MENU
klinika

Çfarë fshihet pas?

Nafta nuk është më zgjidhja e parë e automjeteve

22.06.2020 - 10:55

Ndërsa tregu i makinave zhvendoset drejt elektrifikimit, shumë në industrinë e automjeteve thonë se ditët e naftës janë të numëruara.

Por teknologjia e re dhe një ringjallje në disa segmente kryesore tregojnë se mund të mos ketë përfunduar ende.

Nafta ka qenë prej kohësh mundësia e zgjedhjes për automjete komerciale dhe makineritë e rënda të të gjitha llojeve. Por është cilësuar edhe në shumë vende si një zgjedhje e shkëlqyer për të arritur një efikasitet më të madh të karburantit dhe emetim të ulët të karbonit në veturat e zakonshme të pasagjerëve.

Sidoqoftë, reputacioni i naftë pësoi goditje serioze nga shqetësimet për ndotjet që patën motorët naftë dhe nga skandali i mashtrimit të testit të naftës te makinat Volkswagen që tronditi botën e automobilave. Tani, shumë qeveri dhe prodhues automjetesh po promovojnë automjete elektrike dhe hibride për efikasitetin, performancën dhe uljen e emetimeve.

Industria ka rritur zhvillimin e teknologjive që zvogëlojnë ndotësit e dëmshëm. Automjetet naftë tani mund të drejtohen pjesërisht ose plotësisht në karburant të rinovueshëm nga mbeturinat organike. Dhe karburantet naftë mund të përdoren së bashku me motorët elektrikë për të bërë kombinimin hibridë-naftë.

Nafta nuk u zhvendos kurrë në makinat e pasagjerëve në Shtetet e Bashkuara, ashtu si bëri në Europë, por ai ka gjetur një vend në disa segmente karakteristike amerikane si kamionë dhe mjete të mëdha sportive.

Drejtuesit e industrisë thonë se e ardhmja është elektrike, por kjo mund të marrë kohë. Kompanitë vënë bast që konsumatorët do të kërkojnë zgjidhje të tjera gjatë rrugës, madje edhe ato, si naftë, të cilat kanë qenë rreth e rrotull për më shumë se një shekull. (burimi: CNBC)

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Më shumë falimentime se vrasje...

“Nuk është krizë shëndetësore, por ekonomike”

CNN/ Çfarë po ndodh dhe çfarë pritet të ndodh?

Bizneset e mëdha po ‘zhyten thellë në detin e borxheve’