MENU
klinika

Çfarë thonë ekspertët?

Pilulat “progesteron” nuk ndihmojnë në shmangien e abortit

02.06.2020 - 15:47

Abortet janë të zakonshme. Gati një e treta e të gjitha shtatëzënive të njohura përfundojnë në abort, dhe ky numër rritet në 40% për gratë në të 40-tat e tyre. Shumë humbje shtatzënie ndodhin para se një grua madje të kuptojë se është shtatzënë.

Shumicën  dërrmuese të kohës, nuk ka asgjë që një grua ose mjeku i saj mund të bëjë për të ndryshuar këtë përfundim. Shumica e këtyre janë shtatzëni anormale, të destinuara nga momenti i ngjizjes për të rezultuar në abort, i cili është mënyra natyrore për t’i dhënë fund tyre. Shumë paciente i atribuojnë sjellje të gabuar stresit, ose diçka që ato bënë, hëngrën ose u ekspozuan, por kjo nuk ndodh kurrë.

Lajmi i mirë është që të kesh një abort nuk të vë në rrezik më të madh për një abort tjetër. Edhe pas dy aborteve rresht, mundësia e një aborti tjetër është vetëm pak më e lartë sesa për gratë që nuk kanë pasur kurrë një të tillë. Pas tre rresht, të cilat mjekët e përcaktojnë si “abort të përsëritur”, shansi për një abort tjetër është pak më i lartë sesa për një grua mesatare, megjithëse shanset për një shtatëzani të shëndetshme janë akoma të mira.

kolana e librave

Në të kaluarën, gratë që kishin kryer abort të përsëritur u përshkruhej hormoni progesteron që të përpiqej të parandalonte një abort tjetër. Progesteroni përgatit rreshtimin e mitrës për implantimin e embrionit. Ndihmon gjithashtu në mbajtjen e një shtatëzënie të shëndetshme. Dhënia e shtesave të progesteronit te këto gra u bazua në idenë se nivelet e tyre të progesteronit ishin shumë të ulëta për të mbështetur një shtatëzani, e cila prandaj mund të kontribuonte në një abort.

Sidoqoftë, një studim i kohëve të fundit të shtojcave të progesteronit zbuloi se ato nuk rezultojnë në rezultate të përmirësuara të shtatëzanisë. Ky ishte studimi i parë i madh që krahasoi shtesat e progesteronit në formë  pilulash , e cila është metoda “standarde ” për studime kërkimore. Lajmi i mirë është se shumë nga gratë në studim – gati dy të tretat – kishin shtatzëni të shëndetshme, me ose pa progesteron.

Është  zhgënjyese që progesteroni nuk ndihmon në parandalimin e abortit – i cili mund të jetë një përvojë shkatërruese, veçanërisht kur ndodh në mënyrë të përsëritur. Fatkeqësisht, disa gra duhet të durojnë shumë aborte para se të kenë një shtatëzani të shëndetshme. Ky studim sugjeron që të provosh përsëri dhe përsëri mund të jetë përgjigja, dhe aq e vështirë sa mund të duket, ajo siguron shpresë për çiftet që ata përfundimisht të kenë një shtatëzani të shëndetshme.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Sindroma antifosfolipid

Abortet shpesh ndodhin nga ky shkak!