MENU
klinika

Për trajtimin e inflamacionit të shoqëruar me...

Çfarë ndodh pas një injeksioni epidural?

07.07.2020 - 14:13

Injeksionet Steroide Epidurale (ESI) janë një metodë e zakonshme për trajtimin e inflamacionit të shoqëruar me dhimbje të këmbëve të lidhura me shpinën ose dhimbje krahu të lidhura me qafën.

Në të dyja këto kushte, nervat kurrizore bëhen të përflakur për shkak të ngushtimit të vendkalimeve ku nervat udhëtojnë ndërsa kalojnë poshtë ose jashtë shtyllës kurrizore.

Çfarë ndodh pas injektimit?

Steroidi zakonisht do të fillojë punën brenda 1-3 ditësh, por në disa raste mund të zgjasë deri në një javë për të ndier përfitimet. Edhe pse jo e zakonshme, disa pacientë do të pësojnë një rritje të dhimbjes së tyre të zakonshme për disa ditë pas procedurës. Steroidet në përgjithësi tolerohen shumë mirë, megjithatë, disa pacientë mund të pësojnë efekte anësore, duke përfshirë një  skuqje steroide ’(skuqje e fytyrës dhe gjoksit që mund të zgjasin  disa ditë dhe që mund të shoqërohen me një ndjenjë ngrohtësie apo edhe me një rritje të shkallës së ulët në temperaturë), ankth, probleme me gjumin, ndryshime në ciklin menstrual ose mbajtje të përkohshme të ujit. Këto efekte anësore janë zakonisht të buta dhe shpesh do të zgjidhen brenda disa ditësh. Nëse jeni diabetik, keni një alergji ndaj ngjyrave të kontrastit, ose keni kushte të tjera serioze mjekësore, duhet t’i diskutoni këto me mjekun para injeksionit.

Injeksionet epidurale steroide janë kryer për shumë dekada, dhe përgjithësisht konsiderohen si një trajtim shumë i sigurt dhe efektiv për dhimbjet e shpinës dhe këmbëve, ose dhimbjeve të qafës dhe krahut. Komplikimet serioze janë të rralla, por mund të përfshijnë reaksion alergjik, gjakderdhje, infeksion, dëmtim nervi ose paralizë. Kur kryhet nga një mjek me përvojë duke përdorur udhëzimin fluoroskopik, rreziku i shfaqjes së një ndërlikimi serioz është minimizuar. Në përgjithësi, ESI zakonisht tolerohen shumë mirë dhe shumica e pacientëve bëhen më mirë.

Edhe pse jo të gjithë marrin lehtësimin e dhimbjes me ESI, shpesh injeksionet mund t’ju japin përmirësim të dhimbjes dhe funksionit që zgjat disa muaj ose më gjatë. Nëse keni rezultat domethënës, injeksionet mund të përsëriten në mënyrë të sigurtë në mënyrë periodike për të ruajtur përmirësimet. Injeksionet shoqërohen gjithashtu me trajtime të tjera (medikamente, terapi fizike, etj) në përpjekje për të maksimizuar përfitimin ose për të zgjatur efektet. Ju duhet të konsultoheni me mjekun për të hartuar një plan gjithëpërfshirës të kujdesit.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Dr. Blerim Arapi, Anestezist-Reanimator

Femra! Dhimbja mori fund! Tani mund të lindni pa…

Arritje në neurokirurgji

Ndihma për paraplegjikët