MENU
klinika

BBC

BE-së i duhet një strategji e re kundër Putinit!

28.05.2022 - 12:25

Udhëheqësit e BE-së pritet të takohen të hënën në një samit të jashtëzakonshëm, por siç tha një diplomat: “Për çfarë do të flasim?”

Shumica e çeshtjeve që do të disktutohen do të jenë rreth luftës në Ukrainë, por është e dyshimtë se çështja kryesore dhe e pazgjidhur e embargos së naftës ruse që ka ende nevojë për diskutim, mund të “anashkalohet.”

Këto janë përpjekjet e vështira të BE-së për të ndaluar importet e naftës ruse.

Tashmë ka kaluar gati një muaj që kur presidentja e Komisionit Europian Ursula von der Leyen njoftoi propozimet e saj.

“Ne do të ndalojmë plotësisht naftën ruse”, tha ajo në Parlamentin Europian.

Do të ishte një tranzicion “i rregullt”, duke hequr gradualisht naftën ruse brenda gjashtë muajve dhe produktet e rafinuara deri në fund të vitit 2022. Por rezistenca, veçanërisht nga Hungaria, ka mbajtur peng paketën e gjashtë të sanksioneve të BE-së.

Vende të tjera pa dalje në det, si Sllovakia dhe Republika Çeke, kanë kërkuar gjithashtu më shumë kohë për shkak të varësisë së tyre nga nafta ruse. Por qeveria hungareze e kryeministrit Viktor Orban, e cila e ka krahasuar ndalimin e naftës me hedhjen e një bombe bërthamore në ekonominë e saj, shihet si pengesa kryesore.

Ai i shkroi Këshillit Europian për të thënë se nuk donte as ta diskutonte javën e ardhshme.

Diplomatët janë të zhgënjyer por ata gjithashtu kanë rënë dakord se, me rritjen e çmimeve të energjisë, disa vende mund të mos jenë plotësisht të pakënaqur me bllokimin e naftës ruse. Disa vende e kanë bërë të qartë se Europa duhet të ndalojë së dhëni Rusisë miliarda në atë që ata e cilësojnë si “para gjaku”.

Megjithatë, si von der Leyen ashtu edhe kreu i Këshillit Europian këtë javë sugjeruan që një marrëveshje për naftën mund të ndodhë brenda disa ditësh.

Në samit pritet të diskutohet gjithashtu mbështetja financiare për Ukrainën, siguria ushqimore, mbrojtjea dhe çështje më të gjera mbi tranzicionin energjetik të BE-së. Draft-konkluzionet, të marra nga BBC, i referohen heqjes së lëndëve djegëse fosile ruse, duke shmangur embargon e naftës ruse.

“Shmangia e një debati nuk është shumë realiste,” tha një diplomat i lartë.

Shtetet anëtare nënshkruan paketat e tjera të sanksioneve, duke përfshirë një embargo me faza ndaj qymyrit rus. Por në letrën e tij këtë javë, udhëheqësi hungarez paralajmëroi Charles Michel se diskutimi i embargos së naftës “vetëm do të theksonte edhe më shumë përçarjet tona të brendshme”.

Presidentja e Parlamentit Europian Roberta Metsola është optimiste se Hungaria në thelb po mban një “qëndrim negocues”. Megjithatë, fondet e destinuara kohët e fundit për të ndihmuar me tranzicionin energjetik të BE-së vijnë nga një buxhet parash në të cilën Hungaria nuk ka ende akses.

E gjithë kjo është pjesë e një përplasjeje financiare midis Brukselit dhe Budapestit, mbi akuzat se qeveria Orban po kryeson mbi një erozion të standardeve demokratike.

Sigurisht ka ide të ndryshme, të tilla si vendosja e kufizimeve të çmimeve ose tarifave për naftën ruse për të reduktuar të ardhurat e Kremlinit. Një tjetër propozim i kohëve të fundit ishte shkurtimi i furnizimeve nga deti fillimisht dhe më pas bllokimi i tubacioneve më vonë.

Burimi: BBC