07.06.2020 - 11:16
INGREDIENTËT
- Për makaronat:
- 200 gr miell 00
- 100 gr miell me krunde (miell i trashë)
- 3 vezë
- Për mbushjen:
- 300 gr gjizë pa kripë
- 400 gr spinaq të freskët, të grirë hollë
- 6 lugë djathë kaçkavall të grirë
- 1 vezë
- Kripë
- Piper i zi
- 2 lugë gjelle gjalpë
- 5-6 gjethe sherebele
UDHËZIMET
- Për të përgatitur raviolit me gjizë dhe spinaq, fillimisht përgatisim brumin me vezë.
- Në tavolinën e punës ose në një tas të madh hedhim 2 llojet e miellit të situr, i hapim një gropë në mes dhe shtojmë vezët lehtësisht të rrahura me pirun.
- E punojmë brumin fillimisht me gishta duke bashkuar avash avash vezët me miellin që gjendet rreth e qark derisa të formohet një top brumi të cilin e punojmë në tavolinën e lyer me miell për të paktën 10 minuta derisa të rezultojë elastik.
- Në rast se brumi rezulton pak i fortë shtojmë 2 – 3 lugë ujë të ngrohtë apo në rast se rezulton pak i butë shtojmë edhe pak miell.
- E mbështjellim brumin me letër transparente dhe e lemë të pushojë për 1 orë në frigorifer.
- Ndërkohë përgatisim mbushjen:
- Përziejmë në pak vaj ulliri spinaqin e pastruar dhe të grirë hollë, i vendosim kapakun dhe e lemë derisa të avullojë i gjithë uji.
- E transferojmë në një tas në të cilin shtojmë edhe gjizën, djathin kaçkavall të grirë, vezën, pak kripë e piper të zi duke i përzierë mirë.
- E hedhim mbushjen në një qese pastiçerie dhe e lëmë mënjanë.
- Kur brumi të jetë gati e ndajmë në dy pjesë të barabarta dhe pjesën që nuk e përdorim e mbështjellim serish me letër transparente.
- Kjo për shkak se në kontakt me ajrin, brumi thahet dhe formon një kore të hollë e cila e prish lëmueshmërinë që duhet të kenë makaronat.
- E vendosim gjysmën e brumit në tavolinën e punës të lyer me miell krundesh dhe e hapim në fillim me pëllëmbën e dorës më pas me okllai të lyer me pak miell në mënyrë që të mos ngjisë.
- Me ndihmën e një thike me majë të mprehtë, e presim brumin në drejtëkëndësha.
- Vendosim një lugë të vogël mbushje me gjizë dhe spinaq në mes, i lyejmë anët me ujë dhe e palosim raviolin duke i shtypur mirë anët në mënyrë që të eleminojmë ajrin në brendësi dhe mbushja të mos dalë gjatë gatimit.
- I japim formë raviolit duke perdorur një rrotë të dhëmbëzuar për makarona.
- Me një pjesë brumi duhet të dalin 8-10 ravioli.
- Procedojmë në të njëjtën mënyrë edhe me pjesën tjetër të brumit.
- Ndërkohë në një tigan shkrijmë gjalpin në zjarr të ulët dhe skuqim për 3-4 minuta gjethet e sherebelës.
- Pasi të kemi përgatitur të gjithë raviolit, i ziejmë në ujë të bollshëm me kripë për 4 minuta, i kullojmë mirë dhe i vendosim nëpër pjata.
- Siper i spërkasim me gjalpin e aromatizuar me sherebelë dhe pak djathë kackavall të grirë.
- I sherbejmë menjëherë të dekoruara me ndonjë gjethe sherebele.