MENU
klinika

Studim i ri

Ushqyerja me tub, komplikimet dhe rreziqet

13.07.2020 - 16:27

Tubi ushqyes mund të përdoret për të ushqyer njerëzit, trakti i tretjes së të cilit funksionon normalisht, por që nuk mund të hajë sa duhet për të përmbushur nevojat e tyre ushqyese. Njerëz të tillë i përfshijnë personat me këto gjendje:

 • Një oreks i dobët për një kohë të gjatë
 • Nën ushqyerja e rëndë e proteinave (një mungesë e fortë e proteinave dhe kalorive)
 • Koma ose gatishmëria e zvogëluar në masë të madhe
 • Dështimi i mëlçisë
 • Një dëmtim i kokës ose qafës ose një çrregullim tjetër që i bën ata të paaftë për të ngrënë me gojë
 • Një sëmundje e rëndë (si djegia) që rrit kërkesat ushqyese
 • Nëse njerëzit janë të sëmurë rëndë ose të pangopur, ata mund të ushqehen përmes një tubi përpara operacionit.
 • Krahasuar me ushqyerjen intravenoze, ushqyerja me tub ka përparësitë e mëposhtme:
 • Ruan më mirë strukturën dhe funksionin e traktit tretës.
 • Kostoja është më e ulët.
 • Ndoshta shkakton më pak komplikime, veçanërisht infeksione

Kur futet një tub ushqyes zakonisht varet nga koha e nevojshme për ushqyerjen e trupit:

Për më pak se 4 deri në 6 javë: Një tub plastik i hollë kalohet përmes hundës dhe poshtë fytit derisa të arrijë në stomak (i quajtur tub nazogastrik) ose zorrë e vogël (e quajtur tub nazoduodenal). Nëse hunda është e dëmtuar, tubi mund të futet përmes gojës.

Për më gjatë se 4 deri në 6 javë: Tubi futet direkt në stomak ose zorrë të vogël përmes një prerjeje të vogël në bark.

Futja e një tubi ushqyes direkt në stomak ose zorrë

Kur një tub ushqyes duhet të futet direkt në stomak ose zorrë të vogël, shpesh përdoret tub gastrostomie endoskopike perkutane (PEG).

Para se të futet një tub PEG, njerëzve u jepet një qetësues dhe zakonisht intravenoz. Gjithashtu, një llak mpirëse mund të spërkatet në pjesën e prapme të fytit për të shtypur dëshirën për kollë ose tështima.

Nëse nuk mund të vendoset një tub PEG, mund të përdoret një procedurë kirurgjikale për të ndihmuar mjekët të vendosin tubin ushqyes direkt në stomak ose zorrë të vogël.

Njerëzit me tuba ushqyes duhet të rrinë  me kokën e shtratit të ngritur gjatë ushqyerjes dhe për 1 deri në 2 orë pas kësaj. Ky pozicion zvogëlon rrezikun që ata të thithin ushqimin dhe lejon që graviteti të ndihmojë lëvizjen e ushqimit nëpër traktin tretës. Në mënyrë tipike, një sasi relativisht e madhe e ushqimit (quhet bolus) jepet disa herë në ditë. Sidoqoftë, nëse këto ushqime shkaktojnë nauze, sasi të vogla të ushqimit jepen vazhdimisht në sasi të vogël. Disa formula të ndryshme janë në dispozicion për ushqimin me tub. Në mënyrë tipike, përdoret një formulë që siguron një dietë të ekuilibruar të plotë. Disa formula janë krijuar për të trajtuar një mungesë specifike dhe mund të përmbajnë një lëndë ushqyese të vetme, siç janë proteinat, yndyrnat ose karbohidratet.

Gjithashtu, formula të specializuara janë në dispozicion për personat me nevoja specifike. Ato përfshijnë:

 1. Formula të përqendruara me më pak lëng për njerëzit, marrja e lëngjeve të të cilëve është e kufizuar
 2. Formula të pasura me fibra për personat që janë me kapsllëk
 3. Formulat pa laktozë për njerëzit që janë intolerant ndaj laktozës

Komplikimet

Komplikimet e ushqyerjes me tub janë të zakonshme dhe mund të jenë serioze.

Shpjegimi i specialist të sëmundjeve infektive

Nga ajri tek prodhimi i kopjeve të ARN, si “sulmon” COVID

Këshillat që mjekët nuk ua thonë

Si të mbroni veshkat… në mënyrë natyrale

Përgatitja, më e thjesht seç mendonit

Tre çajrat e ftohtë bimorë që duhet të pini në verë

Bakteret po bëhen rezistente ndaj medikamenteve...

Vitaminat që funksionojnë njësoj si antibiotikët