MENU
klinika

Pse mund të ndodhë?

A është normale të rrjedhë gjiri gjatë shtatzënisë?

27.05.2022 - 19:10

Ju mund të prisni disa gjëra gjatë shtatzënisë: Mund të jeni të mërzitura, këmbët mund të fryhen dhe do të keni dhimbje dhe shqetësime të ndryshme ndërsa barku rritet.

Por përvoja të tjera të shtatzënisë mund t’ju befasojnë. Për shembull, a e dini se mund t’ju rrjedhë qumështi i gjirit gjatë shtatzënisë?

Rrjedhja e qumështit gjatë shtatzënisë – ose gjetja e qumështit të gjirit të tharë në thithka- është një pjesë e çuditshme, por krejtësisht tipike e shtatzënisë. Kjo ndodh sepse gjinjtë fillojnë të prodhojnë kolostrum ndërsa trupi përgatitet për gji.

Kolostrum është një formë qumështi që ka më shumë lëndë ushqyese se qumështi i gjirit i pjekur. Ai gjithashtu përmban një sërë antitrupash, duke përfshirë një të rëndësishëm të quajtur imunoglobulina A (IgA). IgA ndihmon në mbrojtjen e foshnjës nga infeksioni dhe zhvillimin e sistemit të tyre imunitar.

Në fund të shtatzënisë, një pjesë e këtij kolostrumi mund të rrjedhë nga thithkat.

Ja çfarë duhet të dini për rrjedhjen e qumështit të gjirit gjatë shtatzënisë – pse ndodh, kur ndodh dhe çfarë të bëni nëse ju ndodh juve.

A mund të rrjedh qumështi gjatë shtatzënisë?

Rrjedhja e qumështit të gjirit gjatë shtatzënisë nuk është diçka për të cilën flitet shpesh. Zakonisht e mendoni rrjedhjen e qumështit si një ngjarje që ndodh pas lindjes së fëmijës.

Por ndryshimet që përjetojnë gjinjtë gjatë shtatzënisë nënkuptojnë që trupi fillon të prodhojë qumësht edhe para se foshnja të vijë. Duke filluar nga mesi i shtatzënisë, trupi prodhon kolostrum, sipas hulumtimit të vitit 2021.

Kolostrum konsiderohet qumështi i parë i foshnjës, sepse siguron që i vogli ta marrë atë qumësht sapo të fillojë të thithë gjirin pas lindjes.

Qumështi mund dhe shpesh rrjedh gjatë shtatzënisë. Jo çdo nënë e ardhshme rrjedh qumësht gjatë shtatzënisë, por shumë prej tyre e bëjnë këtë.

Kjo nuk do të thotë që qumështi rrjedh kudo dhe është i bollshëm. Por shumë gra do të gjejnë pika të vogla të bardha ose të verdha të kolostrumit në thithkat e tyre.

Kur rrjedh qumështi zakonisht gjatë shtatzënisë?

Menjëherë pasi – ose ndonjëherë edhe më parë – të merrni rezultatin pozitiv të testit të shtatzënisë, mund të vini re ndryshime në gjinjtë. Në fakt, ndryshimet e gjoksit janë shpesh treguesi i parë që ju jeni shtatzënë.

Zakonisht, në javën e 5-të ose të 6-të të shtatzënisë, gjoksi fillon të ndihet i rëndë, i dhimbshëm dhe i butë në prekje. Thithat mund të errësohen dhe mund të vëreni gunga të vogla në areolat, të quajtura gjëndra Montgomery. Të gjitha këto ndryshime kanë të bëjnë me faktin se gjoksi po bëhet gati të bëhet fabrika e prodhimit të qumështit.

Hormonet si estrogjeni dhe progesteroni çojnë në ndryshime edhe brenda gjoksit. Gjëndrat dhe kanalet e qumështit fillojnë të formohen dhe shumohen.

Midis javës së 12-të dhe të 16-të, qelizat alveolare në gji fillojnë të prodhojnë kolostrum. Zakonisht, çdo rrjedhje e kolostrumit nuk ndodh deri diku në tremujorin e tretë të shtatzënisë, sipas hulumtimit të vitit 2021.

Pse rrjedh qumësht gjatë shtatzënisë?

Gjatë shtatzënisë, trupi po bën gjithçka që mundet për t’u përgatitur për lindjen e ardhshme të fëmijës suaj. Ndërsa tremujori i dytë përfundon dhe fillon tremujori i tretë, gjinjtë janë gati për të ushqyer fëmijën në rast se ata mbërrijnë më herët se sa pritej.

Nuk është e qartë pse disa gra rrjedhin më shumë kolostrum se të tjerët. Mund t’ju rrjedhë kolostrumi, por nuk e vini re atë derisa të shihni njolla të verdha ose të gjeni pika të thara të kolostrumit në thithka. Zakonisht, nuk ka një sasi të madhe të lëngjeve.

Është e rëndësishme të theksohet se rrjedhja e kolostrumit gjatë shtatzënisë nuk do të thotë se do të keni shumë qumësht sapo të lindë fëmija. Dhe mos rrjedhja e qumështit gjatë shtatzënisë nuk do të thotë se do të keni më pak qumësht kur të vijë fëmija.

Të gjithë trupat janë të ndryshëm, dhe disa gra thjesht duket se rrjedhin më shumë qumësht se të tjerat – gjatë shtatzënisë dhe pas saj.

Çfarë duhet të bëni nëse ju rrjedh qumështi gjatë shtatzënisë?

Nëse vëreni që rrjedh pak qumësht gjatë shtatzënisë, mos u frikësoni. Mund t’ju kapë në befasi, veçanërisht nëse nuk e keni ditur këtë si një fenomen të zakonshëm, por është tipik dhe ndodh shpesh.

Megjithatë, mund të keni shqetësime për atë që po ndodh. Ju mund të shqetësoheni se keni shumë qumësht që rrjedh. Përsëri, sasia që ju rrjedh nuk lidhet me atë se si do të jetë furnizimi juaj me qumësht pasi të lindë fëmija. Çdo grua është e ndryshme kur bëhet fjalë për rrjedhjen e qumështit gjatë shtatzënisë.

Nëse keni ndonjë pyetje ose shqetësim në lidhje me atë që po ndodh, kontaktoni mjekun gjinekolog ose një konsulent laktacioni.