MENU
klinika

Përgjigjet mjeku

Si mund të diagnostikohet diabeti i shtatzënisë?

30.04.2021 - 09:42

“Pyet mjekun” është rubrika më e re, një platformë që bën të mundur kontaktin ndërmjet mjekut dhe pacientit.

Nëse keni ndonjë pyetje, për gjithçka që ju shqetëson në shëndetin tuaj, këtu do të merrni përgjigje nga mjekë me eksperiencë, pa rezervime takimesh dhe duke shmangur radhët e gjata.

Pacienti: Si mund të diagnostikohet diabeti i shtatzënisë?

Mjeku: Ka disa faktorë rreziku që rrisin mundësinë që një shtatzënë të zhvillojë diabet shtatzënie:

Kur BMI është > 30.
Kur keni lindur të të kaluarën një beb makrozom (pesha në lindje > 4000 – 4500 gr).
Kur keni kaluar diabet shtatzënie në shtatzëninë e kaluar.
Prirja familjare.
Testi apo analiza që përdoret për depistimin e diabetit të shtatzënisë është testi i tolerancës ndaj glukozës (oral glucose tolerance test – OGTT) që quhet ndryshe kurba e glicemisë. Ky test ofrohet në intervalin 24 – 28 javë moshë gestacionale. OGTT kryhet në mëngjes esëll dhe rekomandohet që nga mbrëmja mos të konsumohet ushqim deri sa të kryhen matjet e testit.

Nëse keni edhe ju pyetje, dhe doni të merrni një përgjigje të shpejtë nga mjekët e “spitalit tonë online”, klikoni këtu. Identiteti juaj do të mbetet anonim.