MENU
klinika

Studimi i ri thotë se...

Vezët nuk janë armiku juaj!

09.06.2020 - 15:40

Konsumimi  i një veze në ditë është i mirë dhe nuk rrit rrezikun e sulmit në zemër ose goditje në tru, sipas hulumtimeve kryesore të reja.

Pas dekadash polemikë mbi rreziqet shëndetësore të vezëve, studimi i ri i më shumë se 200,000 njerëzve nuk gjeti asnjë lidhje midis konsumit të rregullt dhe sëmundjeve kardiovaskulare. Vezët njihen mirë si një burim i përballueshëm i proteinave me cilësi të lartë, por ato janë menduar për një kohë të gjatë si një shkak i kolesterolit të lartë. Vetëm vitin e kaluar, shkencëtarët në Shkollën e Mjekësisë Feinberg të Universitetit Northëëestëest në Shtetet e Bashkuara lëshuan një paralajmërim të ri që ngrënia e më shumë se 3 vezëve në javë mund të rrisë rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare me gjashtë përqind.

Sidoqoftë, një ekip në Universitetin e Harvardit ka sugjeruar që rezultatet e mëparshme ka të ngjarë të jenë zvogëluar nga fakti se ngrënësit e vezëve gjithashtu kanë tendencë të konsumojnë një sasi relativisht të madhe të mishit të kuq, i cili dihet se rrit kolesterolin.

Ata argumentuan madhësinë e studimit të tyre të ri, i cili përfshin grupe pacientësh nga vendet e shumta, i lejoi ata të ngacmojnë shkaqet e vërteta të kolesterolit të lartë.

vezet e kontaminuara-konica.al

Studimi arriti në përfundimin se nëse dikush zëvendëson një ndihmë të përditshme të mishit të kuq me një vezë, ato do të zvogëlojnë rreziqet e sëmundjes kardiovaskulare me 15 përqind. Ekipi i Harvardit mati dietat e 215.618 burrave dhe grave të shëndetshëm, të cilët mesatarisht hanë një deri në pesë vezë në javë për 32 vjet. Periudha përcjellëse ka parë 14.806 raste të sëmundjeve kardiovaskulare, përfshirë 9,010 raste të sëmundjes koronare të zemrës dhe 5,903 raste të goditjes në tru.

Ata me një konsum më të madh të vezëve kishin një indeks më të lartë të masës trupore, kishin më pak të ngjarë të mjekoheshin me statina dhe hanin më shumë mish të kuq. Asnjë lidhje nuk u gjet midis konsumimit të vezëve dhe rrezikut të sëmundjes kardiovaskulare pas rregullimit të moshës, mënyrës së jetesës dhe faktorëve dietikë. Pjesëmarrësit rrezikuan më shumë kur studiuesit zëvendësuan një vezë të plotë në ditë me një racion të mishit të kuq të përpunuar (15 përqind), mish të papërpunuar (10 përqind) ose qumësht me yndyrë të plotë (11 përqind).

Autori i studimit, Dr Jean-Philippe Drouin-Chartier tha: “Lidhja midis konsumit të vezëve dhe rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare ka qenë temë e debateve intensive gjatë dekadës së kaluar.

“Gjetjet nga studimet e mëparshme mbi konsumin e vezëve dhe rrezikun e sëmundjes kardiovaskulare kanë qenë jo-përfshirëse. “Rezultatet nga studimi i grupeve dhe analiza e azhornuara tregojnë se konsumi i moderuar i vezëve (deri në një vezë në ditë) nuk është i lidhur me rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare në përgjithësi.

“Rezultatet ishin të ngjashme për sëmundjen koronare të zemrës dhe goditje në tru”.