MENU
klinika

Flasin mjekët

Çfarë duhet të dini për infeksionet e veshëve?

24.09.2020 - 19:22

A ju kujtohet të keni pasur një infeksion të veshit? Edhe nëse nuk e mbani mend, me siguri e keni pasur një të tillë. Shumica e fëmijëve kanë të paktën një infeksion të veshit të mesëm para se të bëhen 2 vjeç. Këto infeksione mund të shkaktojnë dhimbje në vesh dhe ethe.

Çfarë është një infeksion i veshit të mesëm?

Infeksionet e veshit të mesëm janë një nga problemet më të zakonshme të fëmijërisë. Le të fillojmë duke folur për infeksionet. Një infeksion ndodh kur mikrobe si bakteret dhe viruset futen brenda trupit dhe shkaktojnë telashe. Mikrobet mund të futen në veshë. Veshi është i ndarë në tre pjesë: e jashtme, e mesme dhe e brendshme. Kur mikrobet shqetësojnë veshin e jashtëm, quhet veshi i notarit.

Veshi i mesëm është një xhep i vogël ajri prapa daulles sëveshit. Ju keni një infeksion të veshit të mesëm kur mikrobet futen në veshin e mesëm dhe zona mbushet me lëng (ose qelb), i cili përmban qeliza që luftojnë mikrobet. Kur qelbi ndërtohet, veshi  fillon të ndjehet si një tullumbace që është gati të plas, gjë që mund të dëmtojë vërtet.

Si mund të marr një infeksion në vesh?

Midis veshit të mesëm dhe fytit  ka një kalim të quajtur tubi eustachian .Tubat eustachian (keni nga një në secilën anë) mbajnë presionin e ngritur duke e lënë ajrin të lëvizë brenda dhe jashtë veshit të mesëm. Në fëmijëri , veçanërisht para se të mbushni 3 vjeç, tubat eustakianë janë shumë të vegjël dhe më pak të aftë për të mbajtur jashtë mikrobet.

Tubat eustachian zgjaten dhe zakonisht funksionojnë më mirë tek fëmijët më të rritur, por ato përsëri mund të shkaktojnë probleme. Nëse keni alergji ose merrni një të ftohtë, tubat eustachian mund të bllokohen dhe të lejojnë mikrobet të futen në veshin e mesëm. Pastaj numri i mikrobeve mund të rritet brenda veshit  të mesëm dhe të shkaktojë një infeksion. Ju nuk merrni infeksione të veshit nga njerëz të tjerë, megjithëse mund të merrni një të ftohtë që më pas çon në një infeksion të veshit. Nëse keni një infeksion në vesh, mund të keni dhimbje veshi, ethe ose probleme në dëgjim. Nëse keni ndonjë nga këto probleme, duhet të bëni një vizitë tëk mjeku.

Mjeku do të shikojë në vesh me një elektrik dore të veçantë të quajtur otoskop .Me otoskop, mund të shohë daullen e veshit, membranën e hollë midis veshit të jashtëm dhe të mesëm. Mjeku mund të përdorë otoskopin për të fryrë pak ajër në vesh. Kjo bëhet për të parë nëse ajri bën që daullja e veshit  të lëvizë ashtu siç bën kur veshi është i shëndetshëm. Një daulle e veshit të infektuar nuk do të lëvizë siç duhet sepse qelbi shtypet ndaj tij dhe mund ta bëjë atë të fryhet. Një infeksion gjithashtu mund të bëjë që skuqja e veshit të bëhët e dukshme.

Nëse bakteret po shkaktojnë problemin, mjeku mund të përshkruajë një ilaç të quajtur një antibiotik, i cili zakonisht pastron një infeksion bakterial, kështu që do të ndiheni më mirë brenda disa ditësh. Nëse ju jepet një antibiotik, është shumë e rëndësishme të vazhdoni të merrni ilaç për aq ditë sa ju udhëzon mjeku – edhe nëse veshi pushon së dhemburi. Nëse nuk merrni të gjitha ilaçet, infeksioni mund të kthehet dhe veshi do të fillojë të dëmtohet përsëri.

Një fëmijë që ka infeksione kronike ose të shpeshta të veshit mund të ketë nevojë për disa teste të tjera. Ato përfshijnë një audiogram ,i cili teston dëgjimin dhe një timpanogram , një makinë që kontrollon nëse daullja e veshit lëviz normalisht.

Si të parandaloni infeksionet e veshit?

Ju mund të shmangni vendet ku njerëzit po pinë duhan. Tymi i cigares mund të bëjë që tubat eustachian të mos funksionojnë siç duhet. Ju gjithashtu mund të përpiqeni të mos merrni ftohje. Këto hapa mund të ndihmojnë:

  • Qëndroni larg njerëzve që kanë ftohje, nëse është e mundur
  • Lani duart rregullisht
  • Mundohuni të mos prekni hundën dhe sytë