MENU
klinika

Analiza

Gjermanët do ta “dashurojnë” pasardhësin e Merkelit!

25.05.2021 - 16:01

Rezulton se Angela Merkel nuk po largohet nga skena politike në fund të fundit. Të paktën jo në shpirt.

Armin Laschet, udhëheqësi i Demokratëve Kristianë të Gjermanisë dhe pasardhësi i Merkelit si kancelar, mbajti atë që kampi i tij e quajti fjalim historik të politikës së jashtme të mërkurën, përmbledhur më së miri me kazanin e tij: “Unë kam qëndrimin e kancelares”.

Po në lidhje me Rusinë? “Unë nuk do të ndryshoja një gjë”, tha ai.

Kina? “Konkurrente dhe partnere”.

Marrëdhënia transatlantike? “Vendi i Evropës është në anën e SHBA dhe Kanadasë.”

Besnik i reputacionit të tij si kandidat për vazhdimësi për kancelarin, Laschet, aktualisht udhëheqës i shtetit të Nordrhein-Westfalen, e bëri të qartë se kishte pak ndryshim midis tij dhe Merkel për punët e jashtme.

Ai miratoi angazhimin e Gjermanisë për të punuar në drejtim të shpenzimit të ekuivalentit të 2 për qind të prodhimit të saj ekonomik në mbrojtje, ndërsa gjithashtu sinjalizoi se ai do të ruante politikën e Merkel për të kritikuar Kinën dhe Rusinë për të drejtat e njeriut dhe abuzime të tjera pa sakrifikuar marrëdhëniet e tyre tregtare.

Kjo mund të jetë një strategji e mençur, duke marrë parasysh mbështetjen e fortë të gjermanëve për drejtimin e politikës së jashtme të Merkel.

Përqafimi i kursit të vazhdueshëm të Merkel-it duhet gjithashtu ta bëjë më të lehtë për Laschet të sulmojë idetë e politikës së jashtme të rivalëve të tij si jashtë rrymës kryesore.

Kjo është veçanërisht e vërtetë për të Gjelbrit, pozicionet e të cilëve ndaj Rusisë, Kinës dhe mbrojtjes qëndrojnë në kontrast të plotë me status quo-në.

Laschet dhe Të Gjelbrit janë afër në shumicën e sondazheve, por kur bëhet fjalë për pyetjen se kush duhet të bëhet kancelare, udhëheqësja e Green, Annalena Baerbock ka një epërsi të konsiderueshme.

Baerbock, 40 vjeç, ka studiuar në Londër dhe ka punuar në Parlamentin Evropian më herët në karrierën e saj, por nuk mund të përputhet me përvojën politike të Laschet, qoftë në Gjermani apo jashtë saj, .

Kjo tha, nuk ka gjasa që politika e jashtme të luajë shumë rol në fushatën në një kohë kur gjermanët janë më të përqendruar në atë që po ndodh në shtëpi, në veçanti pasojat nga pandemia.

Në të vërtetë, fjalimi i Laschet, i mbajtur në Konrad Adenauer Stiftung, një fondacion afër CDU, dukej kryesisht i drejtuar botës jashtë Gjermanisë, veçanërisht Evropës. U transmetua drejtpërdrejt me përkthim të njëkohshëm në disa gjuhë, përfshirë Spanjisht dhe Frëngjisht.

E vetmja surprizë e vërtetë e fjalimit ishte një këshill të sigurimit kombëtar për Gjermaninë, një hap që ai tha se do ta bënte një përparësi në vitin e tij të parë në detyrë.

Shumë vende kanë këshilla të tillë në mënyrë që të koordinojnë më mirë strategjinë ndërmjet ministrive, veçanërisht në një krizë.

Ideja nuk është e re në Gjermani (buzët e politikës së jashtme të SHBA e kanë nxitur Berlinin të ndërmarrë hapin për disa kohë), por mbetet e diskutueshme në aparatin strategjik të decentralizuar të Berlinit.

“Në momente vendimtare, vendi ynë ka nevojë për ekspertizën e të gjithë qeverisë, përfshirë shërbimet e inteligjencës dhe të gjithë duhet të ulen në një tryezë,” tha Laschet. “Ne duhet të veprojmë në mënyrë uniforme, sepse përgjigjet po bëhen më komplekse.”

Siç ka qenë e vërtetë për Merkel, Ylli i Veriut i politikës së jashtme të Laschet mund të përshkruhet me një fjalë: multilateralizëm.

“Ne kemi nevojë për Kombe të Bashkuara më të forta, multilateralizëm dhe marrëdhënie më të mira tregtare ndërkombëtare”, tha ai.

Për këdo që është i njohur me politikat ndërkombëtare të Gjermanisë, fjalimi i Laschet do të dukej i njohur si në frontet e tjera, veçanërisht në Evropë (“bota ka nevojë për një Evropë më të fortë!”).

Ai e përshkroi fondin e rimëkëmbjes pandemike si një “hap të madh” dhe tha se mund të imagjinonte të ndiqte shumë ide për integrimin e mëtejshëm të mbështetur nga Presidenti francez Emmanuel Macron.

Por në pyetjen më të rëndësishme të të gjithëve – kush do të paguajë faturën – Laschet nxori Merkelin e tij të brendshëm.

“A e mbështes komunalizimin e borxhit për një periudhë afatgjatë? Jo, nuk e bëj, ”tha ai.

Përkthyer dhe përshtatur nga Politico.eu/ konica.al

 

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


A është ai i përshtatshëm për atë karrige?

“Pasardhësi i Merkelit” e bëri një gabim që tani!