MENU
klinika

Ja si ta kuptoni cili është i duhuri për ju

Çfarë duhet të dini për pastruesit e fytyrës?

02.07.2020 - 12:43

Agjentët kryesorë të pastrimit të lëkurës janë sapunët, detergjentët dhe tretësit (një lëndë e lëngshme e aftë për të shpërndarë substanca të tjera).

Sapuni është pastruesi më i popullarizuar, por përdoren gjithashtu edhe pastruesit e tjerë . Sapunët janë agjentë pastrues dhe emulsifikues që përmbajnë një lloj yndyre , ndërsa pastruesit e lëngshëm  bëhen nga produkte vajore . Disa sapunë e thajnë lëkurën, por të tjerët kanë një bazë kremi që lëkura thahet më pak.

Për shkak se shampot e bebeve janë agjentë të shkëlqyeshëm të pastrimit dhe janë zakonisht të butë për lëkurën, ato janë të mira për pastrimin e plagëve, prerjeve, gërvishtjet dhe zonat përreth syve. Gjithashtu, njerëzit që kanë psoriasis, ekzemë dhe sëmundje të tjera të shkallëzimit mund të përdorin shamponat për fëmijë për të larë lëkurën delicate. Sidoqoftë, lezionet e duhet të pastrohen vetëm me ujë ose sapunë të butë sepse pastruesit dhe sapunët më të ashpër mund të irritojnë zonën.

Shumë kimikate u shtohen agjentëve të pastrimit. Për shembull, disa sapunë u shtohen substanca antibakteriale në to. Në përgjithësi, sapuni antibakterial nuk përmirëson higjenën ose parandalon sëmundjet, dhe përdorimi rutinë mund të prishë ekuilibrin normal të baktereve në lëkurë. Shampot dhe locionet antidandride mund të përmbajnë piritione të zinkut, selen sulfid, ose ekstrakte të katranit për të ndihmuar në trajtimin e lëkurës së acaruar , ekzemës dhe psoriasis së kokës. Uji është tretësi kryesor për pastrimin. Tretësirat e tjerë përfshijnë vazelinë, të cilat mund të pastrojnë lëkurën e thatë që nuk mund të pastrohet mirë  me sapun dhe ujë . Sasi të vogla të alkoolit mund të përdoren në mënyrë të sigurt për pastrimin e lëkurës para injeksioneve ose analizave të gjakut.

Alkooli  është i  dobishëm për higjenën rutinë të duarve kur larja e duarve nuk është e mundur. Tretës të tjerë, të tilla si acetoni (heqës i manikyrëve të thonjve), benzina, dhe holluesi i bojrave, rrallë përdoren për pastrimin e lëkurës. Këta tretës shpërndajnë vajrat natyrale të lëkurës, duke shkaktuar tharje dhe acarim të konsiderueshëm. Ato gjithashtu mund të thithen përmes lëkurës, duke rezultuar në helmim.