MENU
klinika

Mund të shkaktojnë probleme serioze

Tronditje dhe probleme me ekuilibrin tek fëmijët e vegjël?!

11.06.2020 - 18:56

Fëmijët e vegjël që vuajnë nga një tronditje ka të ngjarë të kenë probleme me shikimin dhe ekuilibrin, sipas një studimi të ri.

“Meqenëse një e treta e dëmtimeve të tronditjes pediatrike dhe të adoleshentëve ndodhin tek fëmijët e moshës shkollore fillore, ne u përcaktuam të japim një përshkrim gjithëpërfshirës të fëmijëve të moshave nga 5 deri në 11 vjeç, të cilët u diagnostikuan me një tronditje për të evidentuar mundësi për të përmirësuar cilësinë e diagnozës dhe kujdesuni për këtë grupmoshë, “tha autorja kryesore Dr. Christina Master. Ajo është një pediatre e mjekësisë sportive në Spitalin e Fëmijëve në Filadelfia.

Për studimin, ekipi i Masterit mblodhi të dhëna për më shumë se 1.500 pacientë të cilëve u diagnostikua një tronditje. Studiuesit zbuluan se problemet me vizionin dhe ekuilibrin ishin po aq të zakonshëm në mesin e këtyre fëmijëve 5- deri në 11 vjeç, ashtu siç janë në adoleshencë. Megjithatë, vlerësimet e shikimit dhe ekuilibrit nuk u bënë në mënyrë rutinore tek fëmijët më të vegjël, zbuluan hetuesit. Rreth dy të tretat e pacientëve të studiuar raportuan probleme të shikimit dhe ekuilibrit. Në përgjithësi, 74% e pacientëve kishin një vlerësim të përgjithshëm. Midis tyre, 63% kishin probleme, thanë autorët e studimit në një njoftim në spital.

Por vetëm 44% të prindërve u dha një plan për rikuperimin e tronditjes për të informuar shkollën e fëmijës së tyre për akomodimin e nevojshëm, të tilla si marrja e pushimeve për simptoma, përdorimi i librave më të mëdhenj të shtypura ose audio dhe koha shtesë për detyrat. Shumica e pacientëve (95%) që u konsultuan vetëm në dhomën e urgjencës nuk u dhanë udhëzime shkollore, zbuloi studimi. Për më tepër, vetëm 56% e pacientëve iu dha letra e lejes për të rifilluar lojën, klasën e palestrës ose aktivitete të tjera argëtuese.

Master vuri në dukje se 5- 11-vjeçarët kishin nivele të shikimit dhe probleme të ekuilibrit të krahasueshme me ato të fëmijëve më të mëdhenj . Mjekët e dinë që adoleshentët që kanë këto çështje janë në rrezik më të madh për simptoma të vazhdueshme dhe rezultate më të varfra, shtoi ajo.”Fëmjët  përfitojnë me të vërtetë nga ndërhyrja e hershme në formën e akomodimit në shkollë, kthimi në shkollë ,planet e aktivitetit fizik dhe terapia vestibulare ose vizioni,” tha Master. “Ne besojmë se ndërhyrja herët mund të përmirësojë rezultatet për fëmijët më të vegjël të diagnostikuar me deficite vizo-vestibulare [vizion dhe ekuilibër].”

Gjetjet u botuan në internet në 4 qershor në Gazetën e Pediatrisë.