhje midis motit dhe simptomave të nyjeve, dhe së dyti, studiuesit nuk kanë qenë në gjendje të kuptojnë vetëm ato që kanë më shumë rëndësi për motin dhe simptomat e artritit ose pse duhet të ketë një lidhje.

kolana e librave

Studimet më të reja

Vetëm në vitin e kaluar, dy studime të reja kanë peshuar çështjen nëse moti ka një ndikim në simptomat e artritit. Dhe të dy zbuluan se po, me të vërtetë, ka rëndësi të motit!

Në studimin e parë, studiuesit Hollandezë regjistruan 222 persona me osteoartritin e legenit – lloji më i zakonshëm i artritit – dhe krahasuan simptomat e tyre të raportuara me një larmi variabël të motit. Ata zbuluan se gjatë një periudhe dy vjeçare, dhimbja dhe ngurtësia ishin pak më të këqija me rritjen e presionit barometrik dhe lagështisë, megjithëse ndikimi i përgjithshëm mesatar ishte i vogël. Studimi i dytë përfshinte më shumë se 800 të rritur që jetojnë në një nga gjashtë vendet evropiane dhe të cilët kishin osteoartritin e legenit , gju ose duar. Megjithëse ndryshimet në mot nuk dukeshin se prekin simptomat, lagështia më e lartë ishte e lidhur me rritjen e dhimbjes dhe ngurtësinë, veçanërisht në motin më të ftohtë. Pra, ndërsa këto studime ndryshuan në specifikat, tani kemi një provë pak më shumë që lidh motin me simptomat e kyçeve.

Është  një pyetje e drejtë. Në fund të fundit, edhe nëse mund të vërtetojmë një ndikim të qartë dhe të fuqishëm të motit në simptomat e artritit, cfarë është e dobishme të dini? Mjekët  ka të ngjarë të sugjerojnë që një pacient të zhvendoset në një klimë më miqësore ndaj artritit. Është  shumë pak e mundshme që pacientët të ndjekin një rekomandim të tillë. Derisa ne nuk mund të kontrollojmë motin, këto studime të reja ndoshta kanë ndikim të vogël për të sëmurët individual të artritit. Sidoqoftë, identifikimi i një lidhje midis një lloji të veçantë të motit dhe simptomave të kyçeve mund të na ndihmojë të kuptojmë shkaqet dhe mekanizmat e simptomave të artritit. Dhe kjo mund të çojë në trajtime më të mira apo edhe strategji parandaluese. Për më tepër, të kuptojmë pse disa njerëz duket se ndjehen më keq në rrethana të caktuara ndërsa të tjerët nuk vërejnë ndonjë ndryshim (ose madje ndjehen më mirë) në të njëjtat ambiente, mund të na ndihmojnë të kuptojmë dallimet delikate midis llojeve të artritit ose mënyrave që individët reagojnë ndaj tyre.

“Të gjithë vazhdojnë të flasin për motin …

… por askush nuk po bën asgjë në lidhje me të. ” Kjo është një linjë e vjetër, por natyrisht, ka të vërtetën në  të. Por edhe nëse moti ndikon në simptomat e artritit dhe nuk ka asgjë që mund të bëhet për motin, kjo nuk do të thotë se nuk ka asgjë për të bërë në lidhje me artritin! Ka më shumë mundësi trajtimi se kurrë më parë, me dhe pa përdorimin e medikamenteve. Nëse keni dhimbje të konsiderueshme dhe të vazhdueshme të nyjeve , ngurtësi ose ënjtje, këshillohuni me mjekun.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Kuron mbi 10 sëmundje

Limoni dhe vlerat e tij kurative!