MENU
klinika

Rreziqet

Cilat janë komplikimet e skizofrenisë?

06.04.2022 - 13:02

Skizofrenia është një çrregullim kronik psikiatrik. Njerëzit me këtë çrregullim përjetojnë shtrembërime të realitetit, shpesh në formën e deluzioneve ose halucinacioneve.

Megjithëse vlerësimet e sakta janë të vështira për t’u marrë, skizofrenia prek më pak se 1 për qind të popullsisë.

Keqkuptimet rreth këtij çrregullimi janë të zakonshme. Për shembull, disa njerëz mendojnë se skizofrenia krijon një “personalitet të ndarë”. Në fakt, skizofrenia dhe personaliteti i ndarë – i quajtur çrregullimi i identitetit disociativ – janë dy çrregullime të ndryshme.

Skizofrenia mund të ndodhë tek burrat dhe gratë e të gjitha moshave. Meshkujt shpesh zhvillojnë simptoma në fund të adoleshencës ose në fillim të të 20-tave. Gratë priren të shfaqin shenja në fund të të 20-tave dhe në fillim të të 30-tave.

Ja çfarë duhet të dini për këtë gjendje të shëndetit mendor.

Simptomat e skizofrenisë

Simptomat e këtij çrregullimi shfaqen zakonisht në vitet e adoleshencës dhe në fillim të viteve 20. Në këto mosha, shenjat më të hershme mund të neglizhohen sepse ato pasqyrojnë disa sjellje “tipike” të adoleshentëve.

Simptomat e hershme mund të përfshijnë:

 • duke u izoluar nga miqtë dhe familja
 • ndryshimi i miqve ose grupeve shoqërore
 • një ndryshim në fokus dhe përqendrim
 • probleme me gjumin
 • nervozizëm dhe agjitacion
 • vështirësi me detyrat e shkollës, ose performancë të dobët akademike
 • ankthi
 • dyshim i paqartë
 • ide të çuditshme
 • duke u ndjerë ndryshe nga të tjerët

Kur bëhet fjalë për simptoma më të avancuara, këto priren të bien në tre kategori të dallueshme: simptoma pozitive, simptoma negative dhe simptoma të çorganizuara.

Termat “pozitiv” dhe “negativ” kanë konotacione të ndryshme këtu: Simptomat “pozitive” nënkuptojnë mendime ose veprime të shtuara në përvojën tipike të dikujt. Simptomat “negative” janë mungesa e sjelljeve tipike.

Shkaqet e skizofrenisë

Shkaku i saktë i skizofrenisë është i panjohur. Studiuesit mjekësorë besojnë se disa faktorë mund të kontribuojnë, duke përfshirë:

 • biologjike
 • gjenetike
 • mjedisore

Studimi aktualisht sugjeron që testet e imazhit të përfunduara te njerëzit me skizofreni mund të tregojnë anomali në struktura të caktuara të trurit. Kërkimet e vazhdueshme në këtë fushë vazhdojnë.

Komplikimet e skizofrenisë

Skizofrenia është një sëmundje serioze mendore që nuk duhet të injorohet ose të lihet pa trajtuar. Sëmundja rrit rrezikun e komplikimeve serioze, të tilla si:

 • vetëlëndim ose vetëvrasje
 • ankthi
 • fobitë
 • depresioni
 • përdorimi i alkoolit ose drogës
 • problemet familjare

Trajtimet e skizofrenisë

Nuk ka kurë për skizofreninë. Trajtimet aktuale fokusohen në menaxhimin ose reduktimin e ashpërsisë së simptomave.

Është e rëndësishme të merrni trajtim nga një psikiatër ose profesionist i shëndetit mendor i cili ka përvojë në trajtimin e njerëzve me këtë çrregullim. Ju gjithashtu mund të punoni me një punonjës social.

Trajtimet e mundshme përfshijnë si më poshtë:

Medikamente

Mjekimi antipsikotik është trajtimi më i zakonshëm për skizofreninë. Ilaçet mund të ndihmojnë në menaxhimin e:

halucinacioneve

iluzionet

Ndërhyrja psikosociale

Një tjetër mundësi trajtimi për skizofreninë është ndërhyrja psikosociale. Kjo përfshin terapi individuale për t’ju ndihmuar të përballoni stresin dhe sëmundjen.

Trajnimi social mund të përmirësojë aftësitë sociale dhe komunikuese.

Rehabilitimi profesional

Rehabilitimi profesional mund t’ju sigurojë aftësitë që ju nevojiten për t’u kthyer në punë. Mund ta bëjë më të lehtë mbajtjen e një pune të rregullt.

Mbështetja dhe edukimi i familjes

Nëse jeni diagnostikuar me skizofreni, mbështetja nga familja dhe miqtë mund të ndihmojë në uljen e stresit dhe të krijojë një ndjenjë përfshirjeje. Ka programe arsimore të disponueshme për anëtarët e familjes që mund t’i ndihmojnë të gjithë të dallojnë simptomat dhe të ofrojnë mbështetje kur është e nevojshme.