MENU
klinika

Raporti i Oxfam/ Skema të pasigurta, të paprovuara

BBC: Synimet zero neto ‘joreale’

05.08.2021 - 12:47

Oxfam thotë se qeveritë dhe kompanitë “fshihen pas skemave të pasigurta, të paprovuara dhe joreale të heqjes së karbonit” në mënyrë që të godasin objektivat.

Po bëhen përpjekje globale për të arritur emetimet neto zero të karbonit deri në vitin 2050.

Zeroja neto do të thotë se çdo emetim që nuk mund të pengohet nga teknologjia e pastër në 2050 ose do të varroset duke përdorur kapjen dhe ruajtjen e karbonit, ose do të thithet nga bimët dhe tokat.

Arritja e zeros neto do të thotë gjithashtu heqje dorë nga motori i djegies së brendshme dhe rritja dramatike e teknologjive të energjisë së rinovueshme, të tilla si era dhe ajo diellore, ndërsa zvogëlon ndotjen e karburantit fosil.

Danny Sriskandarajah, shef ekzekutiv i degës së bamirësisë në Mbretërinë e Bashkuar, tha se kompanitë dhe qeveritë po përdorin “ekranin e tymit” të zeros neto për të vazhduar “aktivitetet e pista, si zakonisht”.

“Një shembull kryesor i mendimit të dyfishtë që po shohim është sektori i naftës dhe gazit që përpiqet të justifikojë nxjerrjen e vazhdueshme të karburanteve fosile duke premtuar skema joreale të heqjes së karbonit që kërkojnë sasi qesharake të tokës,” tha ai për BBC.

Nafkote Dabi, drejtuese e politikës klimatike në Oxfam dhe bashkautore e raportit, i tha BBC-së se ka vetëm 350 milionë hektarë tokë që mund të përdoret globalisht për pyllëzimin dhe heqjen e karbonit pa kompromentuar sigurinë ushqimore.

Oxfam llogarit se sasia e përgjithshme e tokës e kërkuar për heqjen e planifikuar të karbonit mund të jetë pesë herë më e madhe se India, ose ekuivalenti i të gjithë tokës bujqësore në botë.

Bamirësia analizoi objektivat zero zero të katër prej prodhuesve më të mëdhenj të naftës dhe gazit: Shell, BP, Total Energies dhe ENI. Studiuesit zbuluan se planet e tyre zero neto vetëm mund të kërkojnë një sipërfaqe toke dyfishin e madhësisë së Mbretërisë së Bashkuar.

“Është vërtet shqetësuese që vetëm katër kompani mund të përdorin aq shumë nga toka e mbetur në dispozicion për botën,” shpjegoi zonja Dabi. “Nëse të gjithë sektorët e energjisë ndjekin të njëjtin plan, ata do të kërkojnë 500 milion hektarë tokë, që do të thotë përkeqësim i çështjeve ekzistuese të urisë në jugun global.”

Në vitin 2019, Paneli Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike (IPCC) zbuloi se nëse qeveritë dhe kompanitë mbështeten vetëm në ripyllëzimin, deri në vitin 2050, çmimet e ushqimit mund të rriten me 80% në nivel global.

Zonja Dabi shtoi se zvogëlimi i emetimeve është “zgjidhja më urgjente që duhet të ndodhë” dhe shpjegoi se mbështetja në mbjelljen e pemëve mund të çojë në zhvendosjen e komuniteteve e cila nga ana tjetër mund të krijojë më shumë mungesa ushqimore.

Një analizë e kohëve të fundit nga Iniciativa Transition Pathway, në partneritet me Shkollën Ekonomike të Londrës, zbuloi se asnjë nga objektivat zero të kompanive kryesore të naftës nuk përputhet aktualisht me një të ardhme 1.5C.

Një zëdhënës i BP komentoi: “Ne nuk kemi ndërmend të mbështetemi në kompensimet për të përmbushur objektivat ose synimet tona të reduktimit të emetimeve në 2030”. Sidoqoftë, një zëdhënës i tha BBC se ata “mund të na ndihmojnë të shkojmë përtej atyre qëllimeve nëse mundemi”.

ENI u përgjigj se ata “nuk i mbështetën këto vlerësime” dhe tha se përparimi i tij drejt neutralitetit të karbonit auditohet në mënyrë të pavarur.

Shell ndërkohë tha se ishte e angazhuar me grupin e investitorëve Climate Action 100+ dhe iniciativën Science Targets ndërsa ata zhvillojnë korniza të reja raportimi, kontabiliteti dhe përcaktimi të objektivave për industrinë e naftës dhe gazit.

Total Energy u përgjigj se “i jep përparësi koncesioneve të tokave sesa blerjes së tokave” dhe “gjithashtu do të zhvillojë lloje të tjera të teknikave të heqjes së karbonit siç është sekuestrimi i karbonit në tokat bujqësore që shmang konfliktet e përdorimeve”.

Një numër i firmave të mëdha të naftës dhe gazit, të tilla si Sinopec, ExxonMobil dhe Saudi Aramco, nuk kanë bërë ende një zotim neto zero.

Në vitin 2019, qeveria e Mbretërisë së Bashkuar ishte e para në mesin e vendeve të G7 që bëri një zotim neto zero deri në vitin 2050 dhe aktualisht më shumë se 120 vende, përfshirë ato në BE, SHBA, Kinë dhe Japoni, janë zotuar të arrijnë zero neto deri në mes shekulli.

Një pjesë e madhe e angazhimeve të korporatës zero për klimën janë bërë gjithashtu nga një sërë kompanish dhe investitorësh, përfshirë British Airways, Unilever, Citigroup dhe BlackRock.

Një zëdhënës i qeverisë nga Departamenti për Energjinë e Biznesit dhe Strategjinë Industriale i tha BBC-së: “Ne jemi absolutisht të përkushtuar për të përmbushur angazhimet tona kryesore klimatike në botë, pasi tashmë kemi zvogëluar emetimet me 44% gjatë tre dekadave të fundit, dhe do të publikojmë Strategjinë tonë Neto Zero më vonë këtë vit.

Ndërsa ne po punojmë shumë për të ulur kërkesën për lëndë djegëse fosile, do të vazhdojë të ketë kërkesë të vazhdueshme për naftë dhe gaz gjatë viteve të ardhshme, siç njihet nga Komiteti i pavarur i Ndryshimeve Klimatike,” shtoi zëdhënësi.

Për të përmbushur objektivat e Parisit, bota kolektivisht duhet të jetë në rrugën e duhur për të zvogëluar emetimet e karbonit me gati gjysmën deri në vitin 2030, me shkurtimet më të mprehta që bëhen nga emetuesit më të mëdhenj, sipas OKB -së.

Një raport i kohëve të fundit nga grupi kërkimor Oxford Net Zero nga grupi kërkimor Oxford Net Zero i bazuar në Universitetin e Oksfordit dhe Njësia e Inteligjencës Energjetike dhe Klimatike arriti në përfundimin se nëse njësitë me zero objektiva neto vendosin “masa të qëndrueshmërisë në vend me shpejtësi dhe ato pa ardhur tabela po aq shpejt, zero zero mund të jetë dritarja përmes së cilës dekarbonizimi jep Marrëveshjen e Parisit”.

Në planet aktuale, OKB vlerëson se jemi në rrugën e duhur për të reduktuar emetimet me 1% në krahasim me nivelet e 2010.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga BBC

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


RT/ E ardhmja e industrisë varet nga përgjigjia

Kush do të kërkojë naftë në të ardhmen?

Situata e lojtarëve kryesor, SHBA, Kinë, Arabi Saudite

Project Syndicate: Fundi i epokës së Arit të Zi

"Zero investime të reja në naftë dhe gaz"

Propozimi i fundit i IEA, i pamatur dhe i pamundur