MENU
klinika

Studimi

A ndikon astma në problemet e zorrëve?

14.10.2020 - 10:27

Pacientët që kishin astmë dhe mbindjeshmëri ushqimore kur ishin më të vegjël janë në rrezik në rritje të sindromës së zorrës së irrituar (IBS), raportojnë studiuesit.

Për studimin, hetuesit ekzaminuan shëndetin e 2,770 fëmijëve nga lindja deri në moshën 16 vjeç. Fëmijët me IBS në moshën 16 vjeç kishin më shumë të ngjarë të kishin astmë në moshën 12 vjeç .

Për më tepër, studiuesit zbuluan se 16-vjeçarët me IBS kishin më shumë të ngjarë të kishin mbindjeshmëri ushqimore në moshën 12 vjeç (41% kundrejt 29%).

Astma, mbindjeshmëria ndaj ushqimit dhe ekzema (një gjendje që e bën lëkurën të skuqur dhe me kruarje) ishin të gjitha të shoqëruara me një rrezik në rritje të njëkohshëm të IBS në moshën 16 vjeç, treguan zbulimet.

“Lidhjet e gjetura në këtë studim të madh sugjerojnë se ekziston një patofiziologji e përbashkët midis sëmundjeve të zakonshme të lidhura me alergjinë dhe sindromës së zorrëve të irritueshme të adoleshentëve”, tha udhëheqësja e studimit Jessica Sjölund, e Institutit të Mjekësisë në Universitetin e Gothenburgut, në Suedi.

Sjölund vuri në dukje se studimet e mëparshme mbi sëmundjet e lidhura me alergjinë dhe IBS kanë qenë kontradiktore.

Këto zbulime të reja mund të çojnë në zhvillimin e trajtimeve të reja për IBS adoleshente, duke synuar proceset e inflamacionit të shkallës së ulët të parë në sëmundjet e lidhura me alergjinë, tha ajo.

Gjetjet e studimit ishin planifikuar të prezantoheshin të hënën në një takim virtual të Gastroenterologjisë së Bashkuar Evropiane. Kërkimet e paraqitura në takime duhet të konsiderohen paraprake derisa të publikohen në një ditar të vlerësuar nga kolegët.

IBS prek më shumë se një në 10 persona dhe është çrregullimi më i zakonshëm funksional gastrointestinal, vunë në dukje autorët e studimit në takim. Mund të shkaktojë dhimbje barku, fryrje barku, diarre dhe kapsllëk dhe mund të jetë jashtëzakonisht paaftësi për pacientët.

Hans Törnblom është një ekspert kryesor IBS në Evropë i cili ishte i përfshirë në hulumtim. Ai tha, “Edhe pse çrregullimet funksionale gastrointestinale janë të zakonshme, shumë pacientë, për fat të keq, stigmatizohen dhe etiketohen negativisht. Fakti që shumë të sëmurë nga IBS nuk kërkojnë këshilla mjekësore duhet të jetë shqetësues.”