MENU
klinika

Nga Project Syndicate

Pashmangshmëria e stimulit gjerman

20.01.2021 - 13:14

Fitorja e Armin Laschet në zgjedhjet për të udhëhequr Bashkimin Kristian Demokrat të Gjermanisë (CDU) e vendos atë në pozicionin politik për të pasuar Kancelaren Angela Merkel më vonë këtë vit. Por konkursi i lidershipit kishte të bënte më shumë me ndryshimet në ton dhe stil sesa në përmbajtje. Nga pikëpamja e politikës, nuk bën asnjë ndryshim.

Aktualisht ministri-president i Nordrhein-Westfalen, Laschet do të mbajë politikat e Merkel për të mbajtur së bashku zonën e euros. Konkurrenti i tij për këtë post, Friedrich Merz, do të kishte bërë të njëjtën gjë, megjithë temperamentin e tij më konservator. Vazhdimësia do të jetë fjala kryesore e periudhës pas Merkel.

Gjatë mandatit 16-vjeçar të Merkel, mbajtja e euros së bashku është bërë një imperativ kryesor politik për Gjermaninë. Përgjigja ndaj pandemisë COVID-19 ka treguar se udhëheqja e Gjermanisë do të bëjë pothuajse gjithçka për të parandaluar që Italia të largohet. Jo vetëm që Gjermania ka rënë dakord për një fond të rimëkëmbjes së BE prej 750 miliardë euro (910 miliardë dollarë) dhe emetimin e borxhit të përbashkët (përmes një kuazi-eurobondi); ai gjithashtu mund të pranojë të ndjekë stimuj fiskalë shtesë, edhe nëse i duhet të pezullojë përsëri rregullin e saj “zero e zzë”, një buxhet i ekuilibruar i qeverisë pa asnjë huazim të ri.

Në fund të fundit, Italia dhe ekonomitë e tjera të zonës së eurozonës thjesht nuk do të jenë në gjendje të tolerojnë një euro mbiçmuese në mënyrë të qëndrueshme për një kohë të zgjatur. Gjermanët braktisën masat shtrënguese gjatë epokës së Merkel por është një lloj “ashpërsie prapa” për të hequr dorë nga një stimul fiskal me një ekonomi në rënie dhe monedhën në rritje. Diçka do të duhet të jepet tani dhe nuk do të jetë euro. Do të jetë kundërshtimi tradicional i Gjermanisë ndaj stimulit fiskal.

Euro ka qenë nën sulm për vite me rradhë. Si një “luftëtar i monedhës” i përkushtuar dhe proteksionist brutal, Presidenti Donald Trump dëshironte një dollar më të dobët dhe ai kishte një karrige të Rezervës Federale të SHBA, Jerome Powell, i cili është më se i gatshëm të plotësojë dëshirat e tij në këtë drejtim.

Administrata e Presidentit të zgjedhur Joe Biden do të bëjë presion për më shumë zgjerim fiskal. Nëse kjo politikë do të nxisë një rritje të normës së interesit nga Fed, ajo do të forconte monedhën e kundërt ndaj euros. Pauell, megjithatë, e ka bërë të qartë se “tani nuk është koha” për një rritje të normës. Dhe Wall Street ka hedhur bast se dollari do të mbetet në një rrugë rënieje gjatë gjithë vitit 2021, dhe ndoshta më gjatë.

Për më tepër, tani që ëndrra e Britanisë pas Brexit për të siguruar një marrëveshje të veçantë tregtare me administratën Trump është ekspozuar si marrëzi, britanikët, gjithashtu, do të ndjekin një politikë të monedhës së dobët.

Sikur kostot e rritura nga shfaqja e një lloji më ngjitës të COVID-19 të mos ishin mjaft të mëdha, një studim i kohëve të fundit nga London School of Economics vlerëson se eksportet britanike në BE do të bien me më shumë se një e treta sipas kushteve të Marrëveshja e “vështirë Brexit” e Kryeministrit Boris Johnson.

Më në fund, blerja e euros është bërë një bast ideal për spekullatorët e monedhës. Me refuzimin e saj për të ulur normën e skontimit, Banka Qendrore Evropiane ka dërguar një sinjal të qartë se vlera e këmbimit valutor të euros është e një rëndësie dytësore për shëndetin e bankave evropiane, të cilat kundërshtojnë një ulje të normës. Po kështu, duke refuzuar të ndërmarrë hapa për të lehtësuar presionin në rritje që po zbatohet nga spekullatorët, BQE e ka bërë euron në një monedhë që shtyhet lehtë përreth.

Për shkak të këtyre faktorëve, jeta është duke u bërë gjithnjë e më e vështirë për eksportuesit evropianë. Ato janë ato që mbajnë barrën ekonomike të subvencionimit të bankës. Zyrtarët e lartë të BQE argumentojnë se subvencioni duhet të mbahet, sepse bankat zënë 85% të ndërmjetësimit financiar të Evropës (krahasuar me 50% në Shtetet e Bashkuara sipas burimeve të BQE). Është e qartë, Evropa duhet të gjejë një mënyrë për të subvencionuar sektorin e saj bankar pa dëmtuar eksportet e saj.

Stimuli fiskal gjerman, duke hequr “masat shtrënguese të prapme”, do të vepronte si një tonik për eksportet e zonës së euros jugore në vendet anëtare të veriut. Kjo do të ndihmonte gjithashtu për të ristrukturuar marrëdhëniet tregtare brenda zonës së euros në përgjithësi, gjë që do të shërbente për t’i bërë eksportet e BE më pak të varura nga forca relative e euros.

Kjo do të promovonte rritjen ekonomike dhe do të mbështeste kohezionin politik të bllokut, sepse brendësimi i tregtisë evropiane do ta bënte kursin e këmbimit të euros shumë më pak të diskutueshëm midis veriut dhe jugut sesa është momentalisht. Italia dhe vendet e tjera të jugut mund të shmangin efektet e një euro më të fortë duke shitur më shumë mallra në Gjermani dhe vendet e tjera të veriut. Në këtë mënyrë, stimujt fiskalë do të ofronin një përgjigje efektive për “luftëtarët e monedhës” tani dhe në të ardhmen.

Zgjedhja e Laschet si drejtues i CDU nuk rrit dhe as nuk zvogëlon shanset për stimul fiskal gjerman. Shumë do të varet nga fakti nëse një krizë tjetër përbën një kërcënim të mjaftueshëm për Italinë dhe vendet e tjera anëtare të jugut. Duke pasur parasysh ekonomitë tashmë të dobëta të këtyre vendeve, një euro në rritje të vazhdueshme është faktori që ka më shumë gjasa t’i dërgojë ata drejt daljes.

Dhe trajtimi kavalier i BQE-së ndaj euros nënkupton që një skenar i tillë mund të materializohet më shpejt nga sa mendojnë shumë. Për ta parandaluar atë, politikëbërësit gjermanë duhet të kenë gati dhe pritur plane për stimul fiskal.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Project Syndicate

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËNNga Russian Today/ Kërkesa është ende e brishtë

Çfarë vendimi do të marr OPEC të enjten?

Pse ndaloi marrëveshjen e naftës me Kinën?

Çfarë loje po luan Iraku?

Nga AlJazeera/ E nominuara për përfaqësues të tregtisë në SHBA: Nuk do të hezitoj të...

Katherine Tai do të luftojë tregtinë ‘e padrejtë’ kineze

Nga Bloomberg/ "Ndërsa ai mendohet njerëzit kanë humbur punët..."

Zelli i Sunak për të riparuar financat noton kundër botës

Igli Tola, Pedagog Ekonomie

‘Lavanteria’ Albania