MENU
klinika

Studim i ri

Stimuluesit e oreksit, çfarë të bëni për pacientët në gjendje të rëndë?

13.07.2020 - 16:37

Përfundimisht, njerëzit që janë duke vdekur humbasin oreksin dhe njerëzit me çmenduri të përparuar bëhen të paaftë për të ngrënë.

Anëtarët e familjes shpesh janë të shqetësuar për sigurimin e ushqimit për këta njerëz dhe mund të këshillohen me një mjek për përdorimin e metodave të ushqyerjes. Anëtarët e familjes janë të prirur të duan të përdorin mbështetje ushqyese për shumë arsye. Për shembull, ushqimi ka qenë i shoqëruar me dashuri, përkujdesje, mikpritje dhe mbështetje në të gjitha kulturat gjatë historisë. Gjithashtu, vaktet familjare mund të jenë një aktivitet shoqëror që anëtarët e familjes nuk kanë dëshirë të heqin dorë.

Sidoqoftë, mbështetja ushqyese duket se nuk ka asnjë përfitim. Duket se nuk zgjat jetën ose përmirëson cilësinë e jetës. Shumë mjekë dhe infermierë që kujdesen për njerëzit që vdesin besojnë se ditët para vdekjes mund të bëhen më të pakëndshme nëse njerëzve u jepet ndihmë ushqyese ose u jepet të hanë më shumë sesa dëshirojnë. Njerëzit të cilët kanë çmenduri të përparuar ose që janë duke vdekur nuk shqetësohen nga ndjenja e urisë. Zakonisht janë më të rehatshëm kur hanë dhe pinë ashtu si zgjedhin.

Njerëzit që vdesin ose që kanë çmenduri të përparuar nuk duhet të detyrohen ose të nxiten të hanë më shumë sesa dëshirojnë. Nëse vdekja nuk pritet të ndodhë brenda disa orësh ose ditë, mbështetja ushqyese mund të gjykohet për një kohë të kufizuar për të parë nëse komoditeti, qartësia mendore ose energjia përmirësohet. Shpesh, përmirësimi nuk ndodh. Personi që vdes dhe anëtarët e familjes duhet të kenë një marrëveshje të qartë me mjekun se kur të përpiqen dhe kur të ndalojnë ndihmën ushqyese, veçanërisht kur nuk po ndihmon.

Sidoqoftë, anëtarët e familjes dhe kujdestarët mund të ofrojnë ushqim në mënyra që janë ngushëlluese dhe që inkurajojnë butësisht personin të hajë:

  • Siguroni ushqim ngadalë.
  • Ofroni pjesë të vogla të ushqimit dhe gllënjka të vogla uji
  • Ofroni ushqime të preferuara, me shije të fortë, ose që gëlltiten me lehtësi
  • Mbi të gjitha, lejoni që personi të zgjedhë kur dhe çfarë të hajë dhe pijë

Stimuluesit e oreksit, siç janë disa antidepresantë të caktuar, megestrol, ose dronabinol, mund të ndihmojnë.

Sigurimi i një kujdesi tjetër, siç është larja e dhëmbëve të personit, lagështimi i gojës së personit me shtupa të lagura sipas nevojës, mund të ngushëllojë fizikisht dhe psikologjikisht pacientin dhe anëtarët e familjes që ofrojnë kujdesin. Personeli i kujdesit spitalor mund të sigurojë mbështetjen e nevojshme.