MENU
klinika

Shefja e FMN thirrje vendeve të G20

“Ndaloni divergjencën e rrezikshme të ekonomisë globale”

25.02.2021 - 12:54

Drejtoresha Menaxhuese e FMN Kristalina Georgieva ka bërë thirrje për një “bashkëpunim shumë më të fortë ndërkombëtar” për të ndjekur shpejt shpërndarjen e vaksinave COVID-19 në vendet e varfëra, sipas raportit të Reuters.

Georgieva, e cila bëri komentet në një blog, nxiti vendet e G20 për të marr masa vendimtare për të kthyer atë që ajo e quajti një “divergjencë të rrezikshme” që kërcënon të lërë shumicën e ekonomive në zhvillim duke luftuar për vitet që vijnë.

“Ekziston një rrezik i madh që ndërsa ekonomitë e përparuara dhe disa tregje në zhvillim të rikuperohen më shpejt, shumica e vendeve në zhvillim do të kenë pasoja për vitet që vijnë,” tha ajo.

“Nëse duam ta ndryshojmë këtë divergjencë të rrezikshme midis dhe brenda vendeve, ne duhet të ndërmarrim veprime të forta politike tani.”

Disa nga veprimet përfshijnë fonde shtesë për të ndihmuar këto vende të blejnë doza vaksinash dhe rialokimin e vaksinave të tepërta nga vendet që kanë më shumë se nevojiten në vendet me deficit.

Rritja globale e PBB-së në 5.5 përqind në 2021 dhe 4.2 përqind në 2022, sipas një parashikimi të FMN, por Georgieva paralajmëroi se perspektivat ishin të pasigurta. Ajo përmendi shqetësimet në lidhje me llojet e ndryshme të koronavirusit dhe përhapjen e ngadaltë të vaksinave në pjesën më të madhe të botës.

“Do të jetë një ngritje e gjatë dhe e pasigurt,” tha ajo, edhe kur bëri thirrje për mbështetje fiskale të vazhdueshme, të synuar nga qeveritë e G20 për të mbështetur ekonomitë.

Ajo shtoi se bankat qendrore duhet të mbajnë politika lehtësuese monetare dhe financiare për të mbështetur rrjedhën e kredisë për familjet dhe bizneset.

Deri në fund të vitit 2022, FMN vlerëson se të ardhurat kumulative për frymë do të jenë 22 përqind nën parashikimet e para krizës në vendet në zhvillim dhe në zhvillim, duke përjashtuar Kinën, krahasuar me 13 përqind në ekonomitë e përparuara dhe 18 përqind në vendet me të ardhura të ulëta.

Sipas Georgieva, përfundimi i pandemisë më shpejt do të shtonte 9 trilionë dollarë në ekonominë globale deri në vitin 2025, me rreth 4 trilionë dollarë që shkojnë në ekonomitë e përparuara, duke tejkaluar “larg” çdo kosto që lidhet me vaksinat.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


CNBC/ "Ka çfarë t'i mësojë botës!"

Kina ka një plan për tregjet ‘e trazuar’ globale!?

OECD: Nuk ka shërim të shpejtë...

BBC/ “Ekonomia do të vuajë për vite me radhë”