MENU
klinika

Ja si mund t'a trajtoni

Çfarë është sëmundja e mëlçisë yndyrore?!

01.07.2020 - 14:52

Sëmundja e mëlçisë yndyrore jo-alkoolike (NAFLD), një gjendje e grumbullimit të yndyrës shtesë në mëlçi, është në rritje . Zakonisht nuk shkakton ndonjë simptomë dhe shpesh zbulohet së pari rastësisht kur bëhet një studim imazherik (siç është një ultratinguj abdominal, skanimi i CT ose MRI) për një arsye tjetër.

Një mëlçi yndyrore gjithashtu mund të identifikohet në një test imazherie si pjesë e hetimit të testeve jonormale të gjakut në mëlçi. NAFLD është e lidhur ngushtë me kushte si diabeti dhe mbipesha. Ajo është gjithashtu e lidhur me një rrezik të shtuar të sëmundjeve kardiovaskulare. Të kuptuarit e NAFLD , shkaqet, pasojat dhe opsionet e trajtimit është ende një punë në zhvillim e sipër.

Fytyrat e shumta të sëmundjes së mëlçisë yndyrore

Ka shumë terma mjekësorë që lidhen me sëmundjen e mëlçisë yndyrore .Termi kryesor ombrellë mjekësor NAFLD i referohet një mëlçie yndyrore që nuk ka lidhje me përdorimin e alkoolit.

NAFLD ndahet në dy grupe:

  • Mëlçia yndyrore jo-alkoolike (NAFL), e njohur ndryshe si mëlçi yndyrore e thjeshtë, ose
  • Steatohepatit jo-alkolik (NASH)
  • Pse ka rëndësi lloji i sëmundjes së mëlçisë yndyrore

Dallimi midis mëlçisë së thjeshtë yndyrore dhe NASH është e rëndësishme. Pse? Sepse për shumicën e njerëzve, të pasurit e mëlçisë me yndyrë të thjeshtë nuk shkakton sëmundje në lidhje me mëlçinë, ndërsa ata me NASH kanë inflamacion dhe dëmtim të qelizave të mëlçisë. Kjo rrit rrezikun e përparimit në kushte më serioze si fibrozë (dhëmbje) të mëlçisë, cirrozë dhe kancer të mëlçisë. Cirroza NASH pritet të jetë arsyeja numër një për transplantin e mëlçisë brenda një viti nga diagnostikimi. Për fat të mirë, shumica e njerëzve me NAFLD kanë mëlçi të thjeshtë yndyrore dhe jo NASH.

Duhet një biopsi e mëlçisë për të ditur nëse një person ka mëlçi të yndyrshme të thjeshtë apo NASH. Por komplikimet e mundshme (megjithëse të rralla) dhe kostoja e një biopsie në mëlçi e bëjnë këtë jopraktike  për tu bërë  nga të gjithë. Shkencëtarët po përpiqen të gjejnë mënyra joinvasive për të identifikuar se kush është në rrezik më të madh për fibrozën, dhe kështu kush duhet të vazhdojë të ketë një biopsi të mëlçisë. Qasjet e mundshme përfshijnë biomarkuesit dhe sistemet e pikëzimit bazuar në testet e gjakut (siç është rezultati i fibrozës NAFLD dhe indeksi Fibrosis-4), si dhe elastografia (një teknologji që përdor valët e zërit për të vlerësuar fibrozën bazuar në ngurtësinë e mëlçisë). Fatkeqësisht, nuk ka ilaçe të aprovuara nga FDA për sëmundjen e mëlçisë yndyrore. Deri më tani, dy opsionet më të mira të ilaçeve të afirmuara nga Shoqata Amerikane për Studimin e Sëmundjeve të mëlçisë për NASH të vërtetuar me biopsi janë vitamina E (një antioksidant) dhe pioglitazoni (që përdoret për trajtimin e diabetit).

Megjithatë, jo të gjithë përfitojnë nga këto trajtime, dhe ka pasur disa shqetësime në lidhje me sigurinë dhe efektet anësore. Nëse keni NASH, është më mirë të flisni me mjekun nëse këto trajtime janë të përshtatshme për ju, pasi ato nuk janë për të gjithë.

Mungesa e hekurit apo sëmundjet kronike?

Ja si të dalloni shkakun e anemisë

Një pjesë e pacientëve ndërpresin medikamentet pa konsultën e mjekëve

Vapa ndikon në shëndetin mendor!

Nga sëmundjet e zemrës te gurtët në veshka

Pesë arsyet shëndetësore përse puhet të pini lëng portokalli