MENU
klinika

A është më e sigurt të lindësh "herët"?

Mbi 35-vjeç dhe duke pritur një fëmijë?!

03.06.2020 - 17:02

Të keni një fëmijë kur jeni “më e madhe” mund të ketë disa përparësi – gratë mund të ndjehen më të sigurta  me veten, marrëdhëniet ose karrierën e tyre. Sidoqoftë, nënat në pritje 35 vjec e më të vjetër – dhe foshnjat e tyre – përballen me disa rreziqe të rritura shëndetësore të lidhura me shtatzëninë.

Ndoshta më e frikshmja është një lindje e vdekur.

Më shpesh, faktori përgjegjës ndodh para kontraktimeve . Disa nga arsyet që një fëmijë mund të vdesë para lindjes përfshijnë probleme me placentën, dhe gratë mbi 35 vjeç përballen me rrezik të shtuar për këto komplikime. Kjo është arsyeja pse nuk është e pazakontë që mjekët të rekomandojnë të nxisin kontraktimin  pak herët, zakonisht rreth një javë para datës së caktuar. Për gratë më të reja, ne shpesh presim të paktën një javë nga data e duhur para se të ndihmojmë kontraktimet , nëse nuk ka filluar vetë.

Pse  të nxitësh kontraktime  është e rëndësishme? Një shqetësim është se mund të rrisë mundësinë që lindja të përfundojë si cezariane. Sidoqoftë, një studim britanik i botuar kohët e fundit në Neë England Journal of Medicine tregoi, për çudi ,se nuk kishte ndonjë ndryshim në normat e lindjes cezariane kur gratë mbi 35 vjeç që ishin duke pasur fëmijën e tyre të parë u nxitën në javën përpara lindjes.

kolana e librave

Sipas Neil Shah, një obstetër dhe një ekspert në ndërhyrjet që përmirësojnë sigurinë, përballueshmërinë dhe përvojën e kujdesit ndaj pacientit, “Motivimi për nxitje është që gratë mbi 35 vjeç mund të jenë në rrezik pak më të lartë të lindjes në krahasim me gratë e reja . Megjithatë, studimi NEJM nuk ishte krijuar për të matur përfitimin e parandalimit të lindjes së vdekur , ai u krijua vetëm për të matur dëmin e mundshëm të një cezariani të shmangshëm. Në fund të fundit, nuk u pa asnjë ndryshim në normat cezariane (dhe nuk u pa asnjë ndryshim në lindjet ende). Një grua shtatzënë nuk mund të përfundojë shumë nga kjo. Në Shtetet e Bashkuara, një studim më i madh është duke u zhvilluar aktualisht që mund të masë më mirë tregtinë e nxitjes së kontraksioneve . Duke regjistruar më shumë pacientë, ata mund të jenë në gjendje të analizojnë më mirë dallimet e rëndësishme midis grave shtatzëna, pasi të gjitha gratë mbi moshën 35 vjeç nuk mund të pikturohen me të njëjtën furçë të gjerë. “

Një gjë që studimi nuk e adresoi ishte favorizimi i qafës së mitrës – sa e holluar ose zbutur  ishte. Kjo “pjekuri e qafës së mitrës” mund të ndikojë në sa kohë gruaja është në kontraksione  gjatë një induksioni (stimulim) të  qafës së mitrës . Për shumë nga pacientët e mi, sasia e kohës së kaluar në spital ndikon në vendimin e tyre për të zgjedhur induksion gjatë pritjes për lindje natyrale . Një induksion i gjatë mund të nënkuptojë mbërthimin në spital me ditë, që është koha që normalisht do të shpenzohej në shtëpi. Meqenëse të keni një fëmijë nuk është një ngjarje plotësisht mjekësore, shumë gra dëshirojnë të shmangin një shtrim në spital të gjatë dhe shumë preferojnë natyrën që të ndjekin shtatzaninë e tyre.

Kam anketuar disa prej mjekëve obstetër në departamentin tim për të parë nëse studimi do të ndikonte në këshillimin e tyre. Dr. Toni Golen, M.D., Drejtor i Punës dhe lindjeve  në Qendrën Mjekësore Beth Israel Deaconess, tha, “Për pacientët e mi, të dish mundësinë e lindjes cezariane në krahasim me rrezikun e lindjes së mbetur gjatë induksionit është e rëndësishme. Këshillat më të mira që mund t’u ofroj pacientëve në këtë fushë duhet të marrin parasysh provimin e qafës së mitrës kur fillon induksioni. “

Është e rëndësishme që gratë dhe mjekët të flasin për rreziqet e tyre personale, si dhe për preferencat dhe opsionet , pasi kontraktimet e induktuara dhe dhimbjet spontane nuk janë përvoja ekuivalente të lindjes.