MENU
klinika

Si ndikojnë në shëndetin e përgjithshëm

Çfarë janë acidoza dhe alkaloza e gjakut?

15.09.2020 - 09:27

Acidoza dhe alkaloza përshkruajnë kushtet anormale që rezultojnë nga një çekuilibër në pH e gjakut të shkaktuar nga një tepricë acidi ose alkali (baze). Kjo çekuilibër zakonisht shkaktohet nga ndonjë gjendje themelore ose sëmundje.

PH normal i gjakut duhet të mbahet brenda një diapazoni të ngushtë, tipikisht 7.35-7.45, për të siguruar funksionimin e duhur të proceseve metabolike dhe shpërndarjen e sasisë së duhur të oksigjenit në inde.

Acidoza i referohet një tepricë acidi në gjak që bën që pH të bjerë nën 7.35 dhe alkaloza i referohet një tepricë të bazës në gjak që bën që pH të rritet mbi 7.45. Shumë gjendje dhe sëmundje mund të ndërhyjnë në kontrollin e pH në trup dhe të bëjnë që pH i gjakut të një personi të bjerë jashtë kufijve të shëndetshëm.

Funksionet normale të trupit dhe metabolizmi gjenerojnë sasi të mëdha të acideve që duhet të neutralizohen dhe / ose të eliminohen për të ruajtur ekuilibrin e pH të gjakut. Pjesa më e madhe e acidit është acid karbonik, i cili krijohet nga dioksidi i karbonit (CO2) dhe uji. CO2 prodhohet pasi trupi përdor glukozë (sheqer) ose yndyrë për energji. Prodhohen gjithashtu sasi më të vogla të acidit laktik, ketoacideve dhe acideve të tjerë organikë. Mushkëritë dhe veshkat janë organet kryesore të përfshira në rregullimin e pH të gjakut.

Mushkëritë nxjerrin acidin nga trupi duke nxjerrë CO2. Rritja dhe ulja e frekuencës së frymëmarrjes ndryshon sasinë e CO2 që thithet, dhe kjo mund të ndikojë në pH e gjakut brenda disa minutave.

Veshkat nxjerrin acide në urinë dhe rregullojnë përqendrimin e bikarbonatit (HCO3-, një bazë) në gjak. Ndryshimet e bazës acide për shkak të rritjes ose zvogëlimit të përqendrimit të HCO3- ndodhin më ngadalë sesa ndryshimet në CO2, duke marrë orë ose ditë. Të dyja këto procese janë gjithmonë në punë, dhe ato mbajnë të kontrolluar fort pH e gjakut në njerëz të shëndetshëm.

Sistemet e zbutjes që i rezistojnë ndryshimeve në pH gjithashtu kontribuojnë në rregullimin e përqendrimeve të acidit dhe bazës. Agjentët  kryesorë në gjak janë hemoglobina (në qelizat e kuqe të gjakut), proteinat plazmatike, CO2, bikarbonat dhe fosfatet.

Acidoza ndodh kur pH i gjakut bie nën 7.35. Mund të jetë për shkak të rritjes së acidit ose bazës së zvogëluar:

  • Rritja e prodhimit të acidit brenda trupit
  • Konsumi i substancave që metabolizohen në acide
  • Zvogëlimi i sekretimit të acidit
  • Alkaloza ndodh kur pH i gjakut ngrihet mbi 7.45. Mund të jetë për shkak të uljes së acidit ose rritjes së bazës:
  • Çrregullime të elektroliteve të shkaktuara nga, për shembull, të vjella të zgjatura ose dehidrim të rëndë
  • Hiperventilimi (me sekretim të shtuar të acidit në formën e CO2)

Shenja dhe simptoma

Acidoza e lehtë nuk mund të shkaktojë ndonjë simptomë ose mund të shoqërohet me simptoma jospecifike si lodhje, të përziera dhe të vjella. Acidoza akute metabolike mund të shkaktojë gjithashtu një normë të rritur dhe thellësi të frymëmarrjes, konfuzion dhe dhimbje koke, dhe kjo mund të çojë në kriza, gjendje kome dhe në disa raste vdekje.

Simptomat e alkalozës shpesh janë për shkak të humbjes shoqëruese të kaliumit (K +) dhe mund të përfshijnë nervozizëm, dobësi dhe ngërç të muskujve.

Testet

Qëllimet e testimit janë të identifikojnë nëse një individ ka një çekuilibër acid-bazë, për të përcaktuar se sa i rëndë është çekuilibri dhe për të ndihmuar në diagnostikimin e sëmundjeve themelore ose kushteve (të tilla si ketoacidoza diabetike ose gëlltitja e një toksine) që mund të ketë shkaktuar shqetësim acido-bazik. Testimi bëhet gjithashtu për të monitoruar njerëzit e sëmurë në mënyrë kritike, si dhe ata me kushte që dihen se ndikojnë në ekuilibrin acid-bazë, siç janë sëmundja kronike e mushkërive dhe sëmundja e veshkave.

Testet kryesore të përdorura për të identifikuar, vlerësuar dhe monitoruar çekuilibrat acid-bazë janë:

  • Gazrat e gjakut
  • Elektrolitet

Trajtimi

Trajtimi i acidozës dhe alkalozës përfshin identifikimin dhe trajtimin e shkakut themelor të çekuilibrit dhe sigurimin e çfarëdo mbështetjeje të nevojshme për personin e prekur. Në disa raste, mjekët mund t’u japin HCO3- intravenoz njerëzve me nivele të rrezikshme të ulëta të pH në gjak

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN