MENU
klinika

Analiza

Perëndimi duhet ta ndihmojë Turqinë…

16.03.2021 - 16:01

Rreth kësaj kohe vitin e kaluar, ushtria e Turqisë u përpoq për të ndaluar sulmin e fundit në Idlib, bastioni i fundit i opozitës dhe për të parandaluar zhvendosjen ose vrasjen e njerëzve të pafajshëm.

Gjatë tetë ditëve, ne shpëtuam miliona jetë.

Vendet që kënduan lavdërimet e Turqisë në atë kohë shpejt harruan krizën humanitare në Siri, pjesërisht për shkak të pandemisë së koronavirusit.

Tani, ndërsa bisedat për demokracinë, lirinë dhe të drejtat e njeriut janë në modë përsëri, veprimet e njerëzimit në Siri do të jenë masa përfundimtare e sinqeritetit tonë.

Unë besoj se rivendosja e paqes dhe stabilitetit në rajon varet nga mbështetja e vërtetë dhe e fortë perëndimore për Turqinë.

Në 10 vjetorin e kryengritjes Siriane, ne duhet të kujtojmë qindra mijëra njerëz të vrarë dhe torturuar dhe miliona të zhvendosur – të gjithë sepse ata kërkuan demokraci, liri dhe të drejtat e njeriut.

Përpjekjet e regjimit të Bashar al-Assad dhe mbështetësve të tij për të shtypur ato kërkesa legjitime çuan në rezultate të tmerrshme, përfshirë terrorizmin dhe migracionin e parregullt.

Në fund, një nga vendet më të rëndësishme të Lindjes së Mesme është braktisur mes një masakre në dukje të pafund.

Jam krenar të them se pozicioni i Turqisë ka mbetur i qëndrueshëm që kur filloi lufta civile siriane.

Populli turk beson se krijimi i një sistemi politik, i aftë të përfaqësojë të gjithë Sirianët, është çelësi për rivendosjen e paqes dhe stabilitetit.

Gjatë dekadës së kaluar, qeveria turke me ka mbështetur deklaratat e saj me veprim.

Përveç pritjes së miliona refugjatëve, Turqia ishte vendi i parë që vendosi trupa luftarake kundër grupeve terroriste në Siri, duke filluar me ISIS.

Ne krijuam zona të sigurta në zonat e çliruara nga organizatat terroriste dhe morëm të gjitha hapat e nevojshëm, me durim dhe vendosmëri, për të krijuar shpresë të re në vend.

Zonat e sigurta, të cilat Turqia krijoi në bashkëpunim me partnerët e saj lokalë, janë prova e angazhimit tonë për të ardhmen e Sirisë. Këto zona janë bërë ishuj të paqes dhe stabilitetit, si dhe ekosisteme të vetë-qëndrueshme.

Veprimet tona, të cilat pasqyrojnë vlerat tona, mbështesin pretendimin tonë se Turqia është shpresa e popujve të shtypur, mbrojtësi i të pafajshmëve dhe çelësi i një zgjidhjeje.

Ka tre opsione në dispozicion të Perëndimit sot.

E para është të shikosh si më shumë njerëz të pafajshëm humbin jetën në Siri.

Kjo jo vetëm që do të minojë pretendimet morale të Perëndimit, por gjithashtu do të shkaktojë kërcënime të reja, terrorizëm dhe migrim të parregullt, duke dëmtuar sigurinë ndërkombëtare dhe stabilitetin politik të Evropës.

Opsioni i dytë është marrja e masave ushtarake, ekonomike dhe diplomatike të nevojshme për zhvillimin e një zgjidhje të qëndrueshme.

Ne nuk kemi asnjë arsye të besojmë se udhëheqësit perëndimorë kanë qëllime të tilla, pasi ata nuk kanë bërë ndonjë përpjekje serioze përgjatë këtyre linjave për 10 vjet.

Opsioni i tretë dhe më i arsyeshëm është të bëhen pjesë e zgjidhjes në Siri, me kosto minimale dhe me ndikim maksimal.

Pritjet tona specifike janë të dukshme. Kryesisht, ne presim që Perëndimi të miratojë një pozicion të qartë kundër YPG, dega Siriane e PKK.

Për më tepër, ne u bëjmë thirrje kombeve perëndimore të mbajnë  përgjegjësitë e tyre për t’i dhënë fund krizës humanitare.

E fundit, por jo më pak e rëndësishmja, ne kërkojmë që Perëndimi të investojë në zona të sigurta brenda Sirisë dhe të mbështesë pa mëdyshje këtë projekt paqeje.

Ne duhet t’i tregojmë botës se ekziston një alternativë demokratike dhe e begatë për të ardhmen e Sirisë.

Turqia provoi se është i vetmi vend që mund të bëjë atë që është e nevojshme në Siri duke udhëhequr përpjekjet e ndihmës humanitare, duke qenë në vijën e frontit kundër grupeve terroriste dhe duke marrë pjesë në mënyrë aktive në proceset diplomatike.

Administrata e Joe Biden duhet të qëndrojë besnikë ndaj premtimeve të fushatës së saj dhe të punojë me ne për t’i dhënë fund tragjedisë në Siri dhe për të mbrojtur demokracinë.

Populli turk është i përgatitur të mbështesë çdo iniciativë që do t’i shërbejë interesave të fqinjëve tanë sirianë dhe do të kontribuojë në paqen dhe stabilitetin rajonal.

Përkthyer dhe përshtatur nga Bloomberg/ konica.al