MENU
klinika

Flasin ekspertët

Çfarë duhet të dini për variantin Delta nëse jeni shtatzënë?

03.08.2021 - 12:59

Varianti Delta po mbizotëron në të gjithë botën dhe ekspertët shëndetësorë në disa vende po alarmojnë mbi ndikimin e tij tek gratë shtatzëna.

Disa nga ekspertë të Anglisë lëshuan një deklaratë të përbashkët të premten, duke u bërë thirrje grave shtatzëna të vaksinohen kundër koronavirusit.Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) gjithashtu ka thënë më parë se gratë e infektuara, shtatzëna përballen me një rrezik më të madh për të zhvilluar Covid-19 me simptoma të rënda, në krahasim me gratë jo shtatzëna të një moshe të ngjashme.

Një shqetësim është se rreziku mund të jetë edhe më i lartë me llojin Delta, i cili është provuar të jetë më transmetues dhe mund të shkaktojë sëmundje më të rënda në krahasim me variantet e mëparshme të virusit.

Ja çfarë duhet të dini:

A është Delta më i rrezikshëm nëse jeni shtatzënë?

Varianti Delta është më transmetues dhe mund të shkaktojë sëmundje më të rënda për të gjithë, përfshirë gratë shtatzëna.

Të dhënat e fundit treguan se numri i grave shtatzëna që janë shtruar në spital me Covid-19 po rritet në Mbretërinë e Bashkuar për shkak të llojit Delta.

“Krahasuar me virusin origjinal Covid, variantet e reja (alfa dhe më pas delta) shkaktuan sëmundje më të rënda në gratë shtatzëna,” tha Andrew Shennan, profesor në King’s College London.

Sidoqoftë, grupi tha se ndërsa rritja e shtrimeve në spital ishte në përputhje me rritjen aktuale të pranimeve në spitale Covid-19 në popullatën e përgjithshme të MB, të dhënat nxjerrin në pah një rritje në mesin e grave shtatzëna që kanë nevojë për kujdes për simptomat akute.

Po në lidhje me rreziqet për foshnjën?

Studimet e mëparshme kanë treguar se infeksioni Covid-19 ngre rrezikun e rezultateve negative për nënën dhe foshnjën. Këto rreziqe përfshijnë preeklampsinë, infeksionet, pranimin në njësitë e kujdesit intensiv në spital dhe madje edhe vdekjen.

Të dhënat e reja të mbledhura nga UKOSS treguan se një në pesë gra të shtruara në spital me simptoma serioze të Covid-19 vazhduan të lindnin para kohe dhe gjasat e lindjes me metodë cezariane u dyfishuan.

Po në lidhje me foshnjat që ushqehen me gji?

OBSH ka rekomanduar që gratë që ushqejnë me gji duhet të vaksinohen dhe nuk duhet të ndalojnë dhënien e gjirit për shkak të vaksinimit, sepse vaksinat nuk kanë gjasa të përbëjnë ndonjë rrezik për foshnjën.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Për të gjitha ju nëna në pritje

Kujdesuni dhe mos u frikësoni nga koronavirusi!

Çfarë tregon studimi i ri?

A ndikon vaksina tek qumështi i gjirit?