MENU
klinika

Mësoni cfarë janë dhe cfarë testesh duhet të bëni!

Keni dhimbje dhe ngërce në këmbë gjatë stervitjes?

14.08.2020 - 15:05

Njerëzit që kanë dhimbje në këmbë kur ushtrohen mund të kenë nevojë për një vlerësim për t’u siguruar që kanë rrjedhje normale të gjakut nëpër arteriet e këmbëve. Normalisht, presioni i gjakut është i ngjashëm nëse matet në këmbë ose në krah. Nëse presioni i gjakut është më i ulët në këmbë, zakonisht do të thotë që krijimi i kolesterolit brenda arterieve të këmbëve po ndërhyn në qarkullim. Duke marrë matje të sakta të presionit të gjakut në vende të ndryshme përgjatë këmbëve, mjekët mund të përcaktojnë nëse keni ndonjë ngushtim arterial dhe nëse po, ku.

Në mënyrë që të merrni matje të sakta të presionit të gjakut, mjeku përdor një teknikë të quajtur ultratinguj Doppler. Ultratingulli i Dopplerit është një mënyrë pa dhimbje për të zbuluar gjakun që rrjedh nëpër një arterie të vogël. Ai përdor valë dhe një lloj sistemi zbulimi sonar për të bërë zhurmë kur zbulohet fluksi i gjakut. Për studimet arteriale të këmbëve (të quajtura presione segmentale të Dopplerit), në vend të stetoskopit përdoret ultratingulli Doppler, që zakonisht përdorin mjekët kur masin presionin e gjakut.

Cfarë ndodh kur kryhet testi?

Ju shtriheni dhe një teknik ose mjek vendos aparatet e presionit të gjakut rreth njërës nga këmbët në katër ose pesë vende (përfshirë kofshën, kërcirin dhe kyçin e këmbës). Më pas injekton me shiringë një solucion të qartë mbi lëkurë për të ndihmuar sensorin Doppler (i cili i ngjan një shkopi apo stilolaps) i cili rrëshqet lehtë për të ndihmuar në kryerjen e valëve të tingullit nëpër lëkurë.

Cdo aparat i presionit të gjakut fryhet dy herë. Herën e parë, fryhet vetëm në mënyrë të tillë që të ushtrojë një presion të butë në këmbë. Aparati dërgon informacion në një kompjuter në lidhje me madhësinë e këmbës dhe sa elastike arteriet duket se janë duke u rritur presioni. Një vijë me onde që nënkupton rrjedhën tuaj të gjakut shfaqet një video në ekran.

Herën e dytë, çdo aparat fryhet për të ushtruar më shumë presion në këmbë. Kjo përkohësisht ndërpret qarkullimin e gjakut në këmbë. Shumë pacientë shkurtimisht përjetojnë disa dhimbje si ngërçe. Ndërsa aparati shfryhet , mjeku vendos një sensor Doppler për të zbuluar momentin kur rrjedhja e gjakut fillon përsëri. (Kur ta bëjë këtë, do të dëgjoni një zhurmë që tingëllon si rrahjet e zemrës.) Kontrollimi i presionit të ajrit të prangos deflating në këtë kohë tregon presionin e gjakut të këmbës.

Pasi të jenë provuar të gjithë aparatet nga njëra anë, këmba tjetër kontrollohet në të njëjtën mënyrë. Për krahasim, ju gjithashtu keni kontrolluar presionin e gjakut në secilin krah duke përdorur teknikën Doppler. I gjithë testi zakonisht zgjat 45 minuta. Disa pacientë kanë presionet e këmbëve të kontrolluara si para ashtu edhe pas ushtrimit. Nëse ky është rasti për provën tuaj, ju kërkohet të ecni në një rutine për një kohë të shkurtër dhe më pas të bëni përsëri testimin. Versioni i ushtrimit të këtij testi kërkon më shumë kohë.

Cfarë rreziqesh ka nga prova?

Nuk ka rreziqe.

A duhet të bëj ndonjë gjë të veçantë pasi të mbarojë testi?

Ju nuk do të keni efekte anësore nga testi.

Sa kohë duhet para se të dalë rezultati i testit?

Mjeku j duhet të marrë një raport zyrtar brenda disa ditësh.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Si të parandaloni këtë sëmundje vdekjeprurëse

Kanceri i pankreasit/ Stop! Po e shkatërroni veten duke pirë…