MENU
klinika

"Dhimbje dhe dobësi të fortë muskulare"

‘2 javë pasi mori ilaçin e diabetit,gruaja shtohet në spital’

13.08.2020 - 17:01

Marrja e statinës Crestor (ilaç për kolesterolin) në kombinim me ilaçin e diabetit canagliflozin (Invokana) mund të ketë potencialin për të shkaktuar toksicitet ndaj statinës, sugjeron një raport i ri .

Megjithëse ky raport detajon problemin në vetëm një grua, studiuesit vunë në dukje shqetësim sepse këto ilaçe merren nga miliona njerëz në të gjithë botën. Këto ilaçe gjithashtu përshkruhen gjithnjë e më shumë së bashku.

“Ne mendojmë se është një problem potencialisht i rëndësishëm që kërkon hetime të mëtejshme,” tha autori i lartë i raportit Dr. David Juurlink. Ai është drejtuesi i sektorit të farmakologjisë klinike dhe toksikologjisë në Universitetin e Torontos. Por Juurlink nuk po këshillon askënd të shmangë ende këtë kombinim të ilaçeve.

“Ndoshta është e parakohshme të thuash që këto ilaçe nuk duhet të kombinohen. Nëse po i merrni, mos i ndaloni”, tha ai. “Nëse mjekët do të përdorin këto ilaçe së bashku, ato duhet të jenë vigjilentë për mundësinë e një ndërveprimi në javët pas fillimit të kombinimit.”

Dr Akankasha Goyal, një endokrinologe në Langone Health në New York City, u pajtua se askush nuk duhet të ndalojë së marrëi asnjë prej këtyre ilaçeve. Të dy klasat e ilaçeve kanë përfitime, të tilla si mbrojtja e zemrës dhe veshkave, vuri në dukje ajo.

“Përfitimet e këtyre ilaçeve janë vendosur. Ju duhet të përpiqeni të lehtësoni çdo rrezik. Edukoni pacientët të kontaktojnë mjekët nëse kanë simptoma kur fillojnë një ilaç të ri,” tha Goyal. Dhe këshillat janë të vërteta kur filloni ndonjë ilaç të ri.

Shumë njerëz me diabet marrin një statinë për të ndihmuar në parandalimin e sëmundjeve të zemrës, vunë në dukje studiuesit. Për më tepër, Kolegji Amerikan i Kardiologjisë rekomandon që njerëzit që kanë diabet dhe sëmundje të zemrës duhet të marrin një frenues SGLT2 si Invokana. Raporti aktual përshkruan hollësisht rastin e një gruaje 76 vjeçare me origjinë Filipine. Ajo nuk kishte pasur më parë vështirësi fizike, por shkoi në spital me dhimbje të muskujve dhe dobësi aq të fortë sa nuk mund as të shëtiste pa ndihmë.

Pacienti kishte një histori të sëmundjes së zemrës, sëmundjeve të veshkave dhe diabetit tip 2. Ajo kishte marrë Crestor për më shumë se pesë vjet, dhe mori pesë ilaçe shtesë. Ndryshimi që kishte ndodhur pak para se të fillonin problemet e saj ishte shtimi i Invokana. Ajo kishte filluar të merrte atë ilaç vetëm dy javë para se të fillonin simptomat. Mjekët zbuluan se niveli i Crestor në gjakun e saj ishte 15 herë më i lartë se sa pritej. Studiuesit dyshojnë se Invokana rriti përthithjen e Crestor, duke shkaktuar nivele të larta të rrezikshme. Pacientja kishte një variacion gjenetik që mund ta ketë bërë atë më të prirur ndaj efekteve anësore, shtoi Juurlink. Por ai tha që studiuesit nuk mund ta dinë me siguri.

“Farmakologjia e përfshirë është mjaft komplekse dhe ne nuk mund të jemi të sigurt pse ndodhi kjo,” tha ai. Por gruaja u përmirësua pasi Crestor dhe Invokana u ndalën. Juurlink tha gjithashtu se nuk është e qartë nëse ky efekt është i kufizuar në këtë kombinim të veçantë, ose nëse ilaçet e tjera në ato klasa mund të çojnë në një problem të ngjashëm. Goyal tha që pacientja në raportin e çështjes kishte një numër rreziqesh që mund ta kishin bërë atë më të prekshme ndaj toksicitetit ndaj statinës. Ajo tha se gratë mbi 80 vjec kanë një rrezik më të madh, dhe kjo grua ishte afër 80-vjec.

Një shqetësim tjetër ishte që gruaja nuk i raportoi menjëherë simptomat e saj, tha Goyal, duke theksuar përsëri se nëse filloni të merrni një ilaç të ri dhe provoni ndonjë simptomë të re, njoftoni menjëherë mjekun. Më në fund, Goyal tha që kushdo që fillon një SGLT2 duhet të sigurohet që të pijë shumë ujë sepse këto ilaçe mund të rrisin rrezikun e dehidrimit.

Raporti i çështjes u botua në internet 3 gusht në Annals of Medicine Medicine.