MENU
klinika

Gjatë pandemisë morën edhe më shumë borxhe

Dështon plani i G20 për lehtësimin e borxhit ndaj vendeve të varfra

13.10.2021 - 10:08

Një plan i G20 për të dhënë lehtësimin e borxhit për vendet e varfra gjatë pandemisë ka qenë shumë më pak i pritshëm, me huamarrësit me të ardhura të ulëta që shtyjnë më pak se një të katërtën e pagesave që u detyroheshin, ka gjetur një raport.

Kreditorët privatë shtynë shlyerjet me vlerë vetëm 0.2 përqind të asaj që u detyroheshin në 14 muajt deri në qershor të këtij viti, sipas një studimi të publikuar të mërkurën nga Fushata e Borxhit Jubile, e parë nga Financial Times. Më shumë se gjysma e lehtësimit që u dha erdhi nga Kina.

46 vendet që aplikuan për nismën e G20, të njohur si DSSI, bënë shlyerjen e borxhit prej 36.4 miliardë dollarë midis majit 2020 dhe qershorit 2021, me vetëm 10.3 miliardë dollarë shlyerje të shtyra në të ardhmen dhe vetëm 600 milion dollarë të fshirë. 27 vende të tjera me të ardhura të ulëta kishin të drejtë për skemën, e operuar nga G20 në bashkëpunim me FMN, Bankën Botërore dhe Klubin e Parisit të kreditorëve zyrtarë dypalësh. Por ata nuk pranuan të marrin pjesë.

Në të njëjtën kohë, borxhet e atyre vendeve vazhduan të grumbullohen ndërsa huazuan për t’u marrë me pandeminë. Të dhënat e Bankës Botërore të publikuara këtë javë tregojnë se 73 vendet e kualifikuara për DSSI huazuan një shtesë prej 90 miliardë dollarë gjatë vitit 2020, duke e çuar borxhin e tyre total në 860 miliardë dollarë në fund të vitit.

David Malpass, president i Bankës Botërore, tha se rritja e borxhit ishte pjesë e një “përmbysjeje tragjike në zhvillim në shumë dimensione” të sjellë nga pandemia. “Shqetësimi im është se nuk ka një proces për t’u marrë me shumën e borxhit,” tha ai.

Të dhëna të veçanta nga Konferenca e Kombeve të Bashkuara për Tregtinë dhe Zhvillimin (Unctad) tregojnë se vendet në zhvillim në përgjithësi morën një borxh shtesë prej 500 miliardë dollarësh vitin e kaluar, duke e çuar totalin në 11.3 trilionë dollarë.

“DSSI është vetëm një rënie e vogël në detin e borxhit të jashtëm në vendet në zhvillim,” tha Stephanie Blankenburg, kreu i borxhit dhe financave të zhvillimit të Unctad. “Shumë pak është duke u bërë, shumë ngadalë për të adresuar faktorët strukturorë që çojnë në rritjen e barrës së borxhit në vendet në zhvillim.”

46 vendet që morën pjesë në DSSI paguan 11 miliardë dollarë për huadhënësit dypalësh, qeveritë e huaja dhe agjencitë e tyre të zhvillimit dhe pezulluan pagesat në vlerë prej 10.3 miliardë dollarë, ose 48 përqind të shumës së duhur, sipas analizës së Jubileut të të dhënave të Bankës Botërore.

FMN anuloi shlyerjet prej 600 milion dollarë, por vendet debitore bënë pagesa të tjera për huatë multilaterale, nga FMN, Banka Botërore dhe bankat e tjera të zhvillimit, prej 10.4 miliardë dollarë gjatë kësaj periudhe.

Pagesat më të mëdha totale shkuan për kreditorët privatë, bankat tregtare, tregtarët e mallrave dhe mbajtësit e bonove, të cilët morën 14.9 miliardë dollarë, me vetëm 24 milionë dollarë pezulluar, ose 0.2 për qind të shumës së duhur.

“Dështimi për të bërë që bankat, fondet mbrojtëse dhe tregtarët e naftës të marrin pjesë në skemën kryesore të pezullimit të borxhit të G20 ka bërë një tallje me këtë nismë,” tha Tim Jones, kreu i politikës në Fushatën e Borxhit Jubile. “[Skema] është bërë efektivisht një program shpëtimi për huadhënësit privatë.”

Nisma e G20 filloi në maj të vitit të kaluar dhe zgjat deri në fund të këtij viti, pasi është zgjatur dy herë. Ai do të zëvendësohet me një “kuadër të përbashkët” të G20 për trajtimin e borxhit, sipas të cilit vendet që përballen me probleme borxhi do të bien dakord për stërvitje me kreditorët dypalësh. Ata pastaj do të jenë të detyruar të kërkojnë kushte të krahasueshme nga kreditorët e sektorit shumëpalësh dhe privat.

Deri më tani, vetëm Çadi, Etiopia dhe Zambia janë regjistruar për të marrë pjesë.

/Përkthyer dhe përshtatër për Konica.al nga Financial Times

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Nga The Economist/ Bordi ka nevojë për kreditor si Kina!

Pse falja e borxhit për vendet e varfëra është e vështirë?

Nga Project Syndicate

Dilema pandemike e borxhit publik

Nga Project Syndicate/ "Do të ishte mirë që vendet e pasura..."

Sa funksionon lehtësimi i borxhit pandemik?


Rusia ka mohuar vazhdimisht të ketë ndonjë axhendë politike

VOA: Evropa goditet nga çmime rekord të larta të energjisë

Financial Times/ Çfarë e mban globalizmin në këmbë?

Si bota mbetet e hapur për biznes