Shumë njerëz jetojnë me diabet, dhe shumica e tyre kanë retinopati diabetike, duke e bërë atë shkakun më të zakonshëm të humbjes së shikimit tek të rriturit me moshë pune. Prevalenca e retinopatisë diabetike është rritur ndjeshëm gjatë 20 viteve të fundit, për shkak të rritjes së numrit të personave të diagnostikuar me diabet.
Si ndikon diabeti në retinë?
Retina është përbërësi që ndien dritën e vendosur në pjesën e prapme të syrit. Është e përbërë nga enët e gjakut, qelizat nervore (neuronet) dhe qelizat e specializuara të quajtura fotoreceptorë që janë të përfshirë në ndjesinë e drejtpërdrejtë të dritës. Aftësia e retinës për të ndier dritë kërkon energji, e cila varet nga oksigjeni i furnizuar nga gjaku që qarkullon nëpër enët e gjakut.
Në diabet, nivelet e ngritura të sheqerit në gjak dëmtojnë enët e gjakut të retinës. Këto enë të gjakut të dëmtuara rrjedhin lëng, rrjedh gjak, dhe nuk sigurojnë oksigjen të duhur në retinë, duke çuar në isheminë e retinës. Si rezultat, qelizat e retinës fillojnë të vdesin dhe retina nuk është në gjendje të funksionojë siç duhet. Përveç kësaj, diabeti gjithashtu dëmton drejtpërdrejt neuronet e retinës. Së bashku, këto efekte shkaktojnë retinopati diabetike. Humbja e vizionit të shoqëruar me retinopatinë diabetike fillimisht mund të ndikojë në shikimin qendror për shkak të një gjendjeje të quajtur edemë makulare diabetike. Kjo enjtje e makulave, një pjesë e retinës përgjegjëse për vizionin e mprehtë, qendror, mund të çojë në vizion të paqartë dhe shtrembërim të imazheve.
Retinopatia diabetike e përparuar karakterizohet nga formimi i enëve të parregullta të gjakut që mund të rrjedhin gjak brenda syrit, duke shkaktuar një humbje të shpejtë të shikimit. Kjo rezulton në një humbje të papritur, të ngjashme me perde, pasi gjaku mbush pjesën e brendshme të syrit. Përkeqësimi i mëtejshëm i retinopatisë diabetike të përparuar mund të çojë në shkëputje të retinës, e cila kërkon ndërhyrje urgjente kirurgjikale dhe mund të rezultojë në humbje të përhershme, të pakthyeshme të shikimit nëse nuk trajtohet menjëherë.
Cfarë mund të bëj për të parandaluar retinopatinë diabetike?
Shoqata Amerikane e Diabeteve rekomandon që shumica e njerëzve me diabet të mbajnë nivelin A1c (një masë e nivelit mesatar të sheqerit në gjak gjatë dy ose tre muajve të mëparshëm) nën 7% për të parandaluar rrezikun e komplikimeve. Ndërsa glukoza e gjakut dëmton drejtpërdrejt enët e gjakut retinale, ekzistojnë prova të forta epidemiologjike që kontrolli i sheqerit në gjak përkthehet në ulje të incidencës dhe ashpërsisë së retinopatisë diabetike.
Për të zvogëluar komplikimet kardiovaskulare dhe mikrovaskulare të diabetit, të cilat përfshijnë retinopatinë, nefropatinë (sëmundjen e veshkave) dhe neuropatinë (dëmtimin e nervit), rekomandohet që njerëzit të arrijnë dhe mbajnë një presion normal të gjakut. Ulja e presionit të gjakut mund të vonojë fillimin e retinopatisë diabetike, por është e paqartë nëse kontrolli i presionit të gjakut mund të ndryshojë rrjedhën e retinopatisë diabetike të vendosur. Në mënyrë të ngjashme, administrimi i kolesterolit mbrohet për menaxhimin e përgjithshëm të diabetit, por nuk është e qartë nëse duke vepruar kështu zvogëlon rrezikun e retinopatisë diabetike.
Si mund të zbuloj nëse kam retinopati diabetike?
Një okulist mund të diagnostikojë dhe të fillojë të trajtojë retinopatinë diabetike para se të preket shikimi. Në përgjithësi, njerëzit me diabet tip 1 duhet të shohin një okulist një herë në vit, duke filluar pesë vjet pas fillimit të sëmundjes së tyre. Njerëzit me diabet tip 2 duhet të shohin një okulist për një ekzaminim të retinës menjëherë pas diagnozës, dhe më pas të caktojnë konsulta vjetore pas kësaj. Ju mund të keni nevojë të shihni një okulist më shpesh nëse jeni shtatzënë ose keni retinopati diabetike më të përparuar.